Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Werkt Internet of Things cyberaanvallen in de hand?

 

Channelweb Expert

Peter van der Putten
Marketing/PR-manager. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Internet en Security.

Het Internet of Things (IoT) is gevuld met nieuwe apparaten die ons leven beter, efficiënter en intuïtiever zouden maken. De populairste IoT-apparaten zijn vooral gericht op domotica, waarbij je kunt denken aan verlichting en thermostaten, maar er komen steeds meer IoT-apparaten op de mark. Het klinkt leuk, al die slimme technologie in huis. Maar is dit geen risico voor cyberaanvallen?

Het Internet of Things begint langzaam ook de keuken te veroveren. Er zijn bijvoorbeeld al een aantal high-end ijskasten op de markt die veel meer doen dan het conserveren en vers houden van voedsel. Je kunt het zo gek niet bedenken, zo bewees Amazon met zijn AmazonBasics-magnetron met Alexa-ondersteuning. Ja, deze magnetron kun je dus met je stem bedienen, ook al kun je je ook afvragen hoe hard je dit echt nodig hebt. De magnetron is wel heel betaalbaar. Hij is voor slechts 70 dollar te koop op Amazon, en kan bovendien aan een Amazon Echo-apparaat gekoppeld worden, zodat hij kan reageren op spraakgestuurde commando’s. Als je zegt "Alexa, warm mijn kopje koffie opnieuw op", dan doet Alexa dat met de juiste stroom- en tijdsinstellingen. Snelkookinstellingen zorgen ervoor dat je nooit meer naar de instellingen hoeft te raden wanneer je erwten ontdooit of een aardappel aan het poffen bent. Alexa wordt bovendien steeds slimmer en er komen steeds mee nieuwe ‘voorgekookte’ instellingen bij.  

Maar duurt het niet veel langer om je vraag via Alexa aan de magnetron te stellen, dan gewoon handmatig de knoppen van de magnetron in te toetsen? Je kunt je afvragen of we nu al het punt hebben bereikt waarop we moeten gaan bepalen of meer IoT-apparatuur wel nodig of nuttig is. Sommige apparaten hebben ons leven wel degelijk gemakkelijker gemaakt. Ook een spraakgestuurde magnetron kan voor bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld mensen met een verminderd gezichtsvermogen of beperkte mobiliteit, uitkomst bieden. Maar wegen de baten nog wel op tegen de kosten? Op welk moment creëren we bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor potentiële cyberbedreigingen?

De schattingen van Gartner en Forbes over hoeveel apparaten met internetverbinding (exclusief smartphones en computers) in 2020 in omloop zullen zijn waarschijnlijk allemaal nog te laag ingeschat. Het gaat heel hard en binnenkort zullen er nog vele miljarden meer apparaten online komen. Connectiviteit is wat ze zo nuttig maakt, maar het enorme volume is ook een cybersecurity-nachtmerrie.

Hackers hebben al regelmatig bewezen op allerlei apparatuur in te kunnen breken, van connected auto's tot medische apparatuur. De waarschuwingen worden daarom ook steeds dringender dat de veiligheid steeds meer in het geding komt door steeds meer IoT-apparaten op de markt te brengen.

Wil je hier meer over weten, lees dan eens Click Here to Kill Everyone. Hierin stelt Bruce Schneier, cryptografiedeskundige en schrijver van het boek, dat overheden nu moeten ingrijpen om bedrijven die IoT-gadgets ontwikkelen te dwingen om veiligheid tot een prioriteit te maken in plaats van een bijzaak. In een interview zegt Schneier hierover: “Het internet beïnvloedt de wereld nu op een directe fysieke manier, en dat verandert alles. Het gaat niet langer om risico's voor data, maar om risico's voor het leven en eigendom.” En de titel van zijn boek duidt erop dat er hier echt sprake is van fysiek gevaar, en dat alles anders is dan vijf jaar geleden…Je kunt je afvragen of dat al die IoT-hype wel waard is. Heb je echt zo’n magnetron nodig als het cyberaanvallen in de hand werkt? Of leef je liever in een veiligere wereld?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6506949). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.