Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Sommige applicaties niet geschikt voor cloud

 

Computable Expert

Pascal Ottens
Sap Technology Architect, MYBRAND. Expert van Computable voor het topic Cloud Computing.

Steeds meer it-managers gaan over op de cloud. Nederland ICT verwacht in 2014 een groei in het gebruik van clouddiensten van 25 tot 50 procent. De verschillen in kosten, flexibiliteit en mogelijkheden in vergelijking met on-premises it zijn enorm en verleiden it-managers om applicaties naar de cloud te brengen.

Ik heb als SAP-consultant vele migraties naar de (private) cloud mogen verzorgen. Met enige regelmaat spreek ik met it-managers en velen van hen hebben het liefst alle applicaties in de cloud draaien. Dit is goed te begrijpen, want het maakt de boel overzichtelijk en daarmee bespaar je kosten. Toch ben ik van mening dat ‘alles in de cloud’ een utopie is. Sommige applicaties of combinaties van applicaties werken niet of niet goed in de cloud. Een bittere pil misschien, maar die kun je maar beter nemen.

Beperkte ondersteuning

Sommige clouddiensten zijn redelijk goedkoop te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de databases, webservices en storage-oplossingen die Amazon aanbiedt. Het grote probleem hierbij is dat de ondersteuning heel erg onpersoonlijk is en gericht is op de zelfredzaamheid van de klant. Dat is natuurlijk ook het verdienmodel.

Heb je pure rekenkracht nodig, dan zeg ik: ga ervoor. Maar wil je dergelijke diensten onderdeel maken van een complexere infrastructuur dan is de keuze voor deze cloud niet verstandig. Het is niet duidelijk hoe het zit met upgrades, bugs, interfaces, security en meer.

Problemen met interfacing

Een applicatie in de cloud plaatsen betekent ook niet dat alles zomaar gelijk goed functioneert. In de meeste gevallen, mits goed voorbereid, functioneert je applicatie samen met alle interfaces prima in de cloud. Maar dit is niet vanzelfsprekend.

Denk aan de communicatie tussen hardware op kantoor en de applicatie in de cloud, bijvoorbeeld een printer. De printer staat gewoon in de kantooromgeving, maar moet communiceren met de printerinterface in de cloud. Als de communicatie tussen die twee niet goed verloopt dan kan het gevolg voor de continuïteit desastreus zijn. Misschien niet wanneer het een gewone kantoorprinter betreft voor het printen van documenten, maar wel als het bijvoorbeeld een printer is die de barcodestickers print voor het magazijn. Hierdoor kan het werk uren of zelfs dagen stil komen te liggen. Het is dus erg belangrijk van te voren goed (te laten) checken of de verschillende applicaties wel samenwerken en te beslissen of het wel of niet geschikt is voor de cloud.

Flexibiliteit

Over het algemeen geldt: hoe meer standaard de oplossing, hoe beter dit past in de cloud. Als er steeds meer specifieke eisen komen, is het handig terug te gaan naar de tekentafel en een realistisch beeld te schetsen van kosten, baten en risico’s. Misschien kom je dan tot de conclusie om het applicatielandschap te moderniseren of maak je de keuze een applicatie niet in de cloud op te nemen. Hoe jammer ook.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5156230). © Jaarbeurs IT Media.

5,7

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.