Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Steun Europarlement belangrijk voor OpenStack

 

Expert

Lennard Zwart
Algemeen Directeur CloudVPS, CLOUDVPS. Expert van voor het topic .

Nu ook de commissie Justitie van het Europarlement pleit voor het gebruik van open source software, lijkt de weg helemaal open voor het open source cloudplatform OpenStack. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini heeft woensdag een voorstel ingediend voor het stimuleren van een volwassen Europese cloudsector en een betere bescherming van onze privacygevoelige data.

Een belangrijk onderdeel in dit voorstel heeft betrekking tot het stimuleren van het gebruik van open source software in een cloudomgeving. Op deze manier kan men voorkomen dat er via de achterdeur ingebroken kan worden en bijvoorbeeld de NSA ongemerkt door data kan gaan spitten. Dankzij de openbare broncodes van open source software is voor iedereen inzichtelijk of er inderdaad achterdeuren in het systeem zitten.

Dit is bijzonder relevant voor OpenStack; Een open source oplossing waarmee schaalbare clouddiensten ontwikkeld, beheerd en uitgerold kunnen worden. OpenStack lijkt namelijk een enorm belangrijk platform binnen het cloudlandschap te gaan worden. In drie jaar tijd is OpenStack uitgegroeid tot de grootste open-source cloud community wereldwijd. Het grote voordeel voor cloudbouwers is dat het een open platform is, dat door iedereen op maat kan worden gemaakt. Gebruikers van OpenStack zitten daardoor niet meer vast aan één softwareleverancier. Zelfs grote bedrijven, die eigenlijk helemaal geen belang hebben bij een open cloudplatform, zoals VMware en Microsoft, duiken nu op OpenStack.

Steeds bredere acceptatie dankzij groeiende functionaliteit
OpenStack werd in 2010 door NASA en de Amerikaanse cloudprovider Rackspace geïnitieerd. In september 2012 is de OpenStack Foundation opgericht, waarmee het echt een onafhankelijk open source project werd. Op dit moment zijn RedHat, IBM, Rackspace en HP de grootste gebruikers. Onlangs kondigde ook Dell aan een private clouddienst gebaseerd op OpenStack te gaan ontwikkelen. Het laatste nieuws is dat grote fabrikanten van netwerkapparatuur, zoals Cisco en Brocade, OpenStack in hun productlijn gaan verwerken.

De reden dat al deze grote partijen gebruik gaan maken van OpenStack, is dat het steeds duidelijker wordt dat cloudgebruikers in het algemeen en grote bedrijven in het bijzonder behoefte hebben aan een open platform. De cloud gaat voor de inrichting van toekomstige it-infrastructuur zo belangrijk worden, dat bedrijven steeds minder geneigd zijn zich vast te leggen bij één enkele leverancier zoals Microsoft, Amazon of VMware. Leveranciers van hard- en softwarecomponenten (bijvoorbeeld switches en cloud-managementsoftware), hebben ook belang bij cloudstandaarden die zo open mogelijk zijn. Deze krachten zorgen ervoor dat OpenStack bijna verzekerd lijkt van een zeer prominente rol in het cloudlandschap.

Dit is ook te zien aan de enorm snelle ontwikkeling van de software. Er zijn steeds meer bedrijven en developers die bijdragen aan OpenStack en dat is aan de functionaliteit te merken. Elk half jaar lanceert het project een nieuwe versie die significant beter is dan de versie ervoor. De volgende sterk verbeterde versie, genaamd Havana, zal in november beschikbaar komen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4877553). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.