Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Microsoft-licenties mogen worden doorverkocht

Bedrijfsleven heeft geen notie van uitspraak Europees Hof

 

Pay per use

Over de doorverkoop en overdraagbaarheid van software licenties heerst nog steeds veel onduidelijkheid en dat is uiteraard ook niet vreemd. In de meeste software licentieovereenkomsten staat immers expliciet vermeld dat de betreffende software niet overdraagbaar is en dus ook niet kan worden doorverkocht.

Door de uitspraak van het Europese Hof in juli 2012 is deze clausule echter teniet gedaan en kunnen Microsoft-licenties worden doorverkocht zolang er wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. Een ding is zeker; voor iedere onderneming betekent dit een directe kostenbesparing en meer flexibliteit in hun licentiebeleid. De oudere- of overtollige licenties kunnen worden verkocht
en nieuwere versies kunnen tweedehands worden aangekocht. Aan software zitten geen ‘ezelsoren’ dus tweedehands- of nieuw maakt geen enkel verschil in gebruik of ervaring.

Zoals gezegd dienen de licentieoverdrachten wel te voldoen aan een aantal vastgestelde regels. Zo gelden de voorwaarden bijvoorbeeld alleen voor Europese licenties. Uiteraard moet de verkopende partij de licenties allemaal de-installeren en de koper dient zich daarvan te vergewissen en dient tevens gevrijwaard te worden door de verkopende partij voor eventuele aanspraken.

Ook mogen licenties niet worden gesplitst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Desktop Pro licentie die niet mag worden opgesplitst in een losse Office- en een losse Windows-licentie. Verder zijn er vele uitzonderingen die te complex zijn om hier uit te leggen. Dat is juridisch specialistenwerk.

Het overdragen van gebruikte licenties is een specialisme. Bedrijven moeten dan ook een dergelijk traject niet zelf inzetten, maar dit door een gespecialiseerd Nederlands bedrijf laten doen dat alle juridische aspecten kent en ze vrijwaart van eventuele aanspraken. Doe zaken met
een Nederlandse partij, zodat de rechten en plichten ook duidelijk zijn. Buiten de grenzen procederen kan immers een kostbare aangelegenheid worden.

Kostenbesparing

De vraag naar gebruikte licenties groeit en dat is niet zonder reden. Bedrijven kunnen immers fors besparen op de aanschafkosten van Microsoft-licenties en zijn niet meer verplicht de nieuwste en tevens duurste versie van een softwarelicentie aan te schaffen om vervolgens te moeten downgraden naar een eerdere versie. De prijs ‘downgrade’ immers niet mee. Voorts kunnen de oudere licenties worden ingeruild of kunnen overtollige licenties nog wat geld opbrengen.

Hierover waren veel ict-managers dan ook verbolgen. Als de gehele organisatie nog prima werkt met Office 2007 dan wil je niet verplicht worden om Office 2013 aan te schaffen voor vierhonderd euro per licentie om vervolgens Office 2007 Standard te gaan installeren voor de nieuwe werknemers. Nu kan het bedrijf gewoon Office 2007 aanschaffen voor ongeveer honderd euro of een Office 2010 voor iets meer dan tweehonderd euro. De prijzen voor de nieuwste tweedehands-versies, zoals een Office 2013-licentie, liggen gemiddeld 25 tot 30 procent lager dan de nieuwprijs.

Niet blij

Microsoft is natuurlijk niet blij met het arrest van het Europese hof, want hun klanten hebben ineens een keus die er voorheen niet was. Maar laat je niet afschrikken. Er is geen enkel risico in de aanschaf van gebruikte Microsoft-licenties mits je je gewoon aan de eerder genoemde regels houdt of het eenvoudig overlaat aan een gespecialiseerd Nederlands bedrijf zodat je geheel wordt gevrijwaard.

Raymond Lindemans, partner bij License Partners

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5193754). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.