Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Iedereen van publieke naar flexibele cloud

 

Expert

Lennard Zwart
Algemeen Directeur CloudVPS, CLOUDVPS. Expert van voor het topic .

Weg met die term 'public cloud'! Het is niet meer van deze tijd. Een publieke cloud is een cloud waarbij resources eenvoudig geschaald kunnen worden en je alleen voor daadwerkelijk gebruik betaalt. Meerdere klanten maken hierbij gebruik van dezelfde infrastructuur.

Mijn probleem met de term 'public cloud' is dat het woord publiek voor veel mensen een hogere toegankelijkheid voor hackers impliceert. De aanname is hier dat een private cloudomgeving, op basis van eigen hardware, veel meer veiligheid biedt. Dit is echter onjuist. Hackers komen vrijwel altijd via de eigen website of applicatie binnen en niet via de cloudinfrastructuur. Of data nu in een publieke of private cloud staat, in beide gevallen geldt het volgende: Een hacker die over jouw data wil beschikken, infiltreert vrijwel altijd via jouw eigen systemen en niet via het datacenter of de cloudsystemen. Het is in een goed opgezette publieke cloud nagenoeg onmogelijk om via de cloud infrastructuur van server naar server te springen.

Een hacker die via de cloud infrastructuur binnen wil komen, zal het extreem moeilijk hebben. Een aanval zou via de virtualisatiesoftware, de storagelaag of het netwerk plaats moeten vinden. De virtualisatiesoftware zorgt ervoor dat een fysieke server in verschillende ‘virtuele servers’ onderverdeeld wordt. Deze software is vanuit een virtuele server buitengewoon moeilijk te hacken. Er worden af en toe ingewikkelde theoretische vulnerabilities gevonden, maar die worden vervolgens razendsnel weer afgedicht. De andere gedeelde resource is de storagelaag. Hier wordt doorgaans technologie gebruikt die jaren oud is, waarbij de kans dat er van de ene naar de andere disk kan worden overgesprongen zelfs in theorie nihil is. Op netwerkniveau kunnen verschillende klanten dankzij eigen vlan’s volledig van elkaar worden afgeschermd. Hiermee worden 'virtual private clouds' gecreëerd.

Cloud en security zullen altijd een issue blijven. Want datacriminaliteit is net als gewone misdaad, een doorlopende wapenwetloop waarbij misdadigers en de controlerende macht elkaar altijd blijven aftroeven. Beveiligingstechnologieën worden elke dag aangescherpt om hackers voor te kunnen blijven. Dit geldt voor publieke clouds, maar ook voor private clouds en 'bare bone' hardware.

Iedereen in de flexibele cloud

Wanneer cloud management en cloud security meer geaccepteerd worden, zullen meer mensen vertrouwd raken met de mogelijkheden van de publieke cloud. Dat zal nog een paar jaar gaan duren, maar ik ben van mening dat uiteindelijk vrijwel alles in de publieke cloud komt te staan. Waarom? Eenvoudigweg omdat bedrijven altijd een zo flexibel mogelijke bedrijfsvoering willen hanteren.

Honderd jaar geleden investeerden bedrijven nog in onroerend goed, tegenwoordig huren ze alleen nog maar. De behoefte aan meer flexibiliteit zie je ook terug in de nog altijd groeiende detacheringsmarkt, het succes van softwarelicenties en sinds een aantal jaar het leasen van hardware, zoals pheripherals, laptops en telefoons. Als dit de trend is, waarom zou je dan wel een eigen server willen hebben, of je vast willen leggen met een lange termijn contract? Over een paar jaar zit naar mijn mening dan ook iedereen in de flexibele cloud.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4794306). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.