Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hybride cloud is brug naar de toekomst

 

Computable Expert

Angelo Dijkstra
Management consultant, Invigors LLP UK. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Datacenters.

Toen de public cloud op de markt kwam werd plotseling alles wat geclassificeerd was als ‘legacy technologie’ gezien als achterhaald. Legacy stond voor het verleden. Het werd een soort scheldwoord en bedrijven werden aangespoord om de cloud volledig te omarmen..... of achter te blijven op de rest en zeker te zijn van een langzame dood.....

Begrijp me niet verkeerd: de public cloud is een enorme vooruitgang binnen de it en het biedt grote voordelen. De mogelijkheid om real-time computerkracht te krijgen en alleen te betalen voor wat je daadwerkelijk gebruikt is een geweldige ontwikkeling geweest. Zeker voor ontwikkelaars heeft de public cloud snelle innovatie mogelijk gemaakt.

Sommige bedrijven hebben in de afgelopen jaren geprobeerd al hun workloads naar de public cloud te verplaatsen. Zij hebben ontdekt dat de public cloud, net als alle andere technologieën, grote voordelen, maar helaas ook beperkingen heeft. Deze organisaties zijn erachter gekomen dat het principe van one-size-fits-all niet altijd op gaat: sommige workloads, zoals de website van een bloemist die pieken heeft op feestdagen, werken prima in de public cloud. Terwijl andere sites, met bijvoorbeeld veel zware en bedrijfskritische databases, het beste draaien op dedicated ‘bare-metal’ hardware. Weer andere toepassingen, met bijvoorbeeld goed in te schatten belasting, zoals veel back-office computerfuncties, zijn het meest geschikt voor de private cloud. Zowel on-premise als gehost in een datacenter van een cloud-provider.

Die ontdekking heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven op zoek gingen naar een (cloud)omgeving waarmee elke workload met de hoogste prestaties en tegen de laagste kosten kan draaien. Ze willen de vrijheid om een cloud te draaien waar en hoe zij dat willen, met de mix van diensten die het beste bij hun wensen past. En dat is precies waar de hybride cloud uitkomst biedt!

Ultieme combinatie

Een hybride cloud sluit perfect aan bij de specifieke behoeften van de klant. Het geeft de gebruiker de ultieme combinatie van de public cloud, private cloud en dedicated ‘bare metal’. Steeds meer organisaties zetten een hybride model in en profiteren daarmee van optimale beveiliging, prestaties, uptime en kostenstructuur. Een interessante ‘aanvulling’ op alleen het gebruik van de public cloud.

Legacy-technologie is dus nog steeds belangrijk en moet nog vaak cruciaal werk verrichten. Denk aan dedicated servers die voor veel workloads een prestatie- en betrouwbaarheidsniveau bieden waaraan de gevirtualiseerde, multi-tenant public cloud nog zeker niet kan tippen. De nieuwe behoefte aan speciale hardware wordt aangevoerd door grote i/o intensieve applicaties, grotendeels databases. Deze legacy-technologie is een belangrijk onderdeel van menig it-infrastructuur en analisten zoals James Staten van Forrester geloven dat dit de komende decennia zo zal blijven. Een grote database proberen te draaien in de cloud is vragen om problemen. Maar zet die database op een dedicated server in een omgeving waarin de public cloud bijgeschakeld kan worden wanneer dat nodig is. Dat klinkt toch veel efficiënter?

Werken met big data

Een gebied waar een hybride cloud met name voor de hand ligt is bij het werken met big data. Het is niet mogelijk om big data die binnen het bedrijf is gegenereerd op een efficiënte manier naar de cloud te verplaatsen, althans op dit moment nog niet. Een hybride cloud biedt de mogelijkheid om big data op een manier te gebruiken die het meest zinvol is. De hybride cloud biedt bedrijven het beste van twee werelden. Het brengt de public en private cloud samen met dedicated ‘bare metal’ servers om de beste oplossing te bieden voor specifieke workloads. Het is niet nodig om de applicatie af te stemmen op de beperkingen en kenmerken van de specifieke cloud, in plaats daarvan stem je de cloud af op jouw wensen.

De hybride cloud biedt ook keuzevrijheid voor de locatie. Het is mogelijk om de toepassing waar dan ook uit te voeren: bij je eigen hosting- of cloud-leverancier, in je eigen datacenter of in de faciliteiten van een derde partij. Dat maakt verder allemaal niet uit.

De early adopters en analisten van vijf jaar geleden hadden gelijk, toen ze zeiden dat organisaties hun i zouden verplaatsen naar de public cloud. Maar ze hebben toch iets te vroeg gejuicht door te zeggen dat alles naar de public cloud verplaats moest worden.

Een hybride cloud moet niet worden gezien als een brug naar het verleden. Ondanks dat je gebruik gaat of blijft maken van wat sommigen ‘legacy’ noemen. Dit model is juist een brug naar de toekomst. Het is nu mogelijk legacy-technologieën te gebruiken op manieren die krachtiger zijn dan ooit - zoals bij het werken met big data - terwijl de public cloud wordt gebruikt voor die workloads die er optimaal kunnen draaien. 

Dedicated hardware is blijvend. Geen vervelende erfenis, maar keiharde realiteit. En het zal zo blijven voor de komende jaren, vooral omdat i/o-intensieve applicaties en big data het tech-landschap blijven domineren. Een one-size-fits-all cloud is zeker niet de brug naar de toekomst. Een hybride cloud is dat wel. Best of both worlds!!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4790937). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.