Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hou het beheer van wearables dragelijk

 

Expert

Mike Silva
European Channel Sales, Ipswitch. Expert van voor het topic .

De introductie van de lang verwachte Apple Watch is de belangrijkste ontwikkeling tot dusver wat betreft het mainstream gebruik van draagbare technologie. Naast het feit dat wearables nuttig zijn voor consumenten, bieden ze ook vele voordelen voor bedrijven. Toch valt er voor veel organisaties nog een hele weg af te leggen voordat ze succesvol gebruik kunnen maken van wearables.

Byod bezorgde ict-afdelingen nu al de nodige kopzorgen, dus je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt zodra wear your own device (wyod) zijn doorbraak beleeft. En dat moment zal niet lang op zich laten wachten. In het begin van 2015 zal draagbare technologie in elke Nederlandse organisatie zijn ingeburgerd.

Bedrijven nemen de opkomst van wearables echter niet serieus genoeg. Maar bitter weinig organisaties zijn goed voorbereid op de impact van deze draagbare apparaten op het bedrijfsnetwerk. Zelfs de gezondheidszorg - de doodgeverfde early adopter van draagbare technologie - is onvoldoende voorbereid, zeker nu Apple zijn gewicht in de strijd gooit.

Beheer en bewaak

Effectief netwerkbeheer en regelmatige bewaking vormen de sleutel tot het voorkomen van problemen met het bandbreedteverbruik en het bieden van bescherming tegen gegevenslekken, hackers en virussen. Het is van cruciaal belang om beleidsregels en best practices voor het gebruik van wearables op te stellen en toe te passen. Daarmee zal het voor het personeel duidelijk zijn wat de organisatie op dit gebied van hen verwacht en kan worden voorzien in alle benodigde systemen en training.

Ict-afdelingen moeten zich nu voorbereiden op de toevloed aan wearables. Deze zullen namelijk uitgroeien tot een standaard zakelijk instrument en daarmee van grote invloed zijn op de prestaties en beveiliging van het netwerk.

Beveiliging is topprioriteit

De beveiliging moet de hoogste prioriteit krijgen. De risico’s die gepaard gaan met het gebruik van wearables zijn niet zo voor de hand liggend als die van smartphones en tablets. Netwerkbeheerders moeten ervoor zorgen dat ze precies weten welke apparaten zich op het netwerk aanmelden en wanneer ze dat doen. Daarnaast moeten ze beveiligingsprocedures hanteren die volledig transparant zijn voor het personeel.

Organisaties in de publieke en private sector moeten er daarnaast voor zorgen dat hun interne beleidsregels duidelijk aangeven wie wearables naar het werk mag meebrengen en op welke locaties zij zich daarmee op het netwerk mogen aanmelden. Op deze manier hou je de deur gesloten voor beveiligingslekken en privacyproblemen.

De belangrijkste boodschap voor organisaties is dat het opstellen van beleidsregels en het plannen van netwerkverbeteringen eerder vroeger dan later moet plaatsvinden. Zo voorkom je dat de toestroom van wearables tot oncontroleerbare situaties leidt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5174756). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.