Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Back-ups zijn als vliegende olifanten

 

Expert

E D
Iets met ICT, nvt. Expert van voor het topic .

Kun je een olifant laten vliegen? Misschien een vreemde vraag om een stuk mee te beginnen, maar in mijn ogen niet vreemder dan de discussies die momenteel gevoerd worden over het onderwerp back-up. Iedereen probeert te bezuinigen op back-up, bijvoorbeeld door gebruik te maken van cloud-oplossingen. Maar hierbij wordt niet altijd gekeken naar de tijd die het kost om je data terug te halen. Ook de beveiliging is vaak geen onderwerp van gesprek.

Dat is dus eigenaardig, want de veiligheid en de servicelevels voor het herstel, de recovery time objective (rto), zijn belangrijk bij het kiezen van een back-up oplossing. Je dupliceert tenslotte al die data niet voor niks. En hoewel een cloud-based back-up je helpt om de big data olifant op te delen moet je eisen voor hersteltijd wel naar beneden bijstellen wanneer je geen lokale cache hebt.

Mogelijke oplossingen

Disk-to-disk-to-cloud (D2D2C)-oplossingen zijn een opkomende trend die een aantal nadelen weg nemen van de pure cloud oplossingen. Een nas van de Mediamarkt kan hier al gebruikt worden als private cloud: de lokale cache die je ook ziet bij Enterprise back-up oplossingen. Het verschil zit hier alleen in waar we het opslaan en in de kosten. Deze ‘Mediamarkt’-oplossing heeft een consumentenprijs, precies passend bij de 'Consumerization of IT'-trend dus, die we de laatste tijd zien.

Met alle kopieën die we maken van onze data, lijkt het archief dat we aanleggen steeds meer op de gruzelementen van Voldemort uit de Harry Potter films. En als we het over films hebben, thuis hebben we de videobanden ook al vervangen door hd-recorders waarmee we de rto van gemiste uitzendingen ook drastisch verkleint hebben. Een goede oplossing met Linux hoeft ook niet duur te zijn, misschien als OS niet populair op de desktop maar thuis al vaker gebruikt dan gedacht.

Bring your own private cloud

Met onze veranderende manier van werken, waarbij we steeds minder op kantoor zijn en meer apparaten hebben, is er nog te weinig aandacht voor de mobiele back-up. Natuurlijk kunnen gebruikers de home directories op kantoor gebruiken, maar met toenemende multi-media zorgt dit voor een snelle datagroei. Een hybride oplossing in de vorm van ‘Bring Your Own Private Cloud’, helpt dus te besparen op almaar groeiende behoefte aan opslag. Een gebruiker kan op deze wijze bovendien zonder tussenkomst van de it-afdeling zijn fouten snel herstellen. Want tijd blijft geld, zeker als het om maken van back-ups gaat.

Nu is het maken van een back-up gewoon het dupliceren van data om zodoende een reserve kopie te hebben. Een archief is daarentegen wat anders en dat wat belangrijk is wil je op twee (of meer) locaties bewaren. Dat kan dus de cloud zijn waar een nas naar toe kan synchroniseren. Wel is het handig als je vooraf een classificatie maakt, niet alleen naar belang van de data maar ook naar soortelijke massa. Want media-media files laten zich slecht synchroniseren, maar gelukkig zijn daar al vaak genoeg kopieën van te vinden in de cloud.

Beveiliging

Het zal helaas niet de eerste keer zijn dat  een back-up op straat komt te liggen en veel cloud aanbieders zijn nog niet helemaal transparant over de beveiliging. Encryptie wordt weliswaar vaak aangeboden, maar denk hier niet te licht over. Want ‘ransomware’ als gevolg van verloren sleutels is nog vervelender dan geen back-up blijken te hebben. Sommige aanbieders in de cloud bieden wel een uitweg wanneer je je wachtwoorden kwijt bent, maar dat houdt wel in dat zij ook altijd toegang hebben tot je data.

Er is welhaast een tovenaarsleerling nodig om de hoeveelheden data goed te beveiligen. Hoe meer handelingen er nodig zijn voor de beveiliging, hoe groter de kans dat het achterwege wordt gelaten. Nu krijg ik de indruk dat ook lang niet alle informatie in de cloud versleuteld is, om precies deze reden. Back-up en beveiliging dienen zo makkelijk mogelijk te zijn en de vele gratis ‘rsync’-tools die data naar de cloud dupliceren bieden vaak te weinig functionaliteit.

Ministerie van Toverkunst

Om nog even terug te komen op Harry Potter, je kunt data in de cloud laten verdwijnselen maar dan weet je dus niet altijd waar deze gaat verschijnselen of wanneer. Maar het enige vliegende olifantje dat ik ken is Dombo, een fantasie uit de Walt Disney-film. Data governance gaat namelijk verder dan de verantwoordelijkheid doorschuiven naar gebruikers. Saillant detail is dat toverkunsten vaak door een back-up zichtbaar gemaakt worden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4755414). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.