Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloudintegratie is een ware uitdaging

 

Computable Expert

Gijs in ‘t Veld
CTO, Motion10. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

Tijdens de Gartner Application Architecture, Development & Integration Summit 2013 in Londen sprak Massimo Pezzini (VP & Gartner Fellow) over het belang van integratiestrategie en governance in cloud en hybride integratie scenarios. Zijn stelling is dat de integratie van clouddiensten net zo degelijk en met dezelfde discipline moet worden aangepakt als traditionele on-premises integratie.

Met de komst van cloud computing en met name SaaS-oplossingen is de noodzaak tot integratie niet afgenomen; sterker nog, het is toegenomen. Aangezien SaaS per definitie betekent dat het een one-size-fits-all oplossing is, is het noodzakelijk om door middel van slimme integratie de nodige toegevoegde waarde voor de organisatie te creëren. De SaaS-producten van bijvoorbeeld SalesForce en Microsoft zijn dan ook voorzien van de nodige aanknopingspunten om data uit te wisselen met andere systemen en diensten. Dit is veelal gebaseerd op standaard Web Services of Rest.

Ook met de opkomst van apps voor tablets en smartphones is de noodzaak van integratie via zeer schaalbare cloud services alleen maar groter geworden. Een app op een smartphone die gebruikt wordt om bijvoorbeeld je diner samen te stellen en thuis te laten bezorgen zal niet rechtstreeks aangesloten zijn op de back-end van de betreffende thuisbezorgorganisatie of het restaurant. Sowieso is dit vanuit veiligheidsoogpunt onwenselijk, maar zeker als het een populaire dienst is of een 'broker' die meerdere restaurants bedient zal dit een schaalbare oplossing moeten zijn die in de cloud draait.

Omdat we bij on-premises integratie al te maken hebben met allerlei uitdagingen rond semantiek (interpretatieverschillen)  en bijvoorbeeld redundantie van data (één versie van de waarheid) maar ook rond regels en afspraken behorende bij de integratie van de systemen om een goed draaiend en voorspelbaar integratieplatform te kunnen bieden, zal dit bij cloud integratie waarschijnlijk nog veel belangrijker zijn. Immers, bij on-premises integratie hebben we te maken met systemen en diensten die we in eigen beheer hebben, of die in ieder geval onder dezelfde paraplu vallen. En we hebben te maken met mensen die we veelal kennen.

Bij de integratie met cloud diensten hebben we te maken met systemen waar we niet de eigenaar van zijn, met mensen van derde partijen en met 'enge' zaken die buiten onze eigen firewalls gebeuren. De vergevingsgezindheid is veel minder aanwezig in dit soort scenarios, en even snel een 'vlekje wegwerken' is ook een stuk minder gemakkelijk. Kortom, er is hier waarschijnlijk nog wel meer governance nodig dan bij alleen on-premises integratie. Een overkoepelende governance is van belang, omdat hybride integratie niet iets tijdelijks is maar voorlopig (zo niet voor altijd) aanwezig zal blijven. Ik denk dat Massimo de boodschap te voorzichtig heeft gebracht en dat hij eigenlijk bedoelt te zeggen: 'Zie cloud integratie niet als een aparte uitdaging met een aparte strategie, maar integreer het in de bestaande integratie strategie én maak de aanpak en overkoepelende governance nog degelijker en gedisciplineerder.'

Mijn advies zou dan ook zijn: zorg dat het mandaat van het integration competency center (ICC) in jeorganisatie zo snel als mogelijk wordt uitgebreid en breng ook de cloud integratie strategie en bijbehorende aanpak hier in onder. Dit voorkomt chaos en teleurstellingen in de (zeer nabije) toekomst.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4732256). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.