Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Oplossing op zoek naar een probleem?

 

Computable Expert

Gijs in ‘t Veld
CTO, Motion10. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

In 'onze' ict-wereld ontwikkelen we met enige regelmaat tunnelvisie. De timmerman die alles als een spijker behandelt is een herkenbare analogie. De klant daadwerkelijk van een oplossing voorzien die het beste aansluit bij de business blijft een uitdaging.

Elk nieuw ict-paradigma wordt aangegrepen om te verkondigen dat dit alle problemen gaat oplossen. Het resultaat is dat bijvoorbeeld erp en crm als applicaties worden ingezet waarvan de geïmplementeerde functionaliteit vaak (ver) buiten het domein van erp en crm vallen. Hierdoor ontstaan mega silo-oplossingen die niemand meer begrijpt. Ook is vendor lock-in en vrijheid van hosting een groot probleem bij dit soort uitdijende omgevingen.

Hetzelfde geldt voor platforms voor document management en (sociale) samenwerking. De leveranciers (en ook meestal de implementatiepartners) van dit soort oplossingen hebben nogal de neiging om het als Zwitsers zakmes te verkopen en implementeren. Dé oplossing die alle problemen van jouw organisatie in één klap oplost. Maar met een Zwitsers zakmes kun je geen boom omzagen, tenminste, niet binnen afzienbare tijd.

Zo werkt het natuurlijk meestal niet. Analisten als Gartner en Forrester trappen best vaak deuren open die al een tijdje open waren, maar in een aantal dingen blijken ze toch wel erg goed. De hypecycle van Gartner is zo’n voorbeeld van een bruikbare tool. De adoptie van ict-themas wordt hier genadeloos mee gemeten. En het mooie is dat elk thema ècht wel door die trough of disillusionment heen gaat; hier wordt dan bekend waar het wel en waar het niet goed voor is. Overigens is de hypecycle ook op niet ict-thema's goed toe te passen: Ik denk persoonlijk dat  Adam Smith’s kapitalisme op dit moment door deze trough heengaat, maar dat terzijde.

Ook de cloud is zo’n thema. We weten allemaal (in onze onderbuik in ieder geval) dat dit een belangrijk fenomeen is. Analogieën met onder andere water uit de kraan en stroom uit het stopcontact te over. Natuurlijk is het allemaal niet zo simpel. In ict is niets simpel en zal het waarschijnlijk ook nooit echt worden. Maar dat het gaat helpen om bepaalde uitdagingen rond schaalbaarheid, mobiele ontsluiting en niet te vergeten software als service en (externe) integratie gaat oplossen moge duidelijk zijn.  Waar het ook erg goed voor is, is de verdere evolutie van de ict’er. Als 'banale' zaken als infrastructuur en technisch beheer worden opgelost in de cloud, kunnen we weer een stapje hoger op de ict-ladder en meer over oplossingen voor de business gaan praten. Daadwerkelijke oplossingen die de business verder helpen.

De cloud is één van de 'tools' die we in onze gereedschapskist hebben zitten om oplossingen voor de klant te implementeren. Luisterend naar de klant, helpen we de business beter te opereren door oplossingen te creëren die goed aansluiten bij de vraag. Niet door de cloud, of een samenwerkingsplatform of crm als 'dé oplossing”'te positioneren voordat het probleem geheel bekend is. Laten we niet wéér in die valkuil trappen. De klant is het beste gebaat bij een ict-thema onafhankelijk advies. Liefst natuurlijk wel gebaseerd op bestaande (branchespecifieke) templates, maar niet in het keurslijf van die templates geforceerd. En altijd met inachtneming van bewezen, leverancieronafhankelijke best practices op het gebied van business- en informatiearchitectuur. En waar nodig gewoon applicaties en diensten integreren.

Probleem op zoek naar een oplossing, en anders niet!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4777624). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.