Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Durven Nederlanders nog wel te innoveren?

 

Computable Expert

Gijs in ‘t Veld
CTO, indaField B.V.. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

Is Nederland als innovatief land een stille dood aan het sterven? Zijn we zo aan het polderen, reguleren en vangnetten creëren geslagen dat niemand meer durft te innoveren of er de noodzaak toe ziet? Dat niemand meer risico neemt en ondernemerschap toont?

We zien om ons heen het ene na het andere Nederlandse bedrijf omvallen. Bedrijven die zich nog aan dinosaurus business modellen vastklampen. Warenhuizen die het raar vinden dat ze links en rechts worden ingehaald en irrelevant worden. Taxicentrales die niet alleen door hun eigen ondermaatse prestaties klanten verliezen, maar meer nog door nieuwe initiatieven, en daar boos om worden en dit via wetgeving willen laten verbieden. Hotels die te slecht zijn voor woorden, maar wel drie of vier sterren claimen en dit voor de hoofdprijs durven te leveren en ondertussen business verliezen aan meer innovatieve manieren van verhuren van tijdelijke woonruimte. Muzikanten en zangers die nog steeds over gouden cd’s praten en in albums denken. It’ers die nog steeds denken dat het eigen datacentrum gewoon blijft bestaan en patches zelf geïnstalleerd moeten worden en silo applicaties je-van-het zijn. Dat alles bij het oude zal blijven. En dat hun eigen baan niet zal veranderen. Wakker worden mensen!

Risicomijdend gedrag

Onlangs was ik voorzitter bij een meeting met zo’n 75 integratiespecialisten. Eén van de presentaties werd door een bekende integratie architect uit Engeland gegeven. Zijn verhaal ging over real-life hybride, mobiele en IoT-integratie scenario’s. Bij de vraag aan het publiek wie er al wat met 'cloud' had gedaan, stak een ongelofelijk aantal van maar vijf of zes mensen hun hand op. Tijdens wat offline discussies rond met name de achterliggende oorzaken met onder andere de Engelsman en een aantal andere mensen uit het publiek, begon er bij mij een redelijk beeld te ontstaan.

Daarnaast ben ik altijd betrokken bij aardig wat it-projecten bij diverse organisaties en spreek daarbij regelmatig it-managers en cio’s, maar natuurlijk ook veel mensen aan de vraagkant van it; de business. Daarbij valt het me telkens weer op dat de meeste mensen in toenemende mate risicomijdend gedrag vertonen. Maar dat is, zoals ook al bleek uit de bovenstaande discussies, niet het enige probleem. Er zijn maar weinig ondeugende managers die het adagium 'beter achteraf vergiffenis vragen dan vooraf toestemming' actief toepassen.

Waar Amerikanen en hun Europese evenknieën, de Engelsen, veel meer in mogelijkheden en kansen denken en zaken groots aanpakken, vallen wij Nederlanders telkens terug in het mitigeren van risico’s en het eerst en voor alles afkaderen, regelen en reguleren van zaken voordat we ook maar ergens aan beginnen. Nederland is mijns inziens ook het land waar ITIL en Prince2 het braafst worden toegepast. Scrummen is eng. Want hoe weten we dan wat we krijgen? Wat is de business case? Maar wat als het niet levert wat we willen? In plaats daarvan moeten we meer leren denken 'maar wat als-ie het wel gewoon doet?'.

'Fail fast, learn rapidly'

'Fail fast' is iets wat door de de pay-per-use cloud en door de bijbehorende Agile-aanpak van het ontwikkelen van mooie oplossingen juist mogelijk wordt gemaakt. Hoe eerder je weet dat iets niet gaat werken, hoe beter. En weer verder met het volgende experiment. Totdat je (voorlopig dan) weer de juiste oplossing gevonden hebt en de monden weer kunt voeden. Er moet ook gewoon snel waarde leverende functionaliteit worden opgeleverd. Niet gelijk pixel-perfect. Dat komt later wel, indien nodig. We leven tegenwoordig in een beta-software maatschappij. Google doet het zo. Microsoft doet het zo. Gewoon snel nieuwe functionaliteit leveren en laten bèta-gebruiken (testen in productie eigenlijk) door klanten, en nog niet zoveel zorgen maken of het wel perfect is en goed te managen is.

Groot denken! Klein beginnen. Denken als bijvoorbeeld Elon Musk (mede-uitvinder van PayPal, SpaceX en Tesla Motors). Zoals hij pas zei: 'De menselijke bestuurder van een auto is over een paar jaar een veel groter gevaar dan de automatisch rijdende auto'. Omdraaien die perceptie! Hoppa!

Al deze nieuwe initiatieven, die in een zeer korte tijd erg groot en belangrijk in ons leven zijn geworden hebben één ding gemeen: cloud computing. Mobile computing is mede hierdoor mogelijk gemaakt. Agile is de aanpak en cloud gebaseerde bèta-software door klanten laten gebruiken en als het aanslaat verder uitwerken is het middel. 'Fail fast, learn rapidly'. Omarmen die cloud en experimenteren! Niet in risico’s denken maar in kansen.

Cloud. Just do it!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5244052). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.