Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Supply chain in de cloud vraagt samenwerking

 

Supply chain

De term cloud computing en software as a service (SaaS) wordt door organisaties veelal door elkaar gebruikt. Als je de juiste terminologie gebruikt omvat cloud het algehele concept – de infrastructuur – en is SaaS daar een component van. Ik ga hier nader in op het effect van cloud op de supply chain.

De meeste organisaties benaderen het cloud-concept als een infrastructureel en technisch verhaal. De voordelen, zoals geen eigen hardware ‘in house' en het feit dat er geen noodzaak is om een systeembeheerder te betrekken bij het proces, worden vaak naar voren gehaald om cloud-adoptie aan te moedigen. Dit is een correcte beredenering. Echter, daarnaast is het net zo interessant om te kijken naar de mogelijkheden die cloud biedt wat betreft het koppelen en combineren van cloud-applicaties voor een effectievere samenwerking met klanten, partners en concurrenten.

Technisch gezien is dat al lang mogelijk, maar toch blijkt dat nog niet alle organisaties hier klaar voor zijn. Hiervoor is een verschuiving binnen de bedrijfscultuur noodzakelijk. Wat het interessant maakt is dat kleinere organisaties veel voordeel kunnen behalen uit deze technologie, mede doordat zij zich kunnen meten aan grotere partijen.

Samenwerken

Wanneer organisaties bereid zijn om samen te werken en informatie te delen met partners en concurrenten, kunnen zij een groter concurrentievoordeel behalen. Organisaties die openstaan voor samenwerking kunnen de concurrentie aan gaan met grotere partijen die op een stugge en traditionele manier blijven handelen. Ondanks dat er inzage gegeven moet worden in bedrijfskritsche informatie, zijn er binnen de logistieke sector toch een aantal voorbeelden te noemen van organisaties die dit aangedurfd hebben.

Grote logistieke dienstverleners werken over het algemeen op een traditionele gestandaardiseerde manier, terwijl kleinere partijen vaker in staat zijn om maatwerk te leveren. Dit is hun kracht en die willen ze bundelen met andere dienstverleners, zodat zij klanten de beste service kunnen bieden. Wanneer deze samenwerkende organisaties gebruikmaken van elkaars beschikbare data voor het verladen, transporteren en opslaan van goederen, zijn zij andere partijen - die hier nog geen gebruik van maken - een stap voor.

Dynamic Supply Network

De traditionele supply chain verschuift op deze manier naar een ‘Dynamic Supply Network'. Hierbij wordt niet vastgehouden aan een bepaald stramien binnen de keten. De huidige supply chains worden op een gestandaardiseerde manier ingezet en waar moeilijk van af is te wijken. Bij veranderingen binnen de keten is het daarnaast ingewikkeld om af te wijken van die vaste structuur. Bij een dynamisch netwerk binnen een cloud-omgeving is dat wel mogelijk, maar dan is een intensieve samenwerking tussen logistieke dienstverleners noodzakelijk.

Binnen de logistieke sector zijn enkele voorbeelden te noemen van samenwerkingsverbanden. Een hiervan is wanneer consumenten online shoppen en artikelen bestellen die uit gezamenlijke distributiecentra komen van verschillende leveranciers. Wanneer deze partijen en webwinkels aan elkaar gekoppeld zijn, kunnen zij efficiënter samenwerken als er met één systeem wordt gewerkt. Daarnaast hoeft het niet te betekenen dat webwinkels hun concurrentiepositie verliezen wanneer zij hun prijzen bekend maken aan andere partijen. De ene partij wint het op prijs en de ander op betrouwbaarheid, dus zij zullen geen concurrentieslag verliezen, maar openheid van zaken is wel een vereiste om een goede samenwerking tot stand te laten komen.

Dit is een duidelijk trend die binnen de logistieke sector wordt gezien. Er is nu al een verschuiving te zien van ingewikkelde dure interfaces naar efficiënte samenwerkingssystemen. Organisaties zijn in de loop der jaren steeds meer gaan samenwerken om op deze manier meer winst te behalen. De technologie is nu al zover dat een oplossing voorhanden ligt die deze mogelijkheden biedt.

Voordelen

Veel organisaties laten zich op dit moment leiden door de lage opstartkosten. Ze zijn hierin niet zozeer op zoek naar een cloud-applicatie, maar hebben behoefte aan de voordelen die een cloud-omgeving biedt. Het voordeel van een cloud-omgeving is dat applicaties in de cloud exact dezelfde mogelijkheden bieden als wanneer ze op een server op kantoor draaien. Voor dienstverleners in de cloud is het de taak om te bepalen hoe de infrastructuur wordt neergezet. Als organisaties eenmaal bereid zijn om hun gegevens centraal neer te zetten en te delen met anderen in een cloud-omgeving, is er de mogelijkheid om een community te vormen en effectief samen te werken. Organisaties moeten dus gaan integreren en informatie met elkaar delen.

De interesse om cloud-oplossingen in te zetten wordt steeds groter. Echter, de informatiestroom wordt ook steeds belangrijker, inclusief het delen van deze informatie. Om informatie te verrijken heb je meerdere partijen nodig, maar daarvoor is er wel een cultuurverandering nodig binnen organisaties. Wie is er klaar voor?

Gerry Daalhuisen, global product manager bij Kewill

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4556461). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.