Het begin van het nieuwe jaar is voor velen een tijd van goede voornemens en vooruitblikken op het komende jaar. En ook in de wereld van high performance computing (hpc) spelen een aantal trends die komend jaar gaan doorzetten. Vier hpc-trends voor 2015:
1) Supercomputers worden superdatacenters. Ik schreef het al meermaals; het uiterlijk en de inrichting van supercomputers zijn de afgelopen tien jaar sterk veranderd. In de jaren negentig domineerden symmetrische multiprocessor- en massively parallel processing-systemen. Tegenwoordig zijn de meeste supercomputers clusters van commodity hardware. Om je een idee te geven: ieder half jaar komt er een lijst uit van de vijfhonderd grootste supercomputers ter wereld. Zo’n 85 procent van die lijst heeft nu al een clusterarchitectuur, vergelijkbaar met een gewoon datacenter. Dit gaat de komende jaren alleen maar toenemen.
2) Groei in de rekenkracht van de top vijfhonderd supercomputersystemen zwakt af. Nu we toch bij die top vijfhonderd van grootste supercomputers zijn, ook daar is wel het een en ander over op te merken. Ieder jaar worden supercomputers beter, sneller en krachtiger. De Wet van Moore is gewoon toepasbaar. Er is echter wel een vervlakking in de groei van die rekenkracht te zien, en bij de laatste publicatie van de lijst was de rekenkrachtgroei historisch laag. Het is nog onduidelijk hoe dit precies komt en of dit een tijdelijk fenomeen is. Het kan ermee te maken hebben dat hpc voor onderzoeksdoeleinden de laatste jaren minder aandacht krijgt ten faveure van hpc voor businessdoeleinden. Onderzoeksinstellingen lopen voorop in de top vijfhonderd.
3) Kansen voor hpc zitten vooral in big data. Big data is een echt hypewoord en dit is niet anders in de hpc-wereld. In feite is het analyseren van big data een vorm van high performance computing die wordt gekenmerkt door een ander soort verwerking. Data in het systeem wordt niet verplaatst naar een krachtig en snel rekencentrum (compute centric), maar wordt verwerkt op de opslaglocatie zelf (data centric) zodat het netwerk zo min mogelijk wordt gebruikt. Het is een relatief goedkope vorm van hpc die zich erg goed leent voor bijvoorbeeld trendanalyses of fraudeanalyses en wordt steeds meer toegepast. Met name commerciële partijen onderzoeken momenteel de mogelijkheden van big data. Die mogelijkheden zijn nog lang niet uitgeput.
4) Intel krijgt concurrentie. Intel is met afstand de grootste wereldwijde leverancier van CPU-chips en dat zal zo blijven. Er komen echter wel steeds meer alternatieven beschikbaar en afgelopen jaar zagen we de concurrentie op dit gebied toenemen. Zo hebben diverse vendoren, waaronder Cavium en Applied Micro, apparatuur met server-grade ARM-processoren op de markt gebracht. En tijdens Supercomputing 2014 in november, het grootste jaarlijkse evenement op het gebied van high performance computing, annonceerde IBM de Coral-systemen, nieuwe supercomputers gebaseerd op technologie van IBM en Nvidia. Of het op de prijs van chips effect gaat hebben is nog onduidelijk, maar Intel krijgt er wel meer concurrentie dan voorheen.