Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Elk bedrijf wordt een softwarebedrijf in 2017

5 IT-trends voor dit jaar

 

Computable Expert

Pieter de Haer
Portfoliomanager, PREVIDER. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Datacenters en Beheer.

Het ziet ernaar uit dat 2017 een dynamisch jaar gaat worden. Robots, IoT, blockchain, artificial intelligence… het zijn zomaar wat trends die door vakgenoten worden gesignaleerd. De vraag is natuurlijk: gaan deze ook doorzetten en krijg ik er in de praktijk veel mee te maken? Ik heb daarom eens de vijf ontwikkelingen op een rij gezet die volgens mij komend jaar in ieder geval voor een IT-dienstverlener van belang gaan zijn.

1. Hybride Cloud is de standaard

De cloud is volwassen en niet meer weg te denken. Er is vrijwel geen bedrijf in Nederland die niet van een vorm van clouddiensten gebruik maakt zoals Dropbox of Office365. Daar staat echter tegenover dat vrijwel ieder bedrijf die al heeft geïnvesteerd in een on-premise it-omgeving, voorlopig niet volledig zal overstappen naar de cloud. Beveiligingsoverwegingen, wetgeving of technische beperkingen zorgen ervoor dat de adoptie van cloud gefaseerd vordert en er eigenlijk zelden sprake is van cloud-only. De praktijk van 2017 en de komende vijf jaar is dat verreweg de meeste organisaties gebruik maken van een hybride it-omgeving. De uitdaging voor it-dienstverleners bestaat er vooral uit om al die losse werelden snel, veilig en beheersbaar met elkaar te integreren.

2. Security-as-a-Service

Hybride cloudomgevingen waarin on-premise, een extern datacenter en meerdere public en hyperscale clouds worden gecombineerd maakt de beveiliging complex. Daarnaast groeit het aantal en de omvang van de dreigingen vanaf internet. Om hier goede en passende maatregelen rond te nemen is gespecialiseerde kennis vereist, kennis die bedrijven vaak niet zonder meer in huis hebben en daarom het liefst als dienst inkopen.

Ik verwacht daarom komend jaar veel interesse in het gebruik van security as a service, zoals web application firewall diensten, DDoS-wasstraten, monitoring, auditing en siem/soc diensten. Met name isv’s (Independent Software Vendors) die afhankelijk zijn van een betrouwbare, veilige werking van hun SaaS zullen veel behoefte hebben aan de zekerheid van security as a service.

3. Ieder bedrijf wordt een softwarebedrijf

Nog niet eens zo heel lang geleden waren er bedrijfstakken die maar zeer beperkt van it gebruik maakten. De opkomst van mobile devices en clouddiensten hebben er echter voor gezorgd dat er voor ieder werkproces wel applicaties te vinden of te maken zijn. Die applicaties zorgen daarbij ook direct voor verbeteringen in de bedrijfsvoering.

Distributeurs krijgen bijvoorbeeld tegenwoordig automatisch een seintje van een retailer zodra een bepaald artikel niet meer op voorraad is en kunnen automatisch laten bijbestellen. Distributeurs die dit niet kunnen bieden, zien hun concurrentiepositie verzwakken.

Software is tegenwoordig dé manier om het verschil met de concurrent te maken. Voor een it-dienstverlener als ons betekent dit vooral dat er steeds hogere eisen aan de dienstverlening gesteld worden. Performance, security en service moet van een steeds hogere kwaliteit zijn, want je bewaakt immers de kroonjuwelen van een bedrijf.

4. Container based virtualisatie

Veel nieuwe technologie waar je over leest, zoals blockchain of robotica, kom je in de dagelijkse praktijk relatief weinig tegen. Maar wat we wel veel tegenkomen is containergebaseerde virtualisatietechnologie. De technologie bestaat nog maar een paar jaar, maar we merken dat devops-teams er heel veel gebruik van maken. Daardoor is er er veel vraag naar implementatiekennis rond Docker, de leverancier van containertechnologie.

5. Een robuuste breedbandverbinding

Door het massale gebruik van clouddiensten en cloudinfrastructuur is er tegenwoordig een sterke behoefte aan een stabiele internetverbinding. Die behoefte was er natuurlijk een aantal jaren geleden ook al, maar de aandacht ging toen vooral naar de hoeveelheid bandbreedte. Met de algemene beschikbaarheid van glas blijkt die echter niet zaligmakend te zijn. Ik merk dat er een verandering gaande is in de beleving van klanten en dat ze tegenwoordig vooral interesse hebben in de kwaliteit van verbindingen. In 2016 merkten we bijvoorbeeld al dat er behoorlijk wat interesse was in fallback via xDSL of 4G. In 2017 zet dat door.

Bovenstaande is natuurlijk mijn inschatting en verwachting. Met welke technologieontwikkelingen denken jullie komend jaar mee te maken te krijgen?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5914759). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.