Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mobile first, cloud first in de praktijk

 

Computable Expert

Gijs in ‘t Veld
CTO, indaField B.V.. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

Microsoft’s breed uitgedragen motto is 'mobile first, cloud first'. Met de onderliggende gedachte zijn zij daarin natuurlijk niet de enige grote leverancier van software, clouddiensten en apparaten. Als it-professionals in de zakelijke dienstverlening geloven wij hier heilig in. Maar wat betekent het nu eigenlijk precies in de praktijk?

Daar kunnen we kort over zijn: Toegang tot digitale bedrijfsdata en -processen verkrijg je primair door middel van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. De bedrijfsprocessen zullen meer en meer vanuit de cloud digitaal ondersteund worden. Het vanuit of via de cloud ontsluiten van digitale processen en bijbehorende bedrijfsdata is noodzakelijk om de bereikbaarheid, schaalbaarheid en veiligheidseisen rond mobiele toegang te kunnen ondersteunen. Want, ontsluiten richting mobiele devices betekent (onder andere):
-     24x7 toegang,
-     Overal vandaan toegang,
-     Véél frequentere toegang,
-     Data komt op (vaak onbeveiligde) mobiele devices terecht.

De eerste drie punten kunnen door de elastische schaalbaarheid en reach van cloudoplossingen worden ondervangen. Het laatste punt kan door goed device management vanuit de cloud worden opgelost. Denk hierbij aan een wipe van een apparaat na verlies of diefstal. Ook kan information rights management, ondersteund vanuit de cloud, een deel van de oplossing bieden, omdat daarmee bepaalde informatie alleen zichtbaar wordt voor de juiste (groepen van) mensen.

Tijd voor 'mobile first'

Voor wat betreft Mobile First draait alles om het centraal stellen van de mobiele toegang tot de informatie en processen. Ik denk dat we daar veel verder in moeten gaan dan we nu doen. Ik zie nog te vaak gebeuren dat mobiele toegang een 'afterthought' is. Reponsive design maakt het mogelijk om een web pagina ook goed te laten smoelen en bedienen op een mobiel apparaat. Maar waarom ontwikkelen we überhaupt nog web-pagina’s of apps die het goed doen op een pc of laptop? Als we weten dat veruit het grootste gedeelte van de gebruikers de apps of websites gebruiken vanaf een tablet en zelfs meer en meer vanaf een smartphone? En als we op die manier gedwongen worden om gebruikersinterfaces simpel te houden? Vaak is het zo dat hoe meer real estate we hebben, hoe complexer de gebruikersinterfaces worden.


Als we uitgaan van zo min mogelijk ruimte, worden we opeens veel creatiever en gaat ook nog eens de gebruikersvriendelijkheid omhoog. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld mijn mobiele mail client veel gebruikersvriendelijker dan de mail client op mijn laptop. En als ik iets wil bestellen of reserveren gebruik ik ook m’n telefoon. In de zakelijke wereld gebeurt dat ook steeds meer.

Mobile First zou ook letterlijk moeten worden genomen dus. Alle nieuwe ontwikkelingen die we doen moeten we Mobile First als eerste requirement op de lijst hebben staan.

Het feit dat we Mobile First als eerste requirement hebben betekent voor de architectuur en ontwikkeling van een app onder andere:
-     De app moet offline ook bruikbaar zijn; lokale caching is noodzakelijk,
-     De app moet op meerdere verschillende platforms (iOS, Android, Windows) kunnen draaien; een platform onafhankelijk ontwikkelframework is handig,
-     Uitwisseling van data gebeurt op basis van (REST) services; loose coupling en herbruikbaarheid zijn belangrijke aspecten.

Als we ons aan bovenstaande uitgangspunten houden bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen wordt 'mobile first, cloud first' zeker een succes en ben je veel beter in staat om de eigen medewerkers en klantenkring optimaal te bedienen in een wereld die niet meer beperkt is tot van negen-tot-vijf, je bedrijfspanden en de door jou ter beschikking gestelde apparatuur. Mobile first, cloud first brengt je (eindelijk) in de 21ste eeuw!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5188082). © Jaarbeurs IT Media.

5,3


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.