Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

2012 wordt echt het jaar van de cloud!

 

Wordt 2012 het jaar van de cloud? Ach, eigenlijk is dat helemaal niet eens een interessante vraag. Het valt immers niet te ontkennen dat 'de cloud' nog steeds in opmars is en absoluut een blijvertje.

Hoe je deze technologie ook wilt definiëren, de realiteit is dat duizenden organisaties en miljoenen mensen nu al dagelijks vertrouwen op de hoge beschikbaarheid, flexibiliteit, het schaalvoordeel, gemak en kostenbesparingen die gepaard gaan met cloud computing. Op basis van mijn ervaring uit gesprekken met klanten en partners zie ik enkele trends die dit jaar en daarna een belangrijke rol zullen spelen op het gebied en bij de ontwikkeling van cloud computing.

SaaS is een must have!

De softwaremarkt is aan veel verandering onderhevig. What else is new!? OK, nieuw is dat enterprise softwareleveranciers steeds vaker in paniek raken wanneer ze erachter komen dat ze nog geen SaaS-aanbod hebben. Het zal daarom regelmatig voorkomen dat ze proberen andere bedrijven over te nemen om zo aan die extra servicelaag te komen. Maar eerlijk is eerlijk: paniekaankopen zijn zelden verstandig. Bedrijven die dergelijke keuzes maken wacht een roerige tijd.

Steeds meer organisaties onderkennen dat het Infrastructure-as-a-Service-element (IaaS) tegenwoordig cruciaal is. Klanten zien in dat service en advies over hoe zij daadwerkelijk hun cloud kunnen beheren essentiële onderdelen zijn van een succesvolle cloud computing-mix. Deze trend speelt zich af bij zowel het mkb als bij de grote jongens. Bedrijven snappen nu dat het geen 'diy-technologie' is (do it yourself) en kloppen bij experts aan voor managed support voor ondersteuning van hun hybride architecturen.

Tijd om wakker te worden

De tijd is aangebroken dat enterprises de cloud echt gaan omarmen. We zitten in een periode van zogenaamde 'economische vertraging' waarin veel organisaties de cloud inzetten om kosten te besparen. Prima natuurlijk, legitieme reden. Maar er komt een tijd waarin deze en andere organisaties de extra vruchten plukken van hun beslissing om cloud computing in te gaan zetten. Wat zijn die vruchten dan? Sneller, flexibeler en voordeliger werken. Met andere woorden: mensen leren van de lessen die zijn opgepikt tijdens de recessie en gebruiken die kennis als competitief voordeel.

Een punt van aandacht hierbij zijn twijfels, die ook mij regelmatig bereiken, over de veiligheid in de cloud vergeleken met dedicated omgevingen. Maar ook issues die te maken hebben met compliance en prestaties. Veel van deze 'tekortkomingen' worden momenteel prima opgelost door de cloud-industrie. Hierdoor komt een massale omarming van de cloud steeds dichterbij.

Steeds meer productie-omgevingen gaan live met hybride clouds, een vorm die de afgelopen tijd enorm aan populariteit heeft gewonnen. Het houdt in dat je verschillende vormen van cloud kunt mixen en matchen met je eigen infrastructuur. Hybride houdt ook in dat organisaties de mogelijkheid hebben hun meest bedrijfskritische en gevoelige gegevens in private clouds te kunnen houden. Zij kunnen vervolgens de public cloud inzetten voor maximale flexibiliteit en kostenbesparing.

Mobiele cloud en open source

Een belangrijke drijfveer voor het gebruik van cloud computing is de inzet van mobiele apparaten zoals tablets en smartphones die door steeds meer consumenten en binnen steeds meer organisaties worden gebruikt. Deze apparaten werken alleen optimaal met een constante cloud-connectie via het web. Het is dus onmogelijk om aan de hoge verwachtingen van gebruikers te voldoen, zonder gebruik te maken van cloud-technologie. Wat mij betreft zouden deze apparaten voortaan door het leven moeten gaan als 'cloud-apparaten'.

Het gebruik van open source-technologie zal in de (nabije) toekomst van grote invloed zijn op de adoptie en het gebruik van de cloud. Het OpenStack-project is het schoolvoorbeeld van hoe cloud-infrastructuren in de toekomst ingericht zullen worden. Tientallen bedrijven investeren veel in OpenStack en gaan meer en meer diensten rond dit open platform ontwikkelen en leveren. Cloud computing is eigenlijk nog relatief nieuw en is zich nog aan het ontwikkelen. Daarom is het aanhaken bij open standaarden volgens mij de enige manier waarop je snel voortgang kunt boeken. De traditionele enterprise software-aanpak past gewoon niet in het cloud-model en is geen effectieve manier om succesvol te groeien.

We zijn inmiddels een paar weken onderweg in 2012 waarin al interessante dingen zijn gebeurd. Ik ben ervan overtuigd dat bovengenoemde trends in meer of mindere mate dit jaar gaan spelen, bij organisaties van allerlei formaten, over de gehele wereld. Heb je op basis van je eigen ervaringen een duidelijke mening over of visie op cloud computing. Ben je het met me eens... of juist helemaal niet? Laat het me weten!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4357351). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.