Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Maak plaats voor de innovatieve architect

 

Computable Expert

Mark Raben
Chief Technology Architect EMEA bij SAP Nederland, SAP. Expert van Computable voor de topics Business Analytics, Cloud Computing en Mobility.

We proberen elkaar aan alle kanten te stimuleren om toch vooral te innoveren. Daaruit zou de indruk kunnen ontstaan dat er intussen niets gebeurt. Integendeel. De hele positie van it is sterk veranderd: er is bijvoorbeeld vandaag de dag een veelheid aan manieren om it te sourcen. Bovendien is er technisch heel erg veel mogelijk.

Daardoor hebben bedrijven de focus kunnen verleggen van technologie naar de klant: de customer experience wordt nu het vertrekpunt van steeds meer projecten. Dat is een absolute ommekeer, waarbij de rol van de architect verandert en van groot belang is. Maar nog niet iedereen beseft dat - ook de architect niet.

Ouderwets

Decennia lang zijn it-ers bezig geweest met het automatiseren van bedrijfsprocessen. Processen, die vaak uit de vorige eeuw stammen en waarvan de business vindt dat ze niet meer van deze tijd zijn. De it-afdeling blijft echter focussen op het verder verbeteren van die processen en het oplossen van de problemen om de systemen beschikbaar te houden. Dat veroorzaakt voor de it-afdeling een vastgelegde route, wat hen dagelijks tot dezelfde routine dwingt.

Dat geldt ook voor de klassieke architect, die bij elke business-vraag onderzoekt wat het beste past in de door hem ontworpen architectuur. Hij is vooral bezig met frameworks en met technologie. Dit leidt telkens tot dezelfde oplossingsrichting en werkt innovatie-belemmerend. De klassieke architect staat immers met zijn rug naar de business, terwijl hij er met zijn gezicht naar moet staan. Daar ligt zijn toegevoegde waarde, niet in de technologie.

Nieuwe bedrijfsprocessen

Innovatie ontstaat pas als de bedrijfsprocessen op de schop gaan - met als doel de beleving van de klant te optimaliseren. Dat is het vertrekpunt van het moderne business-proces: wat wil de klant, hoe wil hij dat, kan de business dat verrijken, waar zit het competitieve voordeel? En daarna volgt de vraag: hoe kan it dat proces ondersteunen?

Tijdens de ontwikkeling van het proces kan de architect nieuwe technologie introduceren die de business nieuwe ideeën of handvatten geeft. Dit noemen we Design Thinking, waarbij in feite elke medewerker - dus ook de architect - zijn ideeën kan laten horen, met als doel de klantervaring te verbeteren. En nog een belangrijke verandering: de business betaalt en wil invloed kunnen uitoefenen op de activiteiten van de it-afdeling, zeker waar het om de kosten gaat.

Dat vraagt om een principieel andere kijk op het eigen domein dan het traditionele en vage 'misschien moeten we ook eens iets met big data gaan doen' of 'de cloud is niks voor ons'. Dat gaat allemaal over technologie en die houding staat haaks op de doelstelling om het bedrijfsproces optimaal te ondersteunen. It moet honderdtachtig graden draaien en vooral de architect moet meebewegen.

Customer Experience

De architect moet eigenlijk een geheel andere visie ontwikkelen en de architectuur gaan benaderen vanuit de customer experience. Omdat sourcing van it-diensten geen probleem meer hoeft te zijn, kan de architect zich verdiepen in het construeren van de optimale it-ondersteuning van het klantproces. Hij ontwikkelt zich dan tot een value architect die de link kan leggen tussen klantwaarden en de daarvoor benodigde architectuur. Ongeacht of de technologie on-premise of in de cloud draait.

Op dat niveau ontwikkelt de value architect zich vervolgens tot innovator en kan hij bovendien degene zijn die door slimme, vindingrijke sourcing de bedrijfsprocessen en dus de customer experience optimaliseert. De innovatieve architect heeft wat mij betreft dan een gouden toekomst.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4795075). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.