Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Ook bij cloud hoort een strategie

 

Channelweb Expert

Ruud Pieterse
Master Information Systems Architect, DXC Technology. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

De vraag of de cloud-strategie van een bedrijf al bekend is, wordt tegenwoordig steeds vaker gesteld. Wat moet je verstaan onder een cloud-strategie, en wanneer weet een cio wat het goede antwoord is voor zijn organisatie? Cloud computing is een belangrijke trend geworden in de hedendaagse it-omgeving. Wanneer men een cloud-strategie definieert als organisatie zal men een aantal zaken in ogenschouw moeten nemen.

De overwegingen die men mee moet nemen zijn te beschouwen in diverse categoriën, het zijn de aloude vragen zoals waar, wat en wanneer die beantwoord moeten worden.

De eerste is uiteraard de vraag wat levert het op? Zijn er voordelen voor het bedrijf die zonder cloud niet te halen zijn? Als men een standaard service wilt afnemen, dan is cloud zeker een goede oplossing. Ook voor kostenbeheersing (pay-per-use) zijn er voordelen te behalen als men kiest voor cloud. De gedachte dat apparatuur efficiënter wordt gebruikt in de cloud is op zichzelf niet een reden. Er zijn ook andere mogelijkheden, zoals virtualisatie, die ervoor kunnen zorgen dat apparatuur efficiënter wordt gebruikt. Vaak wordt ook de complexiteit van beheer als argument aangehaald. Ten dele is dit waar, maar men dient niet te vergeten dat indien men iets in een cloud-omgeving gaat zetten dit andere problematiek met zich meebrengt. Vanuit een architectuur visie gezien zal men in ieder geval cloud computing als strategie moeten opnemen.

Waar wordt de cloud gehost
Een organisatie moet goed nadenken hoe hij de cloud in zijn organisatie wil hebben. Wil hij dit on-premise of off-premise hebben? Een combinatie is uiteraard ook mogelijk (hybrid cloud). De keuze valt of staat met het benoemen van een aantal belangrijke elementen. Het is uiteindelijk onderdeel van de sourcing strategie die een organisatie nastreeft. Die strategie zal eerst moeten worden bepaald. Wil men de legacy omgeving loslaten, en gaan naar een vernieuwde setup? Of doet men dit meer uit kostenoverwegingen, waarbij men verwacht op termijn een groei van de applicatie of platform te krijgen? Een on-premise cloud wordt weleens gekozen als de data en applicatie vanuit beveiligingsoverwegingen binnen het netwerk of zelfs het land moet blijven. Het is geen feit dat als beveiliging belangrijk is, een on-premise situatie de enigekeuze is. Veel data staat al vaak op een off-premise lokatie, zonder dat men dit weet.

Wat neem ik af in de cloud
De afkortingen PaaS, IaaS, SaaS zijn intussen bekende begrippen geworden. De keuze wat men moet gaan afnemen hangt nauw samen met de behoefte aan funcionaliteit. Is het werkelijk alleen een applicatie die men hebben wil, of is het servercapaciteit? Als men al een applicatie kiest, welke applicatie type is dan het meest voor de hand liggend om af te nemen. Een business kritische applicatie, of alleen Email. Een applicatie die weinig elasticiteit kent in gebruik,kan misschien beter in het eigen data center worden opgezet. De keuze die gemaakt moet worden de keuze van functionaliteit in combinatie met de gewenste elasticiteit. Het is waardevol om op te letten of de gemaakte keuzes goed integreren met elkaar. Een voorbeeld is de keuze voor een applicatie die ook mail functies heeft. De integratie met het mail-systeem is hier erg belangrijk.

Wanneer moet het beschikbaar zijn
Service levels vormen de basis van afspraken met betrekking tot het afnemen van een dienst .De verwachtingen zijn ook voor cloud oplossingen erg hoog. Men is intussen gewend dat diensten over bijvoorbeeld het internet altijd beschikbaar zijn. Toen de ‘Whats up’ van Blackberry niet werkte was iedereen verbaasd en geïrriteerd dat het niet werkte. Maar niemand had een service-overeenkomst met de leverancier en betaalde daarvoor. In principe wil een gebruiker dat de service die hij afneemt altijd beschikbaar is. Maar er is meer bij een service level overeenkomst. Men heeft hier verwachtingen van een derde partij en die gaan niet alleen over beschikbaarheid, maar ook performance, beveiliging and compliancy zijn belangrijke items.

Waar moet het beschikbaar zijn
De eindgebruiker zit tegenwoordig bijna overal. Hij wil werken op kantoor, thuis, op zijn smartphone en als het even kan op elk willekeurig apparaat dat een connectie naar het internet maakt. Voor de applicatie in een cloud maakt dit niet veel uit. Maar zodra er op de eindgebruiker-device software moet worden geïnstalleerd, wordt het tijd om er goed over na te denken of men het inderdaad op elk apparaat beschikbaar wilt hebben. Als de eindgebruiker een applicatie via de cloud op zijn eigen device wil hebben (byod) dan wilt u waarschijnlijk wel de voorwaarde stellen dat dit veilig moet zijn.

Samenvatting

De keuze voor cloud is een stap die goede voorbereiding nodig heeft. Het beste is om met een leverancier, die zich kan inleven in uw business, om tafel te zitten en via een workshop goed te definieren wat u wil gaan doen in de cloud. Een eenmaal gemaakte keuze moet geschikt zijn voor de toekomst, maar ook voor vandaag. Integratie is en blijft heel belangrijk. Het opstellen van regels en criteria helpen vaak om een keuze voor een cloud oplossing te maken. U moet hier denken aan regels met betrekking tot security of criteria met betrekking tot performance. Als u een kader schept waarin u defnieert welke regels en criteria u hanteert, valt een keuze makkelijker te maken. Stap dus niet zomaar de eerste de beste wolk in die u tegenkomt, maar bepaal eerst wat u verwacht van de cloud.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4420443). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.