Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Software is ondergeschoven kind bij BYOD

 

Computable Expert

Hans Don
Business Solutions Manager, Vanenburg Software. Expert van Computable voor de topics Development, Cloud Computing en Infrastructuur.

Bij byod ligt nog vaak de nadruk op het beleid en de beveiliging van vreemde apparaten op het bedrijfsnetwerk. Wat veel bedrijven zich niet voldoende realiseren, is dat byod veel verder gaat. Om er optimaal voordeel uit te halen, vergt het een complete hervorming van je it-landschap.

Er zijn twee manieren om softwarefunctionaliteit op een mobiele device te krijgen: via een applicatie (voor laptops of 'app' in het geval van een tablet of smartphone), of via een browser. Beide manieren kennen voor- en nadelen. Zeker in het geval van mobiele devices zal een app-benadering gebruiksvriendelijkheid opleveren en daarnaast een optimale afstemming bieden op de mogelijkheden van het gebruikte apparaat. Er moet dan echter voor verschillende gangbare besturingssystemen een afzonderlijke app worden gebouwd en onderhouden. Dan ligt een webapplicatie meer voor de hand, want die is met een browser eenvoudig toegankelijk en kan dus meerdere besturingssystemen ondersteunen.

Nadeel van deze aanpak is weer dat de functies van mobiele apparaten om beveiligingsredenen niet zo eenvoudig kunnen worden aangesproken, waardoor de functionaliteit minder afgestemd is op de mogelijkheden van het device. Ook blijkt het in de praktijk tegen te vallen om een webapplicatie te bouwen die in alle gangbare browsers optimaal functioneert. Het gevolg is dat de it-afdeling zich overspoeld ziet met kleine supportproblemen van medewerkers die allemaal een andere browser gebruiken.

Toegankelijkheid

Om je organisatie geschikt te maken voor byod, naast uiteraard het opstellen van policies en zorgen voor de juiste beveiliging, is het nodig om kritisch te kijken naar de softwaresystemen die je in huis hebt. Binnen bedrijven met complexere systemen komt daadwerkelijk mobiel werken, via een app of een webapplicatie, nog weinig voor. Ten eerste vanwege de security en ten tweede door de toegankelijkheid van de systemen voor alle verschillende devices. Dit geeft al te denken over het nut dat een Bbyod-benadering voor deze categorie devices zal opleveren.

Om byod daadwerkelijk succesvol te laten zijn is een hervorming nodig die een enorme investering met zich meebrengt. Die investering wordt door veel bedrijven niet gedaan, waardoor medewerkers in veel gevallen wel op hun mobiele devices kunnen werken, maar geen optimale gebruikservaring krijgen doordat de softwaresystemen niet op de mobiele apparaten zijn afgestemd.

Quick scan

It-managers zouden een kritische scan moeten maken van hun softwarelandschap. Stel een lijstje op met de functionaliteit die je wilt aanbieden op de mobiele devices van je medewerkers en kijk vervolgens of de aanwezige software daarvoor geschikt is. Heeft de leverancier van de software een mogelijke oplossing, zijn er al apps beschikbaar? En wat kan de leverancier garanderen op het gebied van de wat meer exotische browsers

En als bepaalde apps wel beschikbaar zijn, moet er worden gekeken naar de schaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Het vergt wat onderzoek, maar uit zo’n quick scan rolt een aantal verbeterpunten en een haalbaarheidsuitspraak. Byod is natuurlijk leuk, maar een organisatie haalt er vooral voordeel uit als alle systemen, hardware én software, ervoor geschikt zijn. Anders zou goedkoop wel eens duurkoop kunnen worden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4779221). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.