Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Stel de cloud op de proef

 

Cloud computing

In de ogen van Amerikanen zijn wij Europeanen relatief conservatief. Dat is positief als het gaat om zaken zoals het beheren van cultureel erfgoed of het bewaren van een traditionele methode voor het maken van goede kaas. Maar wanneer het gaat om technologie is weerstand ten opzichte van verandering een regelrechte ramp. Dat wordt nergens duidelijker dan op het gebied van cloud computing.

De cloud-discussie gaat nog te vaak over wat we denken dat het vandaag de dag inhoudt en niet over wat cloud computing daadwerkelijk biedt en de heldere en eenduidige richting die ervan uitgaat. Als organisaties maar blijven praten over de cloud in plaats van actie te ondernemen, zullen ze straks eindigen met lege boardrooms en deurwaarders voor de deur.

Voor veel bedrijven betekent de cloud het herschrijven van hun applicaties, het opslaan van data buiten de bedrijfsmuren en in sommige gevallen wordt het zelfs gezien als gevaar voor de bedrijfsvoering. Of je het nu leuk vindt of niet, technologie kan een organisatie maken of breken; het maakt daarbij geen onderscheid tussen oudgedienden of nieuwe spelers in de markt. Technologische innovatie heeft met grote regelmaat de spelregels aangepast en soms zelfs de knuppel in het hoenderhok gegooid. Technologie elimineert vrijwel allerlei barrières: menselijke, sociale, geografische, financiële en tijd.

Geen hype

Wat maakt cloud computing geen hype, maar werkelijkheid? Omdat het voldoet aan de belangrijkste eisen van vandaag. In tijden dat it-managers geen geld hebben om te spenderen, moeten ze slimmer met hun geld omgaan. Ze hebben een snellere, betere en vooral goedkopere ict-infrastructuur nodig. En dat is, in de kern, waar de cloud-beweging om draait.

Welke zaken zijn belangrijk bij de reis naar it uit de lucht? Ten eerste moeten bedrijven zich ervan verzekeren dat het veilig en beveiligd is. Praktisch betekent dat data-integriteit en hoge beschikbaarheid van services. Kies waar je je data wilt opslaan, behoudt de complete controle en geniet van betere veerkracht en wendbaarheid dan je ooit had kunnen dromen, zonder je data de wereld over te moeten verhuizen. Maar zodra je in de cloud werkt, wil je ook niet een goedkope en slechte imitatie treffen van de software waar je normaal gesproken mee werkt.

Zelfs als je een early adopter bent, moet verandering wel een verbetering zijn. En ook dat is een van de vele voordelen van de cloud; namelijk dat je het kunt testen voordat je het koopt. In plaats van te moeten vertrouwen op verkoopbeloftes uit RFP’s of de mening van een legertje consultants, kunnen bedrijven nu eerst zelf ervaren of een cloudoplossing zijn beloftes waarmaakt. En daarmee kunnen organisaties enorm besparen op tijd, resources, kosten en risico’s.

Als je deze zaken nastreeft, dan biedt de verandering die cloud computing teweeg brengt snelle, voorspelbare en goedkopere it.

Ton van Klaveren, sales director Corporate & Channel bij Interoute
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4795868). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.