Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Multi-cloud is hoeksteen van cloudstrategie

 

Computable Expert

ir. Timo Fine
Regionaal Directeur Benelux, Wipro Technologies. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Security en Digital Innovation.

'All are trying, some are benefiting, few are maximizing value', zo luidde de ontnuchterende conclusie die IDC onlangs trok op basis van een wereldwijd onderzoek naar de adoptie van cloud computing. Hoewel de cloud het afgelopen jaar steeds meer gemeengoed is geworden, profiteert slechts een schamele 3 procent van de ondernemingen volledig van de financiële voordelen die de multi-cloud omgeving hen biedt. Wat is hun geheim?

Ondernemingen die cloudtechnologie optimaal inzetten boeken volgens IDC gemiddeld jaarlijks drie miljoen dollar extra omzet, terwijl ze tegelijkertijd een miljoen dollar aan kosten besparen. Dankzij hun investeringen in cloud computing trekken zij gemakkelijker nieuwe klanten aan, is de time to market korter en zijn ze beter in staat in te spelen op nieuwe kansen zoals het internet of things. Ze besparen kosten omdat hun bedrijfsprocessen efficiënter zijn ingericht en de it-operatie goedkoper is. Verder profiteren ze van opensourceoplossingen, lagere infrastructuurkosten en een lager risicoprofiel.

Dat is in een notendop hoe innovatieve ondernemingen de cloud optimaliseren. Het Franse Delta Drone bijvoorbeeld gebruikt de publieke cloud van AWS bijna letterlijk als een hefboom. Delta Drone, opgericht in 2011, is een fabrikant van civiele drones. Naast een eigen cloud informatie systeem, dat draait binnen een dedicated omgeving, maakt de onderneming gebruik van een AWS Cloud voor analyses op haar invasion detection platform.

Waar start-ups direct na hun idee de juiste cloudtechnologie weten te omarmen, hebben gevestigde bedrijven te maken met bestaande processen en procedures. Zij hebben een langere weg af te leggen voordat ze beschikken over een volwassen cloudstrategie.

Opportunisme

Volgens de IDC-onderzoekers doorlopen ondernemingen vijf adoptiefasen op weg naar maturiteit als het gaat om cloud computing (ad hoc, opportunistic, repeatable, managed en optimized). In de eerste twee fasen kiezen medewerkers nog voor de cloud op basis van een ad-hocbeleid. Het opportunisme overheerst. Er is een acute behoefte om op korte termijn pieken in de workload op te vangen en men experimenteert met geïsoleerde cloudoplossingen. Van enige integratie, samenhang of beleid is geen sprake.

Als de formele toestemming om naar de cloud te gaan zelfs ontbreekt, spreken we van schaduw it. In de derde adoptiefase ontstaat dankzij standaardisatie en een voorzichtige toepassing van ‘best practices’ voor bijvoorbeeld een veilige toegang tot de cloud (geldige digitale certificaten, dataencryptie en two-factor authenticatie) steeds meer routine. It wordt voorspelbaar dankzij het herhalingspatroon dat optreedt.

De ongewenste schaduw it wordt geëlimineerd, doordat medewerkers geautoriseerd toegang krijgen tot de cloud via selfservice portals. In de daaropvolgende beheerfase voert de onderneming een consistente cloudstrategie uit voor de gehele organisatie en is sprake van ‘orkestratie’ van clouddiensten.

In de volwassenheidsfase, tot slot, hebben ondernemingen een optimum gevonden tussen in- en externe it-dienstverleners. Samen innoveren ze de business en waardecreatie is hun gezamenlijke verantwoordelijkheid. De multi-cloud is uitgegroeid tot een goed te managen entiteit en vormt een waardevol asset.

Dynamiek

Multi-clouds heb je in verschillende soorten en smaken. Zo worden Microsoft Azure, Azure Stack en Salesforce volgens Giarte voornamelijk ingezet door grotere organisaties (meer dan duizend eindgebruikers). SAP Cloud is ook populair bij grote bedrijven; kleine en met name middelgrote bedrijven gebruiken deze applicatie minder. Google App Engine, het PaaS-platform van Google, is daarentegen relatief populair bij kleinere bedrijven. Hieruit blijkt dat Google grotendeels nog een consumentenbedrijf is en zijn sporen in de grootzakelijke markt nog moet verdienen. Hier komt langzaam verandering in: Apple’s iCloud maakt tegenwoordig gebruik van Google Cloud, en ook Spotify is gedeeltelijk overgestapt naar de clouddiensten van Google.

Multi-cloud

Er zijn verschillende rationele redenen om gebruik te maken van de diensten van niet één, maar meerdere cloud serviceproviders. Het voorkomen van een vendor lock-in is misschien wel het belangrijkste motief. Slimme cio’s spreiden hun risico’s door het toepassen van het ‘AWS+1-principe’, dat steeds vaker in boardroomdiscussies opduikt.

De wet- en regelgeving voor opslag van data verschilt per continent en per land, waardoor multinationals gebruikmaken van verschillende lokale cloud serviceproviders. Amerikaanse cloudleveranciers openen wel steeds vaker datacenters in Europa om in te spelen op lokale wet- en regelgeving. Het nieuwe Privacy Shield als opvolger van het in oktober 2015 ongeldig verklaarde Safe Harbor biedt in ieder geval een juridische grondslag voor de opslag en verwerking van persoonsgegevens van Europese burgers in de Verenigde Staten, maar staat inmiddels zelf ook ter discussie. Het feit dat verschillende workloads vragen om verschillende typen clouds is ook een legitieme reden om te kiezen voor de multi-cloud.

Een ontwikkel-, test- en acceptatieomgeving van een applicatie draait perfect in een public cloud, terwijl je een bedrijfskritische productieomgeving liever in een private cloud onder brengt. Het zaken doen met meerdere cloud service providers vergroot bovendien het innovatiepotentieel en voorkomt waarschijnlijk de al eerder genoemde schaduw it. So far, so good.

Kloof

Inmiddels maakt 68 procent van de onderzochte ondernemingen volgens IDC gebruik van de public of private cloud; dat is een spectaculaire stijging van 61 procent ten opzichte van vorig jaar. 73 procent van de respondenten maakt gebruik van een hybride cloudstrategie. Maar liefst 84 procent van de ondernemingen die cloudtechnologie optimaal inzetten maakt, afhankelijk van hun locatie, beleid en besturingsmodel, gebruik van een multi-cloudstrategie. Voor ondernemingen die nog in de ad-hocfase verkeren is dat slechts 40 procent. Ze gebruiken dus meerdere clouds, maar de strategische onderbouwing ontbreekt.

Er gaapt dus een enorme kloof tussen de ‘groentjes’ en de meer ervaren cloudgebruikers. Maar vroeg of laat worstelt iedereen met hetzelfde issue: hoe beheer je een complexe multi-cloud omgeving die bestaat uit AWS, Microsoft Azure, OpenStack, enzovoorts? Private cloud, public cloud, hybride cloud en multi-cloud, het it-landschap wordt er niet overzichtelijker op. Het concept van cloud service brokerage (CSB) biedt uitkomst.

Cloudmakelaar

De opmars van de cloudmakelaar heeft dan ook alles te maken met de complexiteit van de markt. De kennis van alle leveringsmodellen van cloud serviceproviders (inclusief provisioning, billing en governance) is vaak niet aanwezig bij it-afdelingen, vandaar dat ze een beroep doen op een cloud services broker.

Cloud service brokerage is volgens Gartner een nieuw businessmodel waarbij een cloudmakelaar in een nieuwe rol stapt en waarde toevoegt aan een of meerdere publieke en private clouds. Dit doet hij door namens de klant drie verschillende taken uit te voeren: aggregatie, integratie en modificatie, waardoor de klant verder wordt ontzorgd. Ontzorging klinkt mooi, maar wie houdt dan de regie? Wie zorgt voor het management en de naadloze integratie van verschillende leveranciers van clouddiensten?

SIAM

Hoewel de regievoering bij outsourcing een onderwerp is dat al meer dan vijftien jaar hoog op de agenda van CIO’s staat, is de noodzaak voor Service Integration and Management (SIAM) met de komst van de multi-cloud nu actueler dan ooit. SIAM 2.0 stemt de verschillende diensten van verschillende leveranciers op elkaar af en integreert deze zodanig dat de klant het gevoel heeft dat hij maar met één dienstverlener te maken heeft.

Conclusie

Hoewel de cloud steeds meer gemeengoed wordt, heeft het merendeel van de ondernemingen nog niet het optimum gevonden om maximaal te profiteren van de multi-cloud. Pas als it-managers bereid zijn minder ad-hoc te werken en kiezen voor standaarden, zetten zij betekenisvolle psychologische stappen in de richting van een volwassen cloudstrategie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5960479). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.