Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Je mag alles kiezen zolang het maar SaaS is

 

Computable Expert

Gijs in ‘t Veld
CTO, indaField B.V.. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

Henry Ford deed in het verleden de uitspraak 'You can have any color as long as it is black'. In relatie tot SaaS zal dit veel herkenning oproepen. Maar, is het wel zo slecht? Is het bieden van een standaard oplossing die hetzelfde doet voor iedereen, een one-size-fits-all, wel zo erg als men doet lijken?

Veel organisaties zijn eigenwijs als het gaat om ict-oplossingen. De business heeft bepaalde wensen en eisen maar wordt niet geremd door enige 'logische' ict-kennis en is ook vaak niet in staat om processen te reduceren tot gestandaardiseerde, herhaalbare reeksen van taken. Metadenken is best lastig. De mensen op de werkvloer zijn gewend om op een bepaalde manier (binnen processen) te werken en zien niet in waarom dit anders zou moeten, tenzij ze daardoor minder vervelend werk hoeven te doen. Het is echter niet zo zeer het feit dat mensen niet van verandering houden; men wil niet veranderd worden. Het resultaat is dat het aan te schaffen erp, crm of willekeurig ander administratief systeem vaak moet worden aangepast aan de specifieke wensen en eisen rond processen binnen de organisatie.

Kromme werkwijze

Het mooie echter van standaard producten zoals SAP, Microsoft Dynamics, SalesForce, etc. is dat er vaak een enorme hoeveelheid denk- en standaardisatiewerk aan vooraf is gegaan. De beste manieren om bepaalde processen uit te voeren, zijn in de vorm van templates in dit soort producten ondergebracht. Waarom zou je daar van afwijken? Alleen maar om het de eigenwijze mensen in de business en op de werkvloer naar de zin te maken? Weten zij hoeveel het kost om dit soort producten aan te passen aan de (kromme) werkwijze die het resultaat is van deze aanpak?

Het wiel is sinds de oorspronkelijke inceptie al miljarden keren opnieuw uitgevonden en het is er vooralsnog nog steeds niet ronder op geworden. Is het niet veel goedkoper en efficiënter om de organisatie aan te passen aan de software dan de software aan te passen aan de organisatie? Zoals in vele eerdere publicaties al aangehaald, communiceert de ict niet goed met de business en vice versa. Dat zal ook niet zo snel gaan veranderen, zolang ict-systemen door abstracte code moeten worden 'geconfigureerd' (wat is eigenlijk het verschil met 'coderen'?) en mensen elkaar nog niet eens begrijpen als ze dezelfde taal met elkaar spreken, laat staan als er een tussentaal nodig is!

Finetuning

Door middel van bpm en case management-achtige oplossingen en een op (redelijk door 'gewone' mensen te begrijpen) business rules gestoeld systeem kan men nog steeds aan finetuning doen en op die manier de geautomatiseerde processen nauw laten aansluiten op de voor de organisatie specifieke aspecten. De blauwdrukken van de processen komen van de plank, de finetuning zit hem in de business rules en de inpassing van de processen in de organisatiestructuur.

Als we op die manier naar automatisering gaan kijken, is het helemaal niet meer zo raar om kernbedrijfsprocessen ook in SaaS-oplossingen te gaan laten landen. En waar je dan als organisatie wat extra functionaliteit op bepaalde plekken wil, integreer je gewoon met andere SaaS-applicaties of bepaalde dataservices. Op die manier kan je toch nog applicatie-overstijgende bedrijfsprocessen inrichten, zonder een bak maatwerk. Zó verschillend zijn we allemaal echt niet! Ik zeg 'no code'... Meneer Ford was zo gek nog niet.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4754298). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.