Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Supportability is broodnodig

 

Computable Expert

Gijs in ‘t Veld
CTO, Motion10. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

Terugkijkend op de jarenlange evolutie van it-systemen, van de ponskaart tot internet of things (IoT) blijf ik mij verbazen over één ding: Elke cio en it-manager weet dat de aanschafprijs van software of cloud diensten maar een klein gedeelte van de totale kosten is. Het in de lucht houden kost vele malen meer. Waarom kan dit niet beter en dus goedkoper?

Omdat it-oplossingen ook steeds complexer worden, wordt het in de lucht houden van deze oplossingen ook steeds complexer. De introductie van service oriëntatie, cloud computing, apps, micro services en IoT maakt het allemaal niet makkelijker. Waar je voorheen nog gewoon een erp- systeem implementeerde, wat alle functionaliteiten in één mooie monolitische applicatie biedt, bestaat 'de applicatie' (is dat nog een valide concept?) tegenwoordig uit vele bewegende onderdelen en aan elkaar 'geknoopte' componenten. Sommige delen draaien in je eigen datacentrum, sommige in de cloud en sommige op je mobiele device. Hoe houdt je zulke complexe omgevingen beheerbaar, veilig en voorspelbaar?

Tijdens een traject bij een groot Nederlands oliebedrijf leerde ik voor het eerst de term 'supportability' kennen. Later kwam die term zelfs terug in de tijdelijke functie die ik daar vervulde: sr. supportability consultant. Wow, mooie titel! Weliswaar vervulde ik die rol alleen in de wereldwijde 'integration services'-afdeling, maar dat maakte het juist ook cruciaal. Want, hoe worden alle bewegende onderdelen in een complexe 'applicatie' aan elkaar geknoopt? Juist, door middel van integratietechnologie. En wat gebeurt er als dat niet feilloos werkt? Juist, dan dondert alles om.

Hybride

Die integratietechnologie is tegenwoordig ook niet meer één product dat je even installeert (of aanzet, in het geval van PaaS of SaaS integratie). De integratietechnologie is ook hybride geworden, en bestaat uit zaken als api-management tot en met een service bus met eventueel bijbehorende master data services, enzovoort.

Het valt mij op dat alle grote leveranciers van software en clouddiensten nog veel te weinig aandacht besteden aan de end-to-end governance en application lifecycle management van dit soort complexe, hybride 'applicaties'. Elk onderdeel op zich kan (meestal) prima gemonitord en beheerd worden, maar helemaal end-to-end? Nee, niet echt.

Supportability is een term die gebruikt wordt om aan te geven welke aspecten rond het ontwikkelen van oplossingen te maken hebben met het supportable maken van deze oplossingen. Dat wil zeggen, bij het bedenken van de architectuur moet direct al aandacht zijn voor supportability. Bij het maken van een functioneel ontwerp moet daar ook gelijk al aandacht voor zijn. Dat betekent dat er direct vanaf het begin mensen van beheer en support betrokken moeten worden bij het traject. Los daarvan zou het fijn zijn als de leveranciers van software en clouddiensten verder kijken dan hun eigen 'containers'. Een end-to-end visie op governance en application lifecycle management is zeer gewenst. Open standaarden op dit gebied zouden erg welkom zijn!

Oproep

Mijn oproep aan de leveranciers is: in plaats van de zoveelste nieuwe functionaliteit toe te voegen aan de software of clouddienst (ook cool hoor, daar niet van) wordt het tijd om met oplossingen te komen voor het creëren van supportable hybride 'applicaties', liefst op basis van een mooie open standaard. Een oplossing die aansluit op bestaande standaarden en beheerprocessen als ITIL, maar die ook mooi ingeplugd kan worden in zowel Eclipse, Visual Studio, VMware, Hyper-V, Docker als Xamarin (om maar een paar kandidaten te noemen). Pas als we op deze manier complexe, hybride 'applicaties' kunnen gaan ontwikkelen met een uitvoerbare supportability strategie én de daarbij behorende bruikbare tools, bereiken we een volgende niveau van volwassenheid in de it. En dat is hard nodig.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5199438). © Jaarbeurs IT Media.

6,2

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.