Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De kwaaltjes van cloud computing

 

Expert

E D
Iets met ICT, nvt. Expert van voor het topic .

Afgelopen weken kromden mijn tenen zich weer eens over de contentmarketing die als opinie gebracht werd. De gebruikelijke gouden bergen werden weer beloofd met zoiets abstracts als cloud computing. Voordat ik Henri Koppen weer in mijn nek heb, ik geloof best wel in cloud computing alleen niet als de Haarlemmerolie voor alle problemen omdat het enkel techniek is, meer een delivery model dan een oplossing.

Stellen dat cloud computing organisaties lean maakt is onzin want cloud computing is alleen maar de evolutie van Enterprise computing, het delivery model dat antwoord moest geven op een behoefte die ontstaan was met het idee van de service oriented architecture. Cloud evangelisten blijken opmerkelijk vaan een liefde te hebben voor het vergiftigde idee van soa wat organisaties dus verre van lean maakt doordat alle  ongestructureerde en verspreid liggende data bedrijfsprocessen dus juist stroperig maakt.

Vaarwel soa

In elk geval is met de introductie van het soa idee de liefde tussen de business en it-afdeling behoorlijk bekoeld. Dat mede omdat er een ‘flawness’ in het service georiënteerde denken zit doordat soa het bestaan van data negeert. En verder richt het zich misschien wel op het hergebruik van software maar dus op het hergebruik van resources. Hierdoor kregen organisaties niet alleen steeds meer data maar ook rekken vol met servers die mede door de wet van Moore wel krachtiger werden maar dus niet beter benut. Cloudpredikers die beheerders voor server knuffelaars uitmaken hebben ook niet zoveel van data management begrepen. Maar Moore stelde dan ook dat it een gigantische industrietak is geworden die je niet zomaar vervangt. En met de wildgroei aan ‘-aaS’ termen lijken de wolven inderdaad wel hun haren te verliezen maar niet hun streken.

Tenslotte was de service delivery nimmer het probleem, de uitdaging zat al vanaf het begin in het beheer van alle data en de vele koppelvlakken. Met laatste bedoel ik niet de logische die door Enterprise Architecten in architectuur platen vastgelegd worden maar dus alle ongedocumenteerde connecties. Ik zal vast een geheim vertellen door te zeggen dat Internet zeker geen Enterprise Service Bus is. Zeker bij publieke oplossingen ligt er dan ook een uitdaging in de beveiliging van informatie. En wie bij cloud computing nog vasthoudt aan het idee van soa heeft gewoon een nieuwe trend gemist, de information oriented architecture. 

Hallo Alice in wonderland

Zoals ik al aangaf in de introductie geloof ik in cloud computing maar dan alleen op basis van de principes als delivery model. Dat geloof komt voort uit het simpele feit dat het allemaal niet zo revolutionair is als de industrie ons wil doen geloven. Want als ik me niet vergis vulden we met Enterprise Computing al veel van de geldende principes van cloud computing in: 

1.Lage initiële kosten om te implementeren (standaardisatie)
2.Meerkosten in rekening brengen als belasting groeit (kostenmodel)
3.Een geautomatiseerde implementatie (job scheduler)
4.Het beheer ingebouwd met daarbij:
   a. Zelfbediening (rollen)
   b. Best Practices (referenties)
5.Hergebruik (lifecycles)

Cloud computing voegt met virtualisatie dus alleen gedeeld resource gebruik toe en maakt van het netwerk de backplane voor de horizontale schaalbaarheid. Aangezien we dat netwerk na introductie van Windows NT 4.0 al voor unintended install clustering gebruikten weten we dus al een tijdje waar de bottleneck ligt. In Enterprise omgevingen gebruikten we daarom lokale distributiepunten welk principe dus ook in de cloud gebruikt wordt. 

Kortom, cloud computing op zich zelf maakt een organisatie niet lean, want dat zijn de processen welke, zoals Theory of Contraints stelt, erop gericht moeten zijn om de bottlenecks weg te nemen. En bij de publieke cloudoplossingen voeg je naar mijn opinie er dus juist één toe in de vorm van het netwerk. 

Van grottekening naar infographic

Bij de publieke cloudoplossingen is het ook moeilijk om te bepalen waarvoor je betaalt en wat je uiteindelijk krijgt. Aangezien veel providers met vaste kostenmodellen werken is het goed om ook eens naar punt 1 en 5 te kijken. Tenslotte werken veel providers met vaste prijzen in hun kostenmodellen en een nieuwe prijs voor een tweedehands server is dus vooral goed voor de marges van aanbieders. Verder hebben veel virtuele servers de specificaties van een eenvoudige pc waardoor beweringen over te behalen kostenreducties nogal factfree zijn.

Nu roepen cloudevangelisten dat het bezit van servers achterhaald waar ik wel mee kan instemmen, vaak was de business unit de eigenaar. Maar zoals ik al gezegd had negeert soa het bestaan van data welke juridisch geen heldere status heeft en waarvan veiligstellen meestal ten laste komt van de it-afdeling. Tel daarbij op dat organisaties door de wet aan het ‘verkeerstorenmodel’ gebonden zijn voor wat betreft de bedrijfsinformatie.  Want het ging nimmer niet om de lifecycle van services maar dus om de informatie en -drager. En cloud computing kan als deliverymodel alleen maar een middel want de sleutel tot succes zit in een geïntegreerde vorm van it-servicemanagement voor met name capaciteitsmanagement van de business services.

Bedrijfsprocessen steeds stroperiger

Helaas weet de business dus meestal geen goede forecast te maken waardoor de roi van veel oplossingen gewoon natte vingerwerk is.  Bedrijfsprocessen worden tenslotte steeds stroperiger door de toenemende volumes aan ongestructureerde en verspreid liggende data. Maar ik had meen ik al wat gezegd over de onveranderlijke it-industrie.

Betreffende een eerdere uitspraak van wederom Henri Koppen dat marketing met cloud computing op jacht kan gaan wil ik er op wijzen dat succesvolle jagers de buit meestal weer terug naar de grot sleepten. Minder succesvolle jagers werden voer voor de wilde beesten en zo is het natuurlijk ook met cloud computing waarvan dynamiek je ook tegen kan werken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5115676). © Jaarbeurs IT Media.

7,4

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.