Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Naar de cloud door de ogen van Darwin

 

Expert


Managing Director Benelux, UNIT4. Expert van voor het topic .

De evolutie van software heeft soms opvallend veel weg van de ontwikkeling van diersoorten. Het systeem dat zich het beste weet aan te passen aan de omstandigheden, wint de strijd van andere soorten. Soms is een oplossing lange tijd dominant, totdat de wereld verandert en een nieuwe applicatie sneller of beter om kan gaan met de nieuwe werkelijkheid.

Dat is Darwin in een notendop: de Neanderthaler heeft het nooit veel verder geschopt dan een bèta-versie, waarna de homo sapiens de dominante 1.0-versie van de mensheid werd.

Als we sommige cloud-evangelisten mogen geloven, dan staat 'traditionele' software eenzelfde lot te wachten als de Neanderthaler. Cloud-oplossingen zijn volgens deze voorvechters de homo sapiens van de software, en zullen uiteindelijk on-premise oplossingen doen uitsterven. Maar daarin maken ze een belangrijke denkfout.

Laat me uitleggen waarom.

Survival of the fittest

Het gedachtegoed van cloud-evangelisten gaat uit van het Darwinistische principe dat degenen die zich het beste weten aan te passen aan hun omgeving de strijd om te overleven zullen winnen; the survival of the fittest. Software ontwikkelt zich, net als diersoorten, door middel van mutaties. In de evolutie vinden die mutaties nogal willekeurig en ongecontroleerd plaats, terwijl ontwikkelaars doelgericht werken aan oplossingen die beter passen bij de wensen van gebruikers. De evolutie van software gaat dan ook miljoenen keren sneller dan de ontwikkeling van soorten - en gelukkig maar.

De denkfout van de Darwin-benadering zit hem in de erfenis van het verleden. De natuur ververst zichzelf voortdurend; oude dieren sterven en maken plaats voor jonge soortgenoten. De evolutie van eigenschappen verloopt heel geleidelijk, door mutaties die gunstig blijken te zijn in de voortplanting.

De ontwikkeling van software gaat vele, vele malen sneller. Zo snel, dat de voorouders van cloud-oplossingen (on-premise oplossingen) nog in de kracht van hun leven zijn. Bedrijven hebben in de loop der jaren veel geïnvesteerd in hun technologie-infrastructuur, die nog lang niet aan het einde van zijn levenscyclus is. En wat voor nut heeft het om die technologie compleet te verwijderen en alles opnieuw in te richten, alleen omdat er een nieuwe manier is om dingen te doen?

Nog niet uit-geëvolueerd

De razendsnelle ontwikkeling van software maakt dat het belangrijk is om de twee verschillende soorten naast elkaar te laten bestaan. On-premise-software is niet uit-geëvolueerd, maar zal nog een hele tijd naast zijn cloud-neefje blijven bestaan.

Want zeg eens eerlijk: is uw organisatie er klaar voor om alles onder te brengen in de cloud?

Een succesvolle adoptie van de cloud kan dus alleen maar als de twee soorten naast elkaar kunnen bestaan: webgebaseerde oplossingen moeten kunnen samenwerken met de bestaande infrastructuur. In zo'n hybride omgeving kunnen bedrijven opkomende technologieën gebruiken en veilig innoveren, terwijl ze tegelijkertijd volledig de vruchten plukken van de aanzienlijke investering die ze al hebben gemaakt toen ze de bedrijfssoftware aanschaften.

Cloud-evangelisten zaaien verwarring

Dat lijkt eenvoudiger dan het is, want de cloud-markt is verwarrend. Sommige leveranciers bieden alleen een public cloud-benadering, sommige bieden zelfs producten die alleen on-premise beschikbaar zijn óf alleen in de private cloud. Opvallend weinig leveranciers bieden een kwalitatief hoogstaand hybride cloud-model, waarin bedrijven hun systemen volledig kunnen inzetten om een concurrentievoordeel te behalen.

We zien een grote vraag naar publieke cloud-toepassingen in combinatie met on-premise applicaties om meer waarde te kunnen bieden. De on-premise applicaties kunnen dan worden uitgebreid met private cloud-toepassingen. Dit is een aanpak die door complexere internationale organisaties in de aankomende jaren moet worden toegepast.

Die gebruikspatronen zijn voor ieder bedrijf anders en heeft erg te maken met de omstandigheden op dat moment. Net als in de evolutietheorie van Darwin geldt dat je alleen een concurrentievoordeel kunt behalen door (snelle) aanpassingen aan veranderende externe factoren. Maar omdat de evolutie van software zo ontzettend snel gaat, moet je wel rekening houden met de praktische aspecten van het vervangen van het oorspronkelijke systeem waarmee je dat concurrentievoordeel ooit hebt opgebouwd.

Uitstervend ras?

Een hybride aanpak, dus. Of on-premise software ooit echt zal uitsterven, dat is nog moeilijk te voorspellen. Maar de komende jaren zullen de verschillende soorten vreedzaam naast elkaar moeten blijven bestaan. Alleen zo hebben bedrijven de kans om de applicaties die niet naar behoren werken uit te faseren en om applicaties die wel werken zo optimaal mogelijk te benutten. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5149055). © Jaarbeurs IT Media.

7,5

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.