Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Met het hoofd in de wolken of toch nog maar niet

 

Computable Expert

Ruud Mulder
Senior Presales Manager, Dell Technologies. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Loopbaan.

Dit is een dilemma waar steeds meer organisaties mee worstelen. Cloud is 'de' hype van dit moment. Een simpele Google zoekopdracht bevestigt dit met ruim 1.220.000.000 resultaten. Cloud is echter wel een kapstokbegrip aan het worden, waar van alles en nog wat aan opgehangen wordt.

De enorme marketing- en mediahype maakt het er ook niet overzichtelijker op. Cloud is inmiddels een vast onderwerp op de agenda van de Europese Commissie en ook al enige tijd een vast onderwerp bij RTL-Z. Het wachten is nog op de eerste spelshow van John de Mol waarin cloud centraal zal staan. Maar even alle gekheid op een stokje, cloud is natuurlijk een zeer interessant onderwerp waar de meningen en definities nogal over verschillen. Vooral het laatste is een serieus probleem waardoor de overstap naar de cloud nog iets minder snel gemaakt zal worden dan vooraf werd gedacht.

Sommige organisaties zijn helemaal lyrisch over de cloud en lopen er mee weg. Dit zijn veelal de ietwat kleinere en snellere organisaties. De zogenaamde 'early adopters'. Voor een kleinere organisatie is cloud natuurlijk snel toe te passen en zit er direct veel voordeel aan. In dit soort organisaties wordt er minder interne politiek bedreven en beschikt men veelal over korte lijnen om dit soort beslissingen sneller en gemakkelijker te kunnen nemen. Ook zal het risico en de moeilijkheidsgraad bij dit type organisaties vaak een stuk lager zijn aangezien de ict-omgeving veelal minder complex zal zijn. Voor de grotere organisaties ligt dit heel anders. Hier is vaak een langere voorbereiding (lees businesscase/in kaart brengen wensen en eisen/interne politiek et cetera) nodig, alvorens dit wordt voorgelegd aan het management. Dit is meestal een tijdrovend proces. Ook wordt hier vaak sceptischer tegen de cloud aangekeken. Hier zijn wij in mijn ogen allemaal een beetje debet aan.

Cloud is op dit moment namelijk een te grote hype. En mij is altijd geleerd dat alles waar te voor staat niet goed is. Ook verschillen de definities van cloud per leverancier. We worden overstelpt met allerlei nieuwe terminologie hetgeen door de verschillende partijen als zand in onze ogen wordt gestrooid. De overvloed van veelal op marketing materiaal gebaseerde informatie in de vorm van artikelen en whitepapers zorgen er voor de het er allemaal niet veel transparanter op wordt. Cloud wordt hierdoor langzaam aan gezien als de nieuwe “spiegeltjes en kraaltjes” waar we bij onze klanten mee komen aanzetten. Via de media worden we ook nog eens dagelijks bang gemaakt over de zogenaamde valkuilen van cloudcomputing. Ook ik heb mijzelf hier al eens debet aan gemaakt. De gevaren en onduidelijkheden inzake beveiliging en regelgeving zijn hot news en worden vaak (te) breed uitgemeten in de pers. We hebben het met zijn allen een beetje “vercloud”.

Dit is erg jammer want cloud is een mooie ontwikkeling mits we deze inzetten voor de juiste doeleinden en bij organisaties waarbij dit past en waar men er ook echt klaar voor is. Als men ook nog eens de juiste verwachtingen heeft en snapt dat (nog) niet alles in de cloud past, dan pas is de kans op succes groot. Is dit allemaal niet het geval dan zal de transitie naar cloud hopeloos mislukken. Hier ligt een uitdagende taak voor de “cloud evangelisten” van de verschillende leveranciers en adviespartijen. Het afspreken van een onderlinge standaard, al is het maar op basis van standaardterminologie en naamgeving zal al enorm helpen. Het delen van praktische informatie en niet alleen marketing materiaal kan hier ook een grote bijdrage aan leveren. Ook zal duidelijke Europese regelgeving hier een positieve bijdrage aan hebben.

Cloud is zoals ik al vaker heb geroepen niets meer of minder dan een ander leveringsmodel. En het veranderen van een leveringsmodel kost nu eenmaal tijd en gaat gepaard met vallen en opstaan. Als je vooraf voldoende tijd reserveert om de wensen en eisen gedegen in kaart te brengen helpt dit al enorm. Op basis van deze wensen en eisen kun je tevens een duidelijker vergelijk tussen de overvloed van leveranciers maken. Een simpel consumentenbondoverzicht maakt het geheel bijvoorbeeld al een stuk transparanter.

En is er toch nog twijfel of gebrek aan kennis? Schaam je niet en praat een keer vrijblijvend met een adviespartij op het gebied van cloud. Dit soort partijen hebben al de kennis en ervaring en zijn veelal onafhankelijk. Zij kunnen je begeleiden bij de voorbereidingen en het maken van de juiste keuzes. En als hier uit blijkt dat je nog niet klaar bent voor cloud dan kan je ook best nog even wachten en stiekem afkijken bij de early adaptors. Het niet direct overstappen naar cloud is namelijk niet het einde van de wereld. Al doen de leveranciers van cloud je soms anders geloven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4433481). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.