Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Opslag in de cloud is duur, maar groeit als kool

 

Computable Expert

Sytse van der Schaaf
Research Consultant, METRI GROUP. Expert van Computable voor de topics Management, Outsourcing en Cloud Computing.

Veel organisaties maken op dit moment in hun applicatiestack een grote beweging door naar clouddiensten. Dat is terug te zien in de vraag naar opslagdiensten van de hyperscale providers AWS, Google en Microsoft, waar een stevige groei in zit. Overstappers zullen ervaren dat het gebruik van snelle serveropslag behoorlijk in de papieren kan lopen. Zeker als je het vergelijkt met de kosten van on premise serverconfiguraties.

De ontzorging, die clouddiensten bieden, komt tegen een stevige prijs. Dat geldt zeker voor opslagdiensten. Wij hebben in de cloud indicator, waarin een groot aantal prijspunten van bekende cloud spelers uitgelezen worden, sinds een aantal maanden het vergrootglas gezet op direct aan de server gekoppelde local ssd-storage. Het blijkt dat de drie hyperscale cloud providers Google, Azure en AWS elkaar niet veel ontlopen in hun prijzen voor 1 GB sd-opslag. Google kwam in het begin van de zomer met een uurprijs van 0,035 dollarcent als duurste uit de bus, maar veranderde dat in augustus radicaal door deze prijs in een klap naar 0,012 dollarcent te verlagen. Ssd-serveropslag in de Microsoft Azure cloud komt op 0,02 cent per uur en AWS zit met een uurprijs van 0,015 cent precies tussen Google en Microsoft in.

Stunten

Google stunt met prijzen voor zijn clouddiensten. Dat hebben we eerder gezien. Het concern heeft met zijn clouddiensten een enorme schaal bereikt en offert een deel van zijn marge op om aan te haken bij koplopers AWS en Microsoft. Het is een teken dat de hyperscale providers het steeds meer tegen elkaar opnemen, nu de markt voor clouddiensten tussen deze drie grootmachten verdeeld lijkt te worden. Wie dacht dat deze partijen uitgegroeid zijn, heeft het mis. Het gaat om steeds grotere getallen. 451 Research voorspelt dat de cloud storage markt komend jaar zal verdubbelen. Marktvorser MarketsandMarkets schat dat de mondiale markt voor on demand storage doorgroeit naar 65 miljard dollar op jaarbasis. In 2015 ging het nog om een omzet van negentien miljard dollar. Aan servers gekoppelde ssd-storage is overigens maar een kleintje in deze vraag. Vooral de vraag naar cold storage-varianten en backupdiensten zit stevig in de lift.

De komende jaren zullen de prijzen voor cloud storage door de concurrentie wellicht nog een flinke duik naar beneden maken. Nu het gangbare leveringsmodel standaardiseert op cloud zullen ook traditionele leveranciers als Netapp, DellEMC en IBM door hun klantenbestand gevraagd worden om hun opslaginfrastructuur als een clouddienst uit te leveren. Dit nieuwe aanbod zal effect hebben op de prijs. Daarnaast maken ook bestaande partijen met een offline businessmodel interessante bewegingen naar cloud. Zo werd in september bekend dat de Amerikaanse retailer Wallmart in samenwerking met Nvidia stevig gaat investeren in infrastructuur voor neurale netwerken en deze voorzieningen ook openstelt voor andere partijen. De grond werd ze te heet onder de voeten, nadat Amazon retailer Wholefoods overgenomen had. En oh ja. De fabrikant van harde schijven Western Digital kocht de startup Upthere op, die mobiele apparaten van meer online opslag kan voorzien. De technologiewereld gaat komend jaar nog heel wat veranderingen laten zien.

Relatief

Maar mogelijke prijsverlagingen van opslagdiensten zullen altijd relatief klein zijn, zeker als je het vergelijkt met de kosten voor eigen ssd-infrastructuur. Het stevige prijskaartje van cloudopslag wordt pas duidelijk als je uitzoomt en deze vorm van serveropslag naast courante benchmark-kosten voor ssd-storage legt. Op microniveau gaat het weliswaar om honderdsten van centen per uur, over een langere periode loopt de meter behoorlijk op. Een ssd-schijf in de winkel heeft op dit moment een kostprijs van rond de 5,8 cent per GB per maand. In een on-premise eigen datacenter valt deze kostprijs door schaalvergroting terug naar 0,54 cent per GB per maand, beheerkosten en stroom meegerekend. Reken je de huurkosten van ssd-opslag van de hyperscal- providers terug naar maandprijzen, dan zie pas echt de premium prijs van de cloud. Gemiddeld kost 1 GB-ssd voor je gehuurde serverconfiguratie je 10,85 dollar per GB per maand als je voor AWS, Google of Microsoft kiest.

Deze hoge prijzen voor ssd-serveropslag zullen op een gegeven moment het enthousiasme voor public clouddiensten doen temperen. Wat dat betreft is het tijd voor realisme, nuchterheid en de nodige facts als organisaties van plan zijn om grootschalig over te stappen op clouddiensten. Om de kosten van het gebruik van cloudopslag transparanter te maken gan we in de volgende aflevering van de cloud indicator kijken naar de kosten van datatransfer. Want capaciteit huren voor opslag is één ding, de kassa van cloudproviders gaat ook rinkelen als er netwerkcapaciteit aangesproken wordt om de opgeslagen data te kunnen gebruiken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6228422). © Jaarbeurs IT Media.

4,3

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.