Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Maak het bedrijfsnetwerk geschikt voor wifi 6

 

Channelweb Expert

Peter van der Putten
Marketing/PR-manager. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Internet en Security.

Het belang van draadloze connectiviteit is de afgelopen tijd sterk toegenomen omdat Covid-19 veel bedrijven min of meer dwong om het thuiswerken te faciliteren. Desondanks is de interesse nog beperkt voor de volgende generatie wifi (802.11ax, ook wifi 6 genoemd). Het kan geen kwaad om voor te sorteren op het post-coronatijdperk en overal een snelle en betrouwbare draadloze verbinding te realiseren met wifi 6.

Wifi 6, de nieuwe standaard voor draadloos netwerken, werd in eerste instantie geprezen als de ideale oplossing voor transporthubs, horeca, openbare gelegenheden, universiteiten en scholen. Bij nader inzien blijkt dat vrijwel elk bedrijf dat meer eisen stelt aan de netwerkcapaciteit er baat bij heeft. Met wifi 6 zijn de internetprestaties in drukke omgevingen geen probleem en dat zal op zijn beurt een positief effect hebben op de interne systemen van elke organisatie.

Leg een goede basis

"Kans is groot dat bestaande koperkabel niet goed genoeg is om de hogere dataoverdrachtssnelheden te ondersteunen"

Wanneer en organisatie overtuigd is van de voordelen die de verbeterde snelheid en hoge bandbreedte van wifi 6 bieden, is het tijd om de implementatie te plannen. Eerst zal beoordeeld moeten worden of het bestaande bekabelde netwerk voldoende is voor de draadloze upgrade. De verhoogde bandbreedte van een wifi 6-implementatie kan namelijk effect hebben op de rest van het netwerk, en bijvoorbeeld de bekabelde opstelling verzadigen.

Kijk om te beginnen naar met de bekabeling tussen de nieuwe access points, routers en alle tussenliggende verbindingen. De kans is groot dat de bestaande koperkabel niet goed genoeg zal zijn om de hogere dataoverdrachtssnelheden te ondersteunen. Voor snelheden boven 1 Gbps is de minimaal aanbevolen standaard over het algemeen een Cat6-kabel. De snelheden van wifi 6 kunnen oplopen naar 2,5 of zelfs 5 Gbps. Daarom is het verstandig om hogere normen te hanteren, zoals Cat6a, Cat7, Cat7a of Cat8. Hiermee maak je de nieuwe infrastructuur toekomstbestendig voor de behoeften op lange termijn.

Vervolgens moeten bedrijven ook hun bestaande switches en routers herzien, die mogelijk ook een opfrisbeurt nodig hebben om de wifi 6-datasnelheden te kunnen verwerken. Wat betreft switches is investeren in multigig-modellen die de PoE++ standaard ondersteunen ook een verstandige manier om een netwerkinfrastructuur future-proof te maken. Hoewel sommige wifi 6 access points ook de legacy power-over-ethernet standaarden ondersteunen, kan dit de snelheid beperken tot slechts 1 Gbps. It-beslissers moeten daarom heel duidelijk zijn over welke upgrades van hun netwerkinfrastructuur nodig zijn om de optimale kwaliteit en snelheid te halen.

Upgraden van apparatuur

Zoals bij elke nieuwe draadloze standaard kunnen ook apparaten die niet gecertificeerd zijn voor de 802.11ax-standaard nog steeds verbinding maken met wifi 6 access points. Ze zullen echter niet profiteren van alle connectiviteitsverbeteringen. Om dit wel optimaal te benutten, kunnen bedrijven uit twee opties kiezen. De eerste is investeren in pci-e-adapterkaarten voor desktopcomputers en M.2/NGFF wifi 6-adapters voor laptops, waarmee alle bestaande apparaten klaar zijn voor wifi 6.

De tweede optie is geschikt voor bedrijven die apparaten geleidelijk aan willen upgraden volgens hun huidige schema, bijvoorbeeld als ze toch telefoons, laptops en desktops van medewerkers aan het vervangen zijn. Dit zal de transitie naar de nieuwe standaard weliswaar enigszins vertragen, maar aangezien client-apparaten die met wifi 6 werken slechts langzaam op de markt komen, kan deze aanpak helpen om de initiële kosten te spreiden.

Schaalvergroting van het netwerkbeheer

"Met gecentraliseerd en cloud-gebaseerd netwerkbeheer wordt het mogelijk om het beveiligings- en toegangsbeleid op afstand te beheren vanuit één enkel dashboard"

Bedrijven die hyperconnected worden door te upgraden naar een netwerk dat honderden, zo niet duizenden apparaten kan ondersteunen, zetten natuurlijk meer druk op it-teams en netwerkbeheerders. Vorig jaar benadrukte ZK Research al dat 61 procent van de netwerkprofessionals geen of weinig idee heeft welke apparaten aangesloten zijn. Dit probleem zal alleen maar erger worden naarmate er meer hardware wordt aangesloten. Het overzicht houden op het hele netwerk zal een must worden voor bedrijven om de veiligheid van hun gegevens te garanderen en de productiviteit te verhogen.

Met gecentraliseerd en cloud-gebaseerd netwerkbeheer wordt het mogelijk om het beveiligings- en toegangsbeleid op afstand te beheren vanuit één enkel dashboard, wat essentieel is voor een succesvolle implementatie van een wifi 6-netwerk. Aangezien de omvang van deze netwerken ongekende niveaus kan bereiken, moeten netwerkprofessionals worden uitgerust met de meest efficiënte beheeroplossingen en inzicht krijgen in de beveiligingsimplicaties en -protocollen die gebruikt moeten worden.

Succes verzekerd

Klaar zijn voor wifi 6 is voor veel bedrijven een spannend nieuw vooruitzicht, zelfs tijdens de coronacrisis. Vergeet niet dat een draadloos netwerk slechts zo goed is als zijn bekabelde ruggengraat. Door juist nu alle stappen naar een wifi 6-implementatie in kaart te brengen, is succes op lange termijn verzekerd. Met een goede grip op de technologie en een solide strategie kan de implementatie soepel en zonder risico's verlopen, waardoor early adopters sneller van de voordelen van de nieuwe draadloze standaard kunnen profiteren dan de concurrentie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6927245). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.