Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Groene IT heeft nog een lange weg te gaan

 

Computable Expert

Marc Salimans
Sales Director, ATEN Infotech. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur, Datacenters en Beheer.

Ondanks de aanhoudende belangstelling voor ‘Green IT’ zetten datacenters nog altijd nieuwe records neer als het gaat om energieverbruik. Met een kooldioxide-uitstoot van 860 miljoen ton per jaar is de ict-sector momenteel de grootste producent van broeikasgassen.

Door de sterk groeiende vraag naar it- en telecomdiensten -  een vraag die onder andere wordt gestimuleerd door de populariteit van de cloud -  zal de kooldioxide-uitstoot in 2020 zijn gestegen naar 1,54 miljard ton per jaar. Dat is niet alleen slecht nieuws voor het milieu, maar ook voor de energierekening van datacenters en daarmee voor de prijzen die worden berekend voor de geleverde diensten.

Om de trend van een alsmaar toenemend energieverbruik te keren, zal nog kritischer moeten worden gekeken naar het energieverbruik van zowel de it-apparatuur als de fysieke infrastructuur van datacenters. De grootste winst is echter te behalen op de fysieke infrastructuur die goed is voor twee derde van het energieverbruik van een datacenter. Alle aandacht dient dan ook uit te gaan naar het terugdringen van de energiebehoefte en het verbeteren van de energie-efficiëntie; iedere watt die het datacenter in gaat moet optimaal worden benut.

Continu proces

Een focus op een enkel geïsoleerd probleem zal het energieverbruik niet terugdringen. Het ‘vergroenen’ van een datacenter is een continu proces dat om een multidimensionale aanpak vraagt. De eerste stap is dan ook het in kaart brengen van alle infrastructuurcomponenten die stroom verbruiken, het actuele stroomverbruik en de mogelijkheden om het stroomverbruik terug te brengen.

Voordat de energie-efficiëntie kan worden aangepakt, moet eerst het actuele stroomverbruik onder controle worden gebracht en dat kan alleen als er goede metingen van het stroomverbruik beschikbaar zijn. Wat je niet weet, kun je immers ook niet beheren. Intelligente rack-power distribution units (pdu’s) zijn het beste geschikt voor het uitvoeren van een accurate meting van het stroomverbruik door de it-apparatuur; deze apparaten vormen namelijk het laatste punt in de keten voordat de stroom wordt afgeleverd bij de it-apparatuur.

Gekoppeld aan zogenaamde ‘eco-sensoren’ kunnen intelligente pdu’s bovendien inzicht geven in bijvoorbeeld de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdrukverschillen in het datacenter. Deze informatie is weer nodig om de energie-efficiëntie van de koeling te kunnen verbeteren. Een te lage temperatuur op de datazaal leidt tot een inefficiëntie op het gebied van koeling die tot uiting komt in een lage rack cooling index (rci). Een verhoging van de temperatuur zal direct leiden tot een energiebesparing, maar voordat de thermostaat kan worden opgedraaid moet uit de metingen wel eerst duidelijk zijn geworden dat een verhoging van de temperatuur ook op alle plaatsen in het datacenter mogelijk is. Zonder dit inzicht loop je het risico dat de temperatuur oploopt tot boven de 27 graden Celcius, de door de American Association of Refrigeration and Air Conditioning (ASHRAE) geadviseerde bovengrens.

Pue omlaag

Het uiteindelijke doel is om de power usage effectiveness (pue) zo ver mogelijk omlaag te brengen. De pue geeft aan hoeveel van de totale energie die het datacenter ingaat ook daadwerkelijk wordt opgenomen door de it-apparatuur. Het verschil tussen de energie die het datacenter ingaat en die wordt opgenomen door de it-apparatuur gaat op aan zaken als koeling en stroomvoorziening en kan worden gezien als de ‘overhead’ oftewel verlies. Een pue van 1,0 betekent dat er helemaal geen energie verloren gaat aan zaken als koeling en (nood-) stroomvoorziening om de it-apparatuur draaiende te houden. Een theoretische situatie die in de praktijk niet haalbaar is, maar die wel zo dicht mogelijk moet worden benaderd.

De pue geeft een goede indicatie van hoe ‘groen’ een datacenter is. Met intelligente pdu’s, eco-sensoren en bijkomende beheersoftware kan een accurate meting worden gedaan van de pue en kan de ruimte voor verbetering inzichtelijk worden gemaakt door cold en hotspots te identificeren. Zo zijn er bijvoorbeeld   ‘Green Energy’-systemen voor het optimaliseren van het energieverbruik, zonder de betrouwbaarheid van de energievoorziening in gevaar te brengen. Daarmee hebben we de tools in handen om de trend van een toenemend energieverbruik definitief te keren.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4950389). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.