Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Volgende stap in cloud computing is orchestration

 

Werken in de cloud is inmiddels mainstream, maar organisaties merken nu dat cloud computing niet alleen bestaat uit data inkopen op het moment dat het nodig is. De vraag die momenteel steeds luider wordt gesteld, is: Hoe zorg ik dat de data capaciteit in de cloud op de juiste manier beschikbaar wordt gesteld? Cloud orchestration is het antwoord.

De mogelijkheid om met cloud computing data-capaciteit op te kunnen schalen en af te kunnen schalen op het moment dat het nodig is, is een belangrijke steunpilaar voor DevOps-teams met hun agile manier van werken. De autonome zelfsturende multidisciplinaire DevOps-teams ontwikkelen én implementeren nieuwe it-functionaliteiten. De beschikbaarheid van cloud capacity is essentieel bij digitale transformaties.   

Waarom

"Het is zaak om expertise op te bouwen en it-professionals aan te nemen die over deze kennis beschikken of bereid zijn daarin opgeleid te worden"

De keerzijde van deze ontwikkeling is dat in veel organisaties tegenwoordig een groot aantal DevOps-teams opereren. Organisaties en hun chief information officers (cio) en it-managers zullen moeten nadenken over hoe de toenemende vraag naar cloud capaciteit georganiseerd wordt. Daarom cloud orchestration.

Cloud capaciteit organiseren is niet alleen een technisch vraagstuk gekoppeld aan security en architectuur, maar vraagt ook om betrokkenheid van de inkoopafdeling. It-sourcing vraagstukken zijn niet eenvoudig op te lossen; prijsmodellen van cloud aanbieders zijn complex en niet altijd transparant. Cloud orchestration zorgt bovendien voor alignment van business en it en brengt vraag en aanbod bij elkaar. Daarmee is de weg vrij om waarde te creëren door het implementeren van nieuwe functionaliteiten.

De meeste organisaties die gebruik maken van cloud computing, moeten de stap naar cloud orchestration nog maken. Er is een wereld te winnen. Het is dus zaak om expertise op te bouwen en it-professionals aan te nemen die over deze kennis beschikken of bereid zijn daarin opgeleid te worden. Er moeten strategische afwegingen gemaakt worden over hoe de cloud capaciteit moet worden ingericht zodat je als organisatie continu over de juiste capaciteit beschikt. Bijvoorbeeld: Hoe wordt de data capaciteit verdeeld over de verschillende platformen; bijvoorbeeld Microsoft’s Azure versus Amazon’s AWS? Marktontwikkelingen en wijzigingen in de wet- en regelgeving maken dit tot een dynamisch proces. Het is aan cio's en it-managers om dit proces te initiëren, te monitoren en bij te sturen.

Tip

Zorg dat 80 procent van de door DevOps-teams aangevraagde cloud capaciteit kan worden ingevuld met cloud-diensten uit de catalogus van je organisatie. Gaat dit percentage omlaag, dan is het de vraag of er nieuwe cloud-diensten aan de catalogus moet worden toegevoegd.  Dit is complex omdat alles in samenhang moet worden afgewogen: Past het in onze it-architectuur? Wat zijn de gevolgen voor security en compliance? Maar ook welke ontwikkelingen zijn er gaande in de organisatie? Welke (prijs)ontwikkelingen zijn er op de markt? Alles dient in ogenschouw te worden genomen voordat een afweging kan worden gemaakt in dienst van die ene hoofdvraag: Hoe zorg ik dat wat er aan cloud-capaciteit nodig is, op de juiste manier beschikbaar is?

De grootste uitdaging van cloud orchestration voor organisaties zit hem in het vinden van de IT-professionals die cloud orchestration op de juiste manier kunnen inrichten en kunnen organiseren. Ook in 2019 blijft het zoeken naar een speld in een hooiberg.

Prof. dr. Erik Beulen, hoogleraar informatie management aan de TIAS 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6791727). © Jaarbeurs IT Media.

4


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.