Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoe past PaaS bij enterprise software?

 

Computable Expert

Pim de Wit
Overige ICT-functies. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Mobility en Infrastructuur.

Enterprise software ter ondersteuning van bedrijfsprocessen is traditioneel een speelveld van on premis- software geweest. De five hundred pound gorillas van erp, cfm, bi en hrm (lees SAP, Oracle en Microsoft) vertrouwen hierbij veelal op een eigen programmeertaal (Abap, PL/SGL, .Net). Hoe past PaaS hier eigenlijk in?

Maatwerk binnen deze applicaties wordt ondersteund, maar dient dan wel in de betreffende taal te worden uitgevoerd. Natuurlijk zijn er interfaces. Deze maken de systemen breder toegankelijk. Ze geven de mogelijkheid om aanvullende functionaliteit op een veelvoud van andere platformen en programmer talen te realiseren.

De laatste jaren zijn er enkele nieuwe Gorilla’s opgegroeid. Zij slaan de on premise stap over en baseren hun software volledig op het SaaS-model. Voorbeelden hiervan zijn Netsuite, Workday en Salesforce. Het SaaS model heeft zich ondertussen bewezen en ook veel van de traditionele on premise-leveranciers  maken momenteel een grote ommezwaai richting dit model. Zo zet bijvoorbeeld Microsoft vol in op Office 365 uit de cloud iin plaats van lokaal geïnstalleerde Exchange- of Sharepoint-servers. SAP kondigde onlangs S4/Hana aan met een cloud first approach.

Interessante trend is dat veel enterprise software-leveranciers nu ook PaaS-functionaliteit bieden. Waarom doen ze dit?

Daar waar SaaS zich heeft bewezen als een efficient delivery model voor standard software levert PaaS dezelfde voordelen bij het ontwikkelen van nieuwe software. Niet langer eigen hardware en besturingssystemen beheren, maar direct starten met programmeren op een gehoste omgeving.

De platformen waarop de SaaS enterprise-applicaties gebouwd zijn leveren hiertoe wel mogelijkheden maar kennen ook enkele aandachtspunten.

  • Voordeel is dat deze platformen vaak nauw geïntegreerd zijn met het datamodel van de SaaS-applicatie. Dit resulteert in het snel kunnen aanpassen of ontwikkelen van nieuwe procesondersteuning.

  • Aandachtspunt is dat deze platformen veelal een leverancierspecifieke programmeertaal gebruiken. Nieuwe functionaliteit werkt hierdoor alleen op dit platform.

  • Nadeel is dat je gespecialiseerde kennis van dit platform nodig hebt. De nieuwe generatie ontwikkelaars leeft tegenwoordig meer in talen als Java, Python, PHP en NodeJs. Ze willen een PaaS-omgeving waar ze snel met hun bestaande programmeerkennis uit de voeten kunnen.

Enterprise software-leveranciers kennen nog een bijkomend probleem. Traditioneel ontsluiten ze hun processen primair richting de interne gebruikers. Echter de gebruiker is al lang niet meer alleen de medewerker van de logistieke afdeling of de account manager. De processen dienen ontsloten te worden via een multi channel strategie. Of in toenemende mate zonder enige tussenkomst van een eindgebruiker en direct vanuit sensoren of machines. Het internet is hierbij een primair kanaal geworden.

Andere wetten

Hier gelden andere wetten en zal je de programmeurs in deze nieuwe wereld moeten kunnen faciliteren. De strategie die ze hierbij volgen is het openstellen van hun enterprise software via api’s. Nadeel is echter dat ze hierbij ook de controle dreigen te verliezen. Andere softwareleveranciers kunnen deze api’s immers ook gebruiken en de gewenste flexibiliteit aan de eindklant leveren. Als enterprise software-leverancier wordt je teruggedrongen tot api-leverancier en dreig je de controle over je klant te verliezen. Het zelf leveren van een PaaS-oplossing is dan een logische keuze.

Dit is ook exact wat momenteel de traditionele enterprise software-leveranciers doen. Microsoft ondersteunt niet alleen .Net binnen Azure maar tegenwoordig ook bijvoorbeeld Java. SAP levert sinds kort een PaaS-oplossing middels het Hana cloud platform en Salesforce heeft enkele jaren geleden al een acquisitie gedaan van Heroku, dat nauw geïntegreerd is met hun bestaande SaaS producten.

Door zowel een SaaS- als PaaS-platform te leveren bieden ze een kosten-efficiënte delivery voor standaard en maatwerk software. Tevens strijden ze om de belangrijkste asset die het succes naar de toekomst zal bepalen: de ontwikkelaar.

Ben benieuwd naar jullie specifieke ervaringen van het gebruik van PaaS binnen de context van enterprise software.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5236808). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.