Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Connect the Cloud - 1

Connectivity als bedrijfskritische factor

 

Computable Expert

Olav van Doorn
CEO, Custom Connect BV. Expert van Computable voor de topics Mobility en Infrastructuur.

De ketting in datacommunicatie is net zo sterk als de zwakste schakel. Connectivity is een van de belangrijkste schakels, maar wordt nogal eens veronachtzaamd. Het eerste deel van een serie blogs over connectivity, enterprise computing en de cloud.

Net als stroom en koeling is connectivity van cruciaal belang voor de totale dienstverlening binnen het datacenter. Zonder verbindingen met de buitenwereld is het datacenter van nul en generlei waarde. Die verbindingen moeten goed zijn, maar wat is goed? Wat zijn de trends en ontwikkelingen? En welke addertjes liggen er onder het gras bij het kiezen van connectivity in de cloud?

Connectivity is het vermogen om een connectie te maken en te onderhouden tussen twee of meer punten door middel van een telecom- of datacomsysteem. Los van de gekozen verbindingstechnologie wordt de keuze voor connectivity bepaald door vier parameters. Dat zijn:

  • Prijs
  • Bandbreedte
  • Latency (vertraging)
  • Beschikbaarheid

Elke situatie vergt een specifieke afweging van de optimale mix. En elke keuze daarin is van invloed op de selectie van de verbindingstechnologie en de providers. Het ene bedrijf heeft veel bandbreedte nodig tegen een lage prijs, het andere bedrijf wil de laagste latency of de hoogste beschikbaarheid, en is bereid daar meer budget voor vrij te maken.

In deze serie blogs beperk ik me tot connectivity tussen datacenters in een enterprise omgeving. Er zijn tal van goede redenen voor een onderneming om meerdere datacenters in te zetten. Veel voorkomende motieven zijn: voldoen aan wet- en regelgeving, de behoefte aan load balancing, globalisering of het borgen van de continuïteit. Al deze motieven leiden tot een sterke noodzaak voor redundancy: het meervoudig uitvoeren van alle componenten in een systeem om een single point of failure uit te sluiten en de kans op down-time te minimaliseren. Connectivity neemt daarbij een centrale plaats in, maar wordt vaak over het hoofd gezien.

In feite zien we in de ontwikkeling van connectivity binnen datacentric computing drie maturity fasen. Deze fasen lopen parallel met de ontwikkelingen in de it in het algemeen: zelf doen, uitbesteden en als een kant-en-klare service afnemen (cloud).

Fase 1 . Het opzetten en koppelen van eigen datacenters (zelf doen)

Fase 2. Het koppelen van eigen datacenters met die van commerciële datacenter providers (outsourcen)

Fase 3. Het koppelen van de eigen en de geoutsourcete datacenter infrastructuur aan die van publieke cloud providers (As-a-Service).

In mijn volgende blogs zal ik verder ingaan op de drie fasen van maturity, het belang van een 0-meting (Zero Assessment) en de (on)mogelijkheden van maximale beschikbaarheid. Stay tuned!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4976902). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.