In mijn werk is data en de analyse ervan dagelijkse kost en daarom volg ik andere experts die op Computable over dit onderwerp schrijven dan ook met extra interesse. Het is duidelijk dat het in 2012 niet meer simpelweg om data ging, maar om big data. Om het nieuwe jaar goed te beginnen heb ik de opinies over big data van 2012 bekeken om te kijken welke conclusies we daaruit kunnen trekken voor 2013, voor business én it.
Begin 2012 constateren de meeste big data-experts dat het voor organisaties niet voldoende is om een bi-oplossing te implementeren, de medewerkers te trainen en te verwachten dat iedereen vrolijk met (big) data aan de slag gaat. Ain’t gonna happen. Onderzoek van Gartner bleek in deze context relevant: Gartner ontdekte dat minder dan 30 procent van de potentiële gebruikers werkt met de binnen de organisatie aanwezige bi-tools. Aangezien big data een nog beperktere doelgroep kent, zal de adoptie nog lager zijn. Volgens de marktanalist ligt dat vooral aan de complexiteit van de meeste applicaties, de trage verwerkingssnelheid of het leveren van beperkt bruikbare informatie. Bi-technologieën in de vorm van mobiele apps die in dát gat springen zouden daar significante verbetering in kunnen brengen, aldus Gartner.
Expert Minne van der Sluis, BI consultant bij Imtech ICT, plaatst daarbij wel de kanttekening dat big data oplossingen dienen bij te dragen aan het bereiken van de doelen van een organisatie. Elke organisatie moet met de eigen business case aan de slag en niet met big data starten omdat andere organisaties dat ook doen. In mijn blog gaf ik aan dat de sleutel tot data-gedreven bedrijfsvoering toch vooral data-gedreven mensen zijn. Wanneer mensen op eenzelfde vanzelfsprekende manier met data-analyses omgaan als dat ze een koffiezetapparaat bedienen, dan zorgt dit voor een versnelde adoptie van bi.
Big data heeft niet zomaar waarde
Halverwege 2012 leidt deze kennis over de adoptie van BI tot het volgende inzicht: big data an sich heeft niet direct waarde. Edwin Peters, manager BU Solutions bij SAS, omschrijft het als volgt: “Data komt pas echt tot leven als je er trends in kunt herkennen, verbanden kunt leggen en voorspellingen kunt doen.” Hij pleit er dan ook voor de waarde uit big data te halen. Toch leidt het artikel van Ewout Dekkinga, IT Architect bij Unisys, ook tot de vraag of big data wel echt bestaat.
Overall is wat mij betreft de conclusie dat wanneer medewerkers allemaal de tools hebben om big data te analyseren, dat nog niet automatisch betekent dat er gouden bergen liggen te wachten. Het gaat erom wat je met de data doet; relevantie is het sleutelwoord, daar zijn we het over eens. Het succes van bedrijfsdata zit ‘m in de kunst ervoor te zorgen dat relevante data bij iedere laag en in ieder hoekje van de organisatie terecht komt. De data moet vervolgens eenvoudig omgezet kunnen worden naar bruikbare kennis, zodat gebruikers beslissingen kunnen nemen op basis van data.
De veranderende rol van IT
Gedurende het jaar zien we dat veel it-afdelingen de supersnelle ontwikkelingen op het gebied van big data met een gezonde dosis argwaan volgen. Verstandig, want je hoeft natuurlijk niet als een kip zonder kop achter alle trends aan te lopen. De valkuil is echter dat organisaties de boot missen wanneer ze zich te afwachtend opstellen.
'Technologisch gezien staat niets organisaties nog in de weg om gebruik te maken van big data', stelt Rob Dielemans, big data analytics expert bij Xebia. Maar ook hij vraagt zich af hoe het komt dat er toch nog veel bedrijven zijn die niet of nauwelijks gebruik maken van de kracht van big data. Een aantal experts ziet de rol van de it-afdeling verschuiven van de leveranciers van data naar de ondersteuners om de business zelf data te laten analyseren. In hun nieuwe rol moeten de it’ers data-analyse faciliteren met tools, kennis en security.
Expert Christiaan Vrieling, directeur van Vi Summa, schrijft in zijn blog dat het belangrijk is dat de it-afdeling stopt met het ‘eilandjes-denken’ en bewuster gaat samenwerken met andere afdelingen, zoals marketing en sales. Elke organisatie heeft natuurlijk één einddoel, en alle afdelingen werken uiteindelijk gezamenlijk naar datzelfde doel toe.
Hadoop en ‘the last mile’
Expert Edwin Peters bespreekt in zijn blog een aantal belangrijke gebruiksfuncties van Hadoop, zoals 'staging area voor datawarehousing en analytics, (klant)gedraganalyse, marketingoptimalisatie en sentiment analyse'. De bestaande tools die werken met Hadoop zijn echter niet echt ontworpen om diepgaande analyses uit te voeren. De architectuur maakt de analytics erg langzaam.
Ik vergelijk big data-oplossingen vaak met de telecomindustrie: ook daar zijn ze bekend met het probleem van de ‘last mile’. In de telecom geldt dat, als het laatste stukje glasvezel niet wordt doorgetrokken naar de huiskamer, de gebruiker nog altijd geen verbinding heeft. Die uitdaging geldt ook voor big data: hoe goed de tools ook zijn, het is belangrijk dat de gebruikers op een eenvoudige en intuïtieve manier in de data kunnen zoeken naar verborgen ‘pareltjes’. Het zijn uiteindelijk de businessgebruikers met hun kijk op de business de juiste ontdekkingen kunnen doen die de investering in big data verantwoordt.
Er is in 2012 natuurlijk nog veel meer over big data geschreven, maar bovenstaande thema’s schetsen globaal waar we op dit moment staan. Voor 2013 denk ik dat de rol van it nog meer zal veranderen naar een faciliterende afdeling, die ervoor zorgt dat de zakelijke gebruikers zélf aan het werk kunnen met data. Daarnaast verwacht ik ook dat de mobiele trend door zal zetten. Je zult zien dat steeds meer technologieleveranciers hun producten éérst voor mobiele devices ontwikkelen en daarna pas voor de desktop.
Bovendien gaan gebruiksvriendelijkheid en visual analysis de boventoon voeren in 2013. Er zijn nu zo veel opties om uit te kiezen, dat wanneer een product er niet mooi uitziet of onhandig is in het gebruik, het een stille dood sterft. Technologieleveranciers moeten daarom hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat data, hoe klein of big dan ook, eenvoudig en gecontroleerd beschikbaar is voor de zakelijke gebruiker.
Big Data Forum 2013
De tweede editie van het Big Data Forum vindt op 22 januari plaats in het Van der Valk-hotel Almere. Tijdens het Big Data Forum 2013 vertellen pioniers hoe een succesvolle big data-strategie wordt ontwikkeld en hoe het beste uit business data wordt gehaald. Bekijk het programma en meld je aan. Lezers van Computable bij vermelding van de kortingscode 67483comp 100 euro korting op de toegangsprijs.
Lees ook