Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Digitaler dan een 'native'

 

Computable Expert

Henri Koppen
Directeur, THINGKS. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Start-ups.

In 2001 schreef Marc Prensky een artikel over de digital natives. Kinderen geboren na 1980 zijn in feite opgegroeid in het digitale tijdperk, maar het zijn de kinderen geboren in de jaren negentig die geen wereld zonder internet kennen.

Een vriend van mij, die hoogleraar is op de Erasmus Universiteit, geeft aan dat studenten steeds slimmer worden. Dat is in scherp contrast met de beleving van sommige personen op deze website die het tegenovergestelde beweren.

Ondanks dat ik begin jaren zeventig geboren ben kan ik gerust zeggen dat ik digitaler ben dan de digital natives. Lees even mee en oordeel zelf.

Altijd, alles, overal

Ik kan op ieder modern (mobiel) device mijn werk doen aangezien ik al mijn data opsla in de cloud. Bij mij vind je geen losse harde schijven of usb-sticks en ik kan prima mijn werk doen op een Chromebook, waar zelden een harde schijf op aanwezig is. Muziek stream ik via Spotify, films kijk ik op Netflix of met Popcorn Time en verhalen lees ik op mijn e-reader. Kranten en tijdschriften lees ik niet, soms doe ik dat op Blendle, maar normaliter lees ik het nieuws gewoon op de nieuwssites. Er liggen nog wat dvd’s voor de kinderen, maar ook die happen stof.

Aantekeningen tijdens vergaderingen maak ik op mijn Chromebook of iPad. Alle post gaat meteen door de scanner waarmee het tot een doorzoekbaar (ocr) pdf gemaakt wordt en is opgeslagen in Google Drive. Zo gaat  het ook naar de administratie die ook volledig digitaal is door middel van software waaraan ik zelf heb meegeschreven. Facturen accepteer ik niet meer op papier en dat is geen probleem, facturen verstuur ik overigens ook niet meer op papier en ook daar krijg ik geen klachten over.

De computer van mijn moeder back-up ik overigens met Bittorrent Sync en via een tool wordt deze data versleuteld opgeslagen voor de korte termijn in een S3 bucket bij Amazon en foto/film materiaal ook nog op Amazon Glacier. Project management/Scrum en veel communicatie gaat ook via tools op mijn devices. Mijn zoon drukt in al het papier gaatjes en propt ze ongesorteerd in een map. Mappen ouder dan zeven jaar gaan door de versnipperaar. Concert tickets en dergelijke heb ik ook digitaal en tegenwoordig werkt dat prima om ergens naar binnen te komen.

Gewoontes

Ik doe dit niet uit principe, maar om efficiënt te zijn. Als ik anderen laat zien hoe ik werk, zijn ze vaak onder de indruk. Het is niet eens omdat ik er in geloof, ik heb er een gewoonte van gemaakt. Steeds vaker kom ik gelijk gestemden tegen en oh, wat werkt dat fijn. Geen beperkingen meer van software die alleen gericht is op de huidige medewerker of de Active Directory van een bedrijf. De hefboom van mijn aanpak is super productief. Iets wat vroeger maanden kostte kan soms in uren gerealiseerd worden. Nu is digitaal niet het walhalla of de enige weg. Zonder tactiek en conventies kun je van alles nog steeds een rommeltje maken, denk al aan een rechten hiërarchie en data opslag en ook zonder digitaal kun je een werkend systeem realiseren met goede procedures. Ook bij digitaal heb je goede procedures nodig.

Welk punt wil ik nu maken?

Adapt or die

Digitaal is de weg en hoe langer vastgehouden wordt aan traditioneel werken, des te groter de kans dat je achterblijft. Afzetten tegen de nieuwerwetserij is onverstandig. Je hoeft niet met alle hypes mee te gaan en niet alles wat digitaal is, is goed, maar het is wel tijd om kritisch te kijken naar waar je staat en waar je voor staat. Veranderen gaat niet binnen een dag, dus pas bewegen als het een noodzaak is zou wel eens fataal kunnen zijn.

Naast digitaal geloof ik ook in open, ik deel mijn kennis graag, dus waar wacht je op?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5242748). © Jaarbeurs IT Media.

7,5

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.