Bij de invulling van cloud vraagstukken staat de business case altijd centraal. Vaak spelen kosten - en in het bijzonder mogelijke besparingen - een grote rol. Met grote regelmaat krijg ik het verzoek de kostenverschillen inzichtelijk te maken. Ben je met cloud-technologie echt wel zoveel goedkoper uit?
Natuurlijk is de inzet van cloud computing vanuit een financieel perspectief aantrekkelijk: er zijn geen investeringen in hard- en software en het beheer wordt uit handen genomen. Dit heeft een positief effect op de balanspositie en maakt de kosten van ict voorspelbaar. En omdat alleen de gebruikte capaciteit in rekening wordt gebracht, betaal je nooit teveel. Tot zover lijken alle seinen op groen te staan. Toch is cloud computing niet in alle gevallen goedkoper.
Kosten van transformatie
Migratie van on-premise oplossingen naar de cloud brengt hoe dan ook kosten met zich mee. Wanneer je de migratie zelf uitvoert, maak je kosten in de personele sfeer. Maar het is waarschijnlijker dat je serviceprovider de verhuizing verzorgt. Dit brengt initiële migratiekosten met zich mee, al dan niet verdisconteerd in de maandelijkse prijs.
Verder kun je te maken krijgen met allerlei extra kosten zoals vervroegd afschrijven, cloud consultancy, juridische bijstand of afvloeiing van personeel. Het is ook mogelijk dat eigen personeel toch nodig blijft om gaten in de dienstverlening op te vangen, bijvoorbeeld voor de zorg voor een goede gebruikersondersteuning.
Maatwerk in de cloud
Een ander belangrijk aandachtspunt is de functionaliteit. Leveranciers zijn alleen in staat om cloudoplossingen voordelig te leveren als hun aanbod gestandaardiseerd is. Dit kan betekenen dat je in de cloud functionaliteit mist die je eerder wel had.
Oplossingen om daarmee om te gaan, brengen ook weer kosten met zich mee. Het is niet voor niets dat het efficiënt en effectief samenvoegen van cloudoplossingen wordt gezien als ‘het nieuwe maatwerk’.
Productiviteit
Ten slotte is een goede bewaking van de beschikbaarheid en performance van de cloudoplossingen essentieel. Een onder verwachting presterende cloudoplossing is waarschijnlijk direct de grootste kostenpost, omdat de productiviteit van jouw werknemers er simpelweg van afhangt.
Natuurlijk kun je afspraken maken over de prestaties met je leverancier, die regelmatig monitoring zal uitvoeren en rapportages zal aanleveren. Dit biedt inzicht en vormt bovendien een basis voor optimalisatie. Maar al die activiteiten zullen de kosten zeker niet positief beïnvloeden.
Dus… is de cloud voordeliger?
Voor op zichzelf staande, volledig gestandaardiseerde cloudoplossingen luidt het antwoord: absoluut! Maar wat als je denkt aan een integrale cloudoplossing als vervanging van je volledige on-premise omgeving met optimale ondersteuning? Dan zal het er eerlijk gezegd flink om gaan spannen.
Het grote voordeel van cloud computing is dat verandering weinig kosten met zich meebrengt. In de cloud ben je flexibel en heb je een zeer korte time-to-market. Je bent niet meer gebonden aan afschrijvingsperiodes en complexe technologie. De cloud is abstract en ‘change-enabled’.
Je krijgt dus veel ruimte om snel in te spelen op veranderingen die jouw organisatie of markt doormaakt. Hierdoor kun je samen met je cloudleverancier doorlopend werken aan het creëren van toegevoegde waarde voor de gebruikers en eindklanten. Wanneer je de kostenvoordelen bij de inzet van cloud computing uitsluitend op de vervangingskosten beoordeelt, ga je aan deze immense voordelen voorbij.
Als de ict alleen een ondersteunende functie heeft, is cloud computing nauwelijks voordeliger dan zelf bouwen en beheren. Maar als je met ict toegevoegde waarde wilt creëren, is de cloud vele malen voordeliger.
Patrick Tak, principal consultant IT Solutions bij Unit4