Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Profiteer van de kracht van de personal cloud

 

Cloud-applicaties

We zijn in het tijdperk van de personal cloud aanbeland. Volgens Gartner begon dit tijdperk in 2014. Er kwam een einde aan de tijd waarin de personal computer het enige toegangsapparaat was en er begonnen vragen te rijzen over nieuwe benaderingen van toepassings- en serviceaanbod. Hieronder beschrijf ik de effecten die deze verandering in technologie en gedrag hebben op het bedrijf.

In de eerste plaats wil ik definiëren wat we precies bedoelen met de personal cloud. Personal cloud is de verzameling toepassingen, webbestemmingen en inhoud die door iedereen in de loop van de tijd worden verzameld en die men van tijd tot tijd, vanaf elk soort apparaat, wil benaderen.

De opkomst van intelligente apparaten zoals smartphones en tablets - en belangrijker: de gebruiksvormen die van deze apparaten zijn afgeleid - dragen bij aan een transformatie van de werkplek: medewerkers brengen hun eigen apparaten mee, worden fervente app-consumenten en verwachten dezelfde gebruikerservaring op het werk. Dag na dag bouwen ze aan hun eigen personal clouds, van waaruit ze toegang hebben tot aanvullende services naast de services die door de it-afdelingen worden aangeboden, zoals zakelijke toepassingen, toepassingen voor persoonlijke bestandsuitwisseling en opslag, of samenwerkingstools (of: sociale tools).

En de gevolgen voor het bedrijf zijn enorm. Tot nu toe waren it-afdelingen voornamelijk bezig met de fysieke aanwezigheid van het apparaat zelf, in plaats van met de processen die nodig zijn om het gebruik van deze apparaten te faciliteren. Gebruikers verwachten nu niet alleen dat ze een app kunnen gebruiken voor de meeste taken, maar ze verwachten ook naadloze netwerktoegang, bekabeld of anderszins.

Cio's moeten opnieuw nadenken

Cio’s zullen zich geheel opnieuw moeten bezinnen op servicelevering, want de architectuur die deze levering moet ondersteunen, dient te worden gebouwd volgens een application fluent network-strategie die de gebruiker centraal stelt, en niet het apparaat. De architectuur moet applicaties, gegevens en service kunnen leveren aan elke gebruiker, op de beste en veiligste wijze. Het apparaat dat de gebruiker op dat moment gebruik, moet worden herkend, evenals het type toepassing dat hij of zij gebruikt, zodat de juiste connectiviteit kan worden geboden.

Voordelen voor bedrijven

Er zijn meerdere voordelen in dit nieuwe tijdperk waarvan bedrijven kunnen profiteren. Laten we voor een beter begrip eens kijken naar de drie pijlers van de transformatie naar het nieuwe personal cloud-tijdperk. In de eerste plaats is de gebruikerservaring van belang. Door gebruikers te bieden wat ze willen en verwachten, wordt de lat hoger gelegd wat betreft de betrokkenheid van medewerkers. En dat is goed voor de hele organisatie.

Ten tweede: technologie. De meeste organisaties worstelen ermee om technologie te benutten voor een direct bedrijfsvoordeel. Het nieuwe tijdperk biedt veel kansen en duidelijke business cases om de implementatie van vooraanstaande technologieën zoals sip voor communicatie, virtualisatie in datacentra, sdn of unified access op netwerkniveau te versnellen.

En tenslotte: modellen. De verschuiving naar de cloud en de vraag naar 'as a Service'-modellen biedt organisaties een fantastische kans. Ze kunnen geleidelijk toewerken naar een consumptie-gebaseerd model, waardoor ze ruimte krijgen om innovatieve projecten te starten.

Oppassen voor de risico's

Gebruikers zijn ongeduldig. Met een paar klikken kunnen ze bijna elke toepassing vanaf elke locatie krijgen. Zo ontstaat er een kloof tussen hun verwachtingen en wat it-afdelingen op korte termijn kunnen bieden.

Het grootste risico is dus het ontstaan van 'schaduw-it-afdelingen', die niet onder het beheer van de it-afdelingen staan en die de nalevings- en veiligheidsrichtlijnen van het bedrijf negeren. Mijn beste advies is om welwillend te zijn jegens de vragen van gebruikers en geleidelijk projecten te implementeren met duidelijke routes, zodat de services en infrastructuur zo kunnen worden getransformeerd dat ze duidelijke voordelen bieden aan zowel gebruikers als de gehele organisatie.

Niet achteloos omgaan met byod

Het apparaat is niet de enige factor waarmee rekening moet worden gehouden. Zoals we al zeiden, verschuiven organisaties in dit nieuwe personal cloud-tijdperk van de personal computer naar de personal cloud. Erg belangrijk hierbij is dat gebruikers op elke locatie en op elk moment toegang tot hun 'cloud' kunnen verkrijgen.

Daarom moet byod niet alleen worden benaderd vanuit het perspectief van het fysieke apparaat, maar moet er ook nagedacht worden over wat het apparaat meebrengt via het netwerk, zoals apps, service en content. Dit versterkt de behoefte aan network access control, en aan een flexibele, aanpasbare beheer- en provisioningtool, waarmee bronnen automatisch kunnen worden beheerd op toepassings-, service-, apparaat-, gebruikers- en netwerkniveau.

Byod en het nieuwe personal cloud-tijdperk leggen de focus op het idee van architecturen waarbij service in het middelpunt staat. En bedrijven moeten zich aanpassen aan de veranderende manieren waarop medewerkers en klanten verwachten te kunnen communiceren.

Xavier Martin, vicepresident messaging and communications bij Alcatel-Lucent Enterprise

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5199092). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.