Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zeven netwerkkanaal-trends voor 2021

 

Channelweb Expert

Peter van der Putten
Marketing/PR-manager. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Internet en Security.

2020 was een jaar vol veranderingen wat betreft de marktvolatiliteit en de massale digitale transformatie. Zelfs voorheen terughoudende bedrijven grepen ‘werken op afstand’ aan als een kans om te diversifiëren en de bedrijfscontinuïteit te behouden.

De pandemie heeft innovatie dan ook allesbehalve vertraagd. Het kanaal is veerkrachtig, maar ook vindingrijk. Managed serviceproviders (msp's) en value-added resellers (var's) spelen een centrale rol in het helpen van bedrijven van elke omvang om de bedrijfscontinuïteit te behouden en zich aan te passen aan nieuwe en bestaande uitdagingen. De huidige uitdaging voor veel bedrijven is de instroom van nieuwe apparaten en de noodzaak om op grote schaal werk op afstand te implementeren. Daarbij is het interessant om te kijken welke technologische trends in 2021 grote invloed zullen hebben op het kanaal.  

Trend 1: Wifi 6 voor omgevingen met hoge dichtheid

"Wifi 6 zal de netwerkprestaties verbeteren door de totale capaciteit te verhogen"

Wifi 6 zal een drastische verbetering zijn voor het netwerk en de netwerkprestaties verbeteren door de totale capaciteit te verhogen en tegelijkertijd de netwerk-latency te verminderen. Wifi 6 zal ook helpen snelle en consistente verbindingen te leveren voor elke gebruiker, zelfs in omgevingen met een hoge dichtheid waar er meer aangesloten apparaten zijn. Dit betekent dat meer gebruikers en apparaten tegelijk verbinding kunnen maken, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties of de reactietijd.

Trend 2: Cloud zet door

De cloud bracht eerder al een revolutie in de manier waarop bedrijven werken en biedt werken op afstand nieuwe niveaus van flexibiliteit en toegang. Cloud-gebaseerde netwerken kunnen bedrijven in staat stellen om it-diensten op afstand te beheren, waardoor de efficiëntie wordt verhoogd en tegelijkertijd de kosten worden verlaagd. Het biedt ook een veiligere oplossing - hostingsystemen op externe servers beschermen informatie en voorkomen gegevensverlies. Juist nu we vanuit huis blijven werken zet de transitie naar de cloud door en dit is een uitgelezen kans voor msp's om klanten op afstand te ondersteunen.

Trend 3: 5G en edge computing maken grote opmars

"Nu we het tijdperk van 5G binnengaan, zal edge computing de manier veranderen waarop gegevens worden behandeld"

5G zal ook een revolutie teweegbrengen in bedrijfsnetwerken en de ideale oplossing bieden voor dienstverleners, aangezien het hogere snelheden garandeert in vergelijking met glasvezelnetwerken, met een gemiddelde snelheid van 150-200 Mbps. 5G biedt daarnaast een lagere latency, een grotere capaciteit, meer flexibiliteit, betrouwbaarheid en realtime-diensten die een revolutie kunnen betekenen voor een bedrijf van elke omvang. Deze functies hebben het potentieel om bedrijven te bevorderen met 5G-netwerken die volgens GSMA tegen 2025 waarschijnlijk een derde van de wereldbevolking zullen dekken. De proliferatie van 5G-netwerken met een grotere bandbreedte zal het gemakkelijker maken om grote hoeveelheden gegevens binnen een bedrijf te verzenden, wat vervolgens mogelijkheden biedt voor edge computing. Nu we het tijdperk van 5G binnengaan, zal edge computing de manier veranderen waarop gegevens worden behandeld, verwerkt en geleverd vanaf miljoenen apparaten. Dit is met name gunstig voor bedrijven, omdat hierdoor de hoeveelheid gegevens die van en naar cloudservers wordt verzonden, wordt verminderd.

Trend 4: Streamingmarkt breidt uit

Het wordt nog drukker op de markt voor videostreamingdiensten. HBO Max komt bijvoorbeeld in 2021 naar Europa, en daarmee vermoedelijk ook naar Nederland. In 2021 streamt Warner Bros bij de dienst bioscoopreleases vanaf de dag dat ze op het witte doek te zien zijn. Disney+ voegt later dit jaar de dienst Star toe, waarop plaats voor films en series voor een volwassen publiek. Uitdagingen bij de overgang naar av-over-ip die het gevolg zijn van een verkeerde netwerkconfiguratie kunnen vaak een grote impact hebben op de kijkervaring van een gebruiker en vereisen meestal aanzienlijke inspanningen om op te lossen. Zyxels networked av-modus heeft als doel deze uitdagingen te overwinnen en een eenvoudige en stabiele netwerkoplossing te bieden, die geschikt is voor onder andere klaslokalen, sportbars en videowall-displays in een controlecentrum. 

Trend 5: Hyperautomatisering en complexe, hybride it-omgeving

"Alles wat is te automatiseren, zal ook worden geautomatiseerd"

Alles wat is te automatiseren, zal ook worden geautomatiseerd. De pandemie wakkert als nooit tevoren de behoefte aan digitalisering aan. Meer organisaties richten zich tegenwoordig op de automatisering van taken en backoffice-processen om het bedrijf veerkrachtiger en efficiënter te laten werken. En als het gaat om het ecosysteem van bedrijven, zien we een verschuiving van taak- naar procesgebaseerde automatisering. De mogelijkheden voor hyperautomatisering kunnen worden aangedreven door ai, zodat bedrijven autonome operaties kunnen besturen binnen een zeer complexe, hybride it-omgeving. Deze trend zal alleen maar versnellen met de bredere beschikbaarheid aan ai-technologie.

Trend 6: Hybride netwerken die beste van twee werelden bieden

De rol van het it-netwerk is aan het veranderen. Traditionele netwerkmodellen moeten zich aanpassen aan de behoeften van een organisatie en de opkomende technologieën in de huidige gedigitaliseerde wereld. Met medewerkers die niet langer beperkt zijn tot een kantoor, is een hybride netwerk de ideale oplossing voor veel bedrijven. Een hybride netwerk maakt gebruik van twee verschillende netwerktechnologieën om links te creëren tussen gebruikers, apparaten en sites. Met meer verspreid personeel dan ooit tevoren, zullen bedrijven een aantal gebruikers via ethernet kunnen verbinden, sommige met behulp van Wi-Fi en degenen die thuis werken via het bekabelde internet of draadloos via WiFi of 4G/5G. Door gebruik te maken van technologie zoals Cloud Managed Networking, of SD-WAN, kunnen bedrijven eenvoudig verkeer van verschillende verbindingen naar het centrale netwerk beheren en leiden.

Trend 7: Toekomst van het kanaal, investeren in opleiding

Volgens de statistieken van Gartner zal iets meer dan veertig procent van de medewerkers die nu op afstand werken, dit na de pandemie ten minste een deel van de tijd blijven doen. Bovendien blijft de meerderheid van de medewerkers thuiswerken in de 'nabije toekomst'. Hierdoor zullen de eisen aan het netwerk blijven evolueren en zullen msp's een centrale rol blijven spelen in het behoud van de continuïteit van het netwerk in het evoluerende landschap. Netwerktechnologieën waar veel klanten vroeger geen waarde aan hechtten, zijn nu erg in trek. Bedrijven die als gevolg van het huidige economische klimaat moeten besparen, zullen voor hun it-expertise - die ze niet meer in huis hebben - steeds meer een beroep doen op deskundigen van derden. Om aan deze behoefte te voldoen, moeten var's en msp's belang hechten aan het opleiden en bijscholen van hun teams om hun klanten in deze turbulente tijden waardevolle adviezen en expertise te kunnen bieden op het gebied van nieuwe trends en technologieën.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7121091). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.