Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Duurzaamheid door big data

 

Computable Expert

Gijs in ‘t Veld
CTO, Motion10. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

Big data is een ware hype op dit moment. Elke achttien maanden verdubbelt de hoeveelheid digitale data op onze wereldbol. Vooruitlopend op onze collectieve bevindingen opgedaan tijdens de barre tocht op de 'slope of enlightenment' kunnen al wel wat conclusies getrokken worden.

Eén daarvan is wat mij betreft: Big data is een belangrijke technologie die helpt bij het bereiken van een meer duurzame economie. En met duurzaamheid bedoel ik in deze context minder verspilling van schaarse resources.

Deze vorm van duurzaamheid kan met name bereikt worden door:

  • Meervoudig gebruik van data
  • Efficiënter gebruik van informatie

Beide kunnen door middel van big data ondersteund of zelfs bewerktstelligd worden.

  • Meervoudig gebruik betekent dat dezelfde bron aan informatie door meerdere afnemers kan worden gebruikt. Denk aan Twitter feeds, geo data of informatie over het weer. Data as a Service. Duplicatie is hier niet meer aan de orde omdat deze informatie als het goed is niet meer lokaal wordt opgeslagen voor eigen gebruik, en de daardoor ontbrekende redundantie scheelt weer opslag.
  • Efficiënter gebruik houdt onder andere in dat, omdat er meer fijnmazige informatie (bijna) realtime voorhanden is, er betere beslissingen kunnen worden genomen en er dus minder tijd en resources verspild worden. De juiste informatie is echt in de juiste context en op het juiste tijdstip beschikbaar. Hierdoor hoeven er minder aannames te worden gedaan.

De eerste is waarschijnlijk gemakkelijk door iedereen voor te stellen. Dit gaat met name over publiekelijk beschikbare data die massaal wordt hergebruikt in plaats van dat het alleen voor eigen gebruik geproduceerd wordt. De tweede wellicht wat minder, maar dit kan concreet gemaakt worden met het volgende voorbeeld:

In de food sector, en dan met name de verswaren, is logistiek een grote uitdaging. Het voedsel is kort houdbaar, moet in vele gevallen gekoeld worden en blijven en is onderhevig aan seizoensinvloeden. Big data wordt in deze sector door zowel de supermarktketens, producenten als logistieke dienstverleners gebruikt om respectievelijk zo efficiënt mogelijk te voorspellen, produceren en distribueren.

Het trendmatige koopgedrag van klanten en het weer zijn belangrijke informatie om zo goed mogelijk te kunnen voorspellen welke groenten en fruit in welke hoeveelheden per supermarkt besteld moet worden. Het is zelfs zo dat de producent in de praktijk de voorraden van de supermarkt beheert op basis van deze zo actueel mogelijke informatie. Grote hoeveelheden data van binnen en buiten de eigen bedrijfsmuren moeten zo snel mogelijk kunnen worden geanalyseerd om op die manier de optimale bevoorrading te kunnen berekenen.

De logistieke dienstverlener zal op zijn beurt gebaat zijn bij het zo optimaal mogelijk vullen van vrachtwagens en deze een zo efficiënt mogelijke route laten rijden. Verspilling van brandstof is iets waar men niet op zit te wachten in deze branche, maar de natuur en onze longen ook zeker niet. Hier komt ook nogal wat bij kijken, denk bijvoorbeeld aan het feit dat niet elk type vrachtwagen elke supermarkt kan bevoorraden, simpelweg omdat sommigen te groot zijn. Ook is het zo dat veel verswaren niet te lang buiten de koeling mogen blijven en het hele proces van (order)picken tot afleveren liefst in één vloeiende beweging zou moeten gebeuren zonder al te veel 'snijverlies'.

Waar tot kort geleden nog vaak te veel en in te grote verpakkingen werd besteld omdat het logistieke en productieproces het anders niet aankon, ziet men nu dat er veel fijnmaziger wordt geproduceerd en gedistribueerd. Big data is in deze sector niet meer weg te denken en leidt concreet tot minder voedsel- en brandstofverspilling.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5091819). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.