Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het datacenter als cloudbasis

 

Computable Expert

Michael van den Assem
Algemeen Directeur Interxion, Interxion. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

Je hoort het mensen dagelijks roepen: ‘dat staat in de cloud!’ Wat ze dan natuurlijk bedoelen - al beseffen ze dat meestal niet - is: dat bevindt zich in een of ander datacenter. Het datacenter van een SaaS-leverancier bijvoorbeeld, of desnoods het datacenter van het bedrijf waar ze zelf werkzaam zijn. Ze bevinden zich dus met hun hoofd in de wolken, maar met hun voeten staan ze in het datacenter op de grond.

Clouddienstverlening staat en valt met betrouwbare en snelle internet verbindingen, gegarandeerde en solide stroomvoorzieningen, en goed en energie-efficiënt gekoelde ruimtes, die ook nog eens fysiek adequaat beveiligd en brandwerend zijn. Eenieder die een cloudinfrastructuur wil exploiteren, zal dus eerst óf die facilitaire voorzieningen zelf moeten bouwen (alleen voor grote kapitaalkrachtige organisaties weggelegd), óf op zoek moeten naar een betrouwbare specialist die dat al voor hem heeft gedaan.

Het gros van de partijen die clouddiensten willen leveren, zal dus in eerste instantie op zoek moeten naar een professionele colocatie-leverancier. Een leverancier die precies die ondersteuning en sla’s kan bieden, die hij nodig heeft om aan de vereiste serviceniveaus van zijn eigen klanten te kunnen voldoen. Waar op te letten in dat zoekproces?

Allereerst: kijk naar de flexibiliteit die geboden wordt. ‘Carrier-neutraal’ is daarbij het sleutelwoord. Een carrier-neutrale colocatie verschaft de cloudleverancier een ruime keus aan carriers. Dat is gunstig voor de sla’s die hij kan bieden en verhoogt zijn prestaties in latency-gevoelige omgevingen.

Challenge en beoordeel het kwaliteitsniveau van het operationeel management van het datacenter. Er worden geen 'slechte' datacenters meer gebouwd, maar er is een wereld van verschil in hoe de datacenters gemanaged worden. Is er een strikt beleid ten aanzien van onderhoud, ondersteund met procedures om impact op de operatie te voorkomen? Is er bereidheid om te investeren in vervanging van verouderde infrastructuur? Is security meer dan een mannetje achter de balie en weet men écht wat er omgaat in en rond het datacenter?, et cetera, et cetera. 

Kijk verder naar het niveau van de energie-efficiëntie dat wordt gehaald en hoe duurzaam de bronnen zijn waaruit het betreffende datacenter zijn energie betrekt. En ‘last but not least’: let op de schaalbaarheid die geboden wordt, want in een groeimarkt als cloud is beschikbaarheid van capaciteit om uit te kunnen breiden essentieel!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4929088). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.