Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Legacy uitfaseren? Trek direct de pleister eraf!

 

Computable Expert

Patric van Maaren BSc
Online Marketing Consultant, VMDM. Expert van Computable voor het topic Business Analytics.

Het uitfaseren van legacy-systemen wordt vaak over het hoofd gezien als mogelijke kostenbesparing op de it-afdeling. Als er kosten moeten worden bespaard in beheer, gaat de blik in eerste instantie naar het inzetten van slimmere tools, het afvloeien van fte's of outsourcing. Maar wat kan het uitfaseren van systemen eigenlijk opleveren?

Uitfasering van legacysystemen lijkt niet erg populair en hoewel moderniseren nog wel eens onder de aandacht komt, is het overzetten van applicaties naar een ander platform niet erg aantrekkelijk. Het lijkt natuurlijk vooral een kostenpost met weinig baten. Dit soort projecten wordt dan ook vaak onterecht op de lange baan geschoven. Vaak blijven deze verouderde systemen onbedoeld langer in gebruik dan gedacht. De totale besparing op tco die gerealiseerd kan worden overstijgt daarmee waarschijnlijk de kosten van het project en er zijn genoeg andere voordelen te benoemen om de inspanning te rechtvaardigen. Bovendien: als de uiteindelijke bestemming toch al vast ligt, waarom niet direct de pleister eraf trekken?

Vanuit onze organisatie werd ik gewezen op een mooi voorbeeld. Een multinational met een divers landschap is zes jaar geleden begonnen met het consolideren van een aantal SAP-systemen. Het lag voor de hand dat systemen met vergelijkbare business-processen zouden worden samengevoegd op het meest actuele platform. Alle systemen die niet op de roadmap stonden werden daarmee bestempeld als ‘legacy’ en waren kandidaat voor uitfasering.

Eén van die systemen was een SAP BW-implementatie die al jaren gebruikt werd voor een specifiek onderdeel van de business. Toch duurde het nog ruim twee jaar voordat er een start werd gemaakt om deze uit te faseren. Datzelfde jaar nog werden de werkzaamheden direct weer gestaakt. Wederom drie jaar later, 2012 inmiddels, werd de beslissing om uit te faseren heroverwogen, om uiteindelijk pas dit jaar uitgevoerd te worden. Het heeft dus ruim zes jaar geduurd voordat de uitfasering daadwerkelijk werd gerealiseerd.

Kijken we naar de roi, dan waren de totale kosten van dit project ongeveer 3,5 maal de tco op jaarbasis. Was het bedrijf in 2007 al gestart, dan was de totale besparing nu opgelopen tot bijna twee maal de kosten van de investering. Zelfs wanneer in 2009 zou zijn doorgezet was de investering nu al ruimschoots terugverdiend. De roi lijkt misschien laag en spreidt zich over meerdere jaren, maar in zijn geheel genomen levert het wel degelijk een aardige besparing op.

Naast de kostenbesparing op tco zijn er een aantal prominente voordelen te benoemen, die wat moeilijker in cijfers zijn uit te drukken, maar wel degelijk voor besparingen zullen zorgen. Deze dragen namelijk indirect bij aan het effectiever functioneren van de business. Denk bijvoorbeeld aan de harmonisatie van rapportages en kpi’s. Of het oplossen van (onbekende) issues en doorvoeren van changes tijdens de migratie van de applicatie naar het nieuwe platform. In het bovengenoemde voorbeeld  kreeg de business op het nieuwe platform er zelfs bestaande functionaliteit van het oude platform bij, die wel gewenst maar nog niet gerealiseerd was. Dat is een bijkomend voordeel en de besparing op een toekomstige implementatie mag gerust bij de baten van het uitfaseren worden opgeteld.

Soms is uitfaseren (nog) niet mogelijk vanwege budget, politiek of andere redenen. De kostenbesparing alleen is dan zelden voldoende doorslaggevend en moeten juist de overige voordelen benadrukt en meegewogen worden in de beslissing. Maar uit het voorbeeld blijkt wel dat het raadzaam is die beslissing toch zo snel mogelijk te nemen en daarmee een onverwachte grote besparing op de lange termijn te realiseren.

Direct de pleister eraf trekken dus. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4873932). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.