Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloud bursting levert ook geld op

 

Computable Expert

Bart M. Veldhuis
Cloud Architect, ReasonNet. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Security.

Er wordt op dit moment nog veel te weinig gebruik gemaakt van cloud bursting. Komt dit doordat de techniek hierachter te gecompliceerd is, is de business case niet overtuigend, of is het simpelweg nog een gebrek aan kennis en ervaring?

Cloud bursting geeft de mogelijkheid om voor korte tijd workloads, zoals websites en applicaties, te laten uitschalen naar de cloud. De cloud wordt hiermee als een overdrukventiel gebruikt voor de bestaande infrastructuur. Het tijdelijk bij een cloud provider betrekken van capaciteit is vaak goedkoper en efficienter. Zeker als het niet rendabel is, of er simpelweg niet genoeg capaciteit aanwezig is, om de bestaande infrastructuur het hogere gebruik van de applicatie te laten opvangen.

Bij een cloud provider is deze capaciteit snel af te nemen zonder initiële investeringen en hoeft er uitsluitend afgerekend te worden over de periode dat de capaciteit verbruikt is. Dit is vaak vele malen voordeliger dan het op voorhand neerzetten van capaciteit in de eigen omgeving. Op deze manier wordt een hybride situatie gecreëerd tussen een private cloud en de public cloud van de provider.

Wat bereik je met cloud bursting?

Cloud bursting is interessant voor organisaties waarbij het gebruik van applicaties fluctueert. Meestal zijn dit web gebaseerde applicaties die publiekelijk toegankelijk zijn, maar soms ook intern georiënteerde applicaties die een tijdelijk karakter hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan applicaties rond evenementen zoals verkiezingen of deadline gebonden zaken zoals vergunningaanvragen bij de overheid. Hoe onvoorspelbaarder het gebruik van de applicatie hoe groter het nut van cloud bursting.

Traditioneel gezien worden voor dit soort applicaties infrastructuren ontworpen en gebouwd die gedimensioneerd zijn de op de piekbelasting. Oftewel; welke infrastructuur is er noodzakelijk om de applicatie onder vollast te ondersteunen en welke systeemcapaciteit hoort daarbij? Dit betekent dat de applicatie gedurende de periodes van normaal gebruik overgedimensioneerd is. Heeft deze overdimensionering niet plaats gevonden dan is het uiteraard de vraag of de infrastructuur de piekbelasting van de applicatie wel aankan. Door het toepassen van cloud bursting blijft de applicatie beschikbaar, ook bij toenemende belasting.

Welke scenario’s zijn er?

Er zijn verschillende scenario’s denkbaar voor een cloud bursting architectuur. Het meest voordehand liggende scenario is van een private cloud naar een public cloud, maar andere scenario’s zijn denkbaar

Basis

 

Burst locatie

Scenario

Private cloud

           ->           

Private cloud

Burst out naar een private cloud

Private cloud

           ->           
 

Public cloud

Burst out naar een public cloud

Public cloud

           ->           

Public cloud

Burst out van een public cloud naar een andere public cloud (met meer, of andere, capaciteit)


De voor- en nadelen van een cloud bursting architectuur

Voordelen Nadelen
  • Capaciteit voor de piekbelasting hoeft niet meer vooraf gedimensioneerd te worden
  • Hogere applicatiebeschikbaarheid
  • Lagere tco van de applicatie
  • Piekbelasting wordt op basis van pay-per-use afgerekend
  • Complexiteit van de infrastructuur neemt toe
  • Extra sla met de cloud provider dat onderhouden moet worden
  • Terugverdientijd van de investering
  • Kosten zijn niet langer voorspelbaar, maar afhankelijk van het gebruik

De business case

De cloud provider rekent af op basis van de werkelijk gebruikte capaciteit. Meestal wordt afgerekend voor de basis elementen zoals cpu, memory, storage en netwerkverkeer. Wordt er geen gebruik van gemaakt dan zijn er ook geen (of beperkt) kosten aan verbonden. In de eigen omgeving, zoals een private cloud, zijn er directe kosten verbonden aan het configureren en beschikbaar houden van de infrastructuur. Alle capaciteit die geconfigureerd wordt om de eventuele piekbelasting op te vangen is rechtstreeks terug te vinden als kostenpost op de p&l van de applicatie eigenaar. Door in de eigen omgeving (private cloud) te dimensioneren op de normale belasting en al het extra gebruik te laten afhandelen door de public cloud, kan er dus bespaard worden.

De business case is betrekkelijk eenvoudig. De kosten van de public cloud zijn niet noodzakelijkerwijs goedkoper dan de private cloud, maar omdat deze op basis van een pay-per-use-model worden afgenomen is dit voordeliger dan in de eigen infrastructuur servers laten draaien De vraag hoe snel dit terugverdient wordt kan beantwoord worden door uit te zoeken hoe hoog te kosten zijn om de infrastructuur geschikt te maken voor cloud bursting.

Hoe werkt cloud bursting precies?

Cloud bursting is een architectuurkeuze, waarbij er vooraf rekening gehouden wordt met de mogelijkheid om een applicatie (al-dan-niet geautomatiseerd) gebruik te laten maken van capaciteit van een cloud provider. Dit wordt doorgaans op applicatieniveau ingeregeld, maar het is ook mogelijk om dit op infrastructuurniveau te doen. Op het moment dat de belasting van een applicatie hoger wordt dan een vooraf gedefinieerd niveau wordt er een beslissing genomen om de capaciteit van de applicatie te vergroten door middel van het uitschalen van de systemen. Er wordt simpelweg meer capaciteit toegevoegd aan de applicatie.

Op het moment dat de bestaande infrastructuur deze extra capaciteit niet meer kan leveren wordt er aanspraak gemaakt op de capaciteit van de cloud provider. Bij de cloud provider staat capaciteit klaar waar de organisatie gebruik van kan gaan maken. Het kan zijn dat deze capaciteit door de cloud provider gereserveerd wordt, maar dit is niet noodzakelijk. De afspraken hieromtrent worden met de cloud provider vastgelegd. Het uitschalen van de infrastructuur gebeurt door vooraf gedefinieerde en geconfigureerde servers in de cloud op te starten, of door deze automatisch te laten configureren door een ‘rapid deployment engine’. Dat laatste heeft uiteraard de voorkeur, omdat hiermee het complete proces geautomatiseerd verloopt.

Wat is er voor nodig?

Om cloud bursting mogelijk te maken zijn er een aantal architectuur voorwaarden die ingevuld moeten worden.

Architectuurvoorwaarden:

Cloud capaciteit (al dan niet gereserveerd) op basis van een pay-per-use model

Self Service portal (inclusief API) bij de cloud provider

Rapid Deployment Engine om servers in de cloud te kunnen configureren zonder handmatige interventie

(Intelligente) load balancers

Stateless applicatie

Content- en/of database distributie technologie

Netwerk connectiviteit tussen cloud A en cloud B

Aan de hand van dit artikel geïnspireerd geraakt? Kijk eens naar het applicatie landschap van jouw organisatie en bekijk welke applicaties aan de hiervoor genoemde criteria voldoen. Een proof-of-concept is snel opgezet en kan inzichtelijk maken of de business case kloppend te maken is en op welk moment de investering in een cloud bursting architectuur wordt terugverdiend.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4947812). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.