Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

4 mythes over de cloud ontkracht

 

Je kunt de cloud prima vergelijken met het bedrijven van politiek: iedereen heeft er een mening over, zonder precies te weten hoe de vork werkelijk in de steel steekt. Het betekent daardoor ook dat er vaak denkbeelden ontstaan, die niet helemaal conform de waarheid zijn. Volgens velen is de cloud bijvoorbeeld onveilig en niet flexibel, maar klopt dat wel? Deze blog ontkracht vier mythes over de cloud.

De cloud is onveilig. Managers denken vaak dat de cloud onveilig is omdat bedrijfsgevoelige informatie moet worden opgeslagen, zonder dat ze weten waar dat gebeurt en wie kan meekijken. Onterecht. Het feit is dat een flink pakket aan veiligheidsmaatregelen is getroffen om te zorgen dat het werken in de cloud net zo veilig is als werken met de eigen it-infrastructuur. Data wordt bijvoorbeeld zelfs afgeschermd per cliënt opgeslagen, zodat anderen niet kunnen meekijken.

Softwareleveranciers moeten daarbij voldoen aan de hoogte veiligheidseisen om gecertificeerd te worden. Een onderdeel van die certificering is monitoring van het netwerk. Dit houdt in dat het netwerk continu in de gaten wordt gehouden. Treden er ongeregeldheden op, dan volgt er direct actie. Dat gaat vaak zo snel dat je er als gebruiker niet van merkt. Een storing in eigen huis daarentegen, wordt vaak pas verholpen als de gebruikers er melding van maken

De cloud is onbetrouwbaar. Organisaties willen dat hun data veilig is wanneer calamiteiten uitbreken. Niet tijdig bij de gegevens kunnen, kan namelijk tot enorme schade voor het bedrijf lijden. Het beeld bestaat dat cloudgegevens regelmatig niet beschikbaar zijn, maar die perceptie is niet juist. Er wordt te weinig rekening gehouden met de back-upfunctionaliteiten en de genomen preventieve maatregelen in de datacenters.

Cloudleveranciers leggen niet alleen de nadruk op veiligheid, maar ook op betrouwbaarheid en een maximale 'up-time' (beschikbaarheid). Datacenters zijn voorbereid op overstromingen. stormen, wervelwinden en zelfs terroristische aanslagen. Vergelijk dat eens met de interne it-afdelingen waar dat lang niet altijd het geval is. Niemand kan 100 procent veiligheid garanderen, maar met de juiste voorbereiding kom je ieder probleem snel te boven. 

De cloud is niet flexibel. Wanneer je eenmaal in de cloud bent, is er geen weg meer terug. Toch? Fout! De wereld van de cloud is niet zwart of wit, er bestaat bijvoorbeeld ook een hybride vorm. Iedere organisatie kan daarbij kiezen wat voor cloudmodel zij wil; op maat gemaakt voor de behoefte per klant. Zij kunnen de cloud betreden, wisselen tussen verschillende cloudmodellen of weer terug on-premise gaan.

Hedendaagse klanten hebben behoefte aan die keuzevrijheid, omdat zij willen werken waar ze dat op moment zijn, waarbij de data moet kunnen schakelen tussen de verschillende modellen.

Interoperability is niet mogelijk in de cloud. Medewerkers van diverse afdelingen willen data kunnen gebruiken in verschillende softwarepakketten. Dat heet interoperability. Organisaties proberen al jaren om dit met kunst en vliegwerk te bewerkstelligen met on-premise software. In de cloud is het mogelijk om alle partijen met elkaar te verbinden, zodat je kunt werken op het moment dat jij wilt en niet op het moment dat het systeem dat toelaat.

Een voordeel is bijvoorbeeld dat flexwerkers met hun mobiele devices toegang krijgen tot on-premise data, waarbij organisaties echt de vruchten kunnen plukken van een 'bring your own device'-beleid.

Zoek de juiste cloudleverancier

Er bestaan veel mythes over de cloud, waardoor organisaties vaak niet staan te springen om de cloud in te duiken. Er gaat veel energie en tijd verloren bij twijfelen over wel of niet werken in de cloud, terwijl die tijd en energie beter gestoken kan worden in het vinden van de juiste cloudleverancier.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5223371). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Er kunnen nog wel 2 mythes worden toegevoegd:

De cloud is goedkoop
Veel bedrijven denken dat de cloud een methode is om niet meer te hoeven investeren in een eigen infrastructuur en server. Dat gaat deels op wanneer je kiest voor desktops in de cloud. Maar goedkoop is dat zeker niet! Met bedragen die vaak rond de 100 euro per gebruiker per maand liggen is investeren in eigen apparatuur plots best wel voordelig! Bovendien zul je altijd lokale PC's of thinclients nodig hebben om je cloudwerkplek op weer te geven, en dus een lokaal netwerk, met gebruikersmanagement etc. Een printer? Die zit toch echt niet in de cloud....

De cloud is iets wat je zelf niet kunt
Volslagen onzin. Alles wat je in de cloud kan doen kun je ook op een eigen server. Zowel Linux als Windows servers van nu zijn volledig gericht op het gebruik vanaf internet. Mogelijke hiaten zijn eenvoudig in te vullen door de vele extra software die daarvoor te krijgen is. Ook iets als cloud desktops is niet meer dan een goeie terminal server. Grappig is dat aan de bereikbaarheid en redundantie van cloudomgevingen enorm veel waarde wordt gehecht, terwijl men zich daar met hun eigen server nooit druk om heeft gemaakt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.