Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zoekend Microsoft verbreedt horizon

 

Computable Expert

Bavo Janss
Softwareontwikkelaar PHP (Zend Framework 2) en .NET, Senet | De applicatiebouwers. Expert van Computable voor het topic Development.

Microsoft is al vele jaren één van de bedrijven die de technology bepaalt. Als we de laatste 25 jaar bekijken, is Microsoft waarschijnlijk het meest bepalende technologie bedrijf in de wereld. Daarmee is het merk Microsoft in de ict praktisch onverwoestbaar. Microsoft’s business model is gebaseerd op vendor lock-in, wie een keer heeft gekozen voor het Windows platform en Microsoft Office kan eigenlijk niet anders dan Microsoft volgen.

Microsoft’s gepatendeerde standaarden en tactische overnames heeft de concurrentie altijd op veilige afstand kunnen houden (Nokia, Skype, Netscape, Novell, Realplayer, Wordperfect, Winzip). Naast een enorme user-base kan Microsoft ook bouwen op een enorme developer-base. De lock-in is nergens sterker als bij de development-tools en met Microsoft’s eigen talen is het praktisch alleen mogelijk software te ontwikkelen voor het Windows platform.

Boot gemist

In de meer recente geschiedenis heeft Microsoft een aantal keren de boot gemist omdat ze geen passend antwoord hadden op de bedrijfsmodellen van Apple (hardware lock-in) en Google (service lock-in). Waar Microsoft altijd had geleid, moest het opeens gaan concurreren, met weinig succes (Zune, Bing, Windowsmobile). Hoewel Microsoft heer en meester blijft in de kantoorautomatisering dient zich een paradigmaverschuiving aan waar het huidige business model van Microsoft geen antwoord op heeft. Het aantal mobiele devices (Smartphones en tablets) groeit zo snel dat omstreeks 2017 nog slechts 20 procent van alle op de wereld verkochte devices een Windows besturingssysteem heeft.

De dominantie van linux en linux-based operating systems is niet langer te ontkennen of te beconcurreren (iOS, Android, Wii, Tomtom, Nintendo, Blackberry, Smarttv). De lock-in die Microsoft groot heeft gemaakt begint tegen het bedrijf te werken en Microsoft zal heel snel een nieuwe strategie moeten uitrollen om in het nieuwe speelveld een speler van betekenis te blijven. Microsoft kan niet anders dan de lock-in op het Window platform los te laten. Daarbij zal het heel lastig worden om de huidige developer base te behouden. Pikant detail in deze is dat Windows RT, het besturingssysteem (OS) voor Microsoft tablet en de telefoon, al niet langer gebruik maakt van het standaard .NET framework.

Ander verdien-model

Microsoft is een sterk en betrouwbaar merk. Microsoft zal de kernwaarden in stand moeten houden als zij omzichtig gaan migreren naar een ander verdien-model. Dat Microsoft geen vergezichten in de toekomst schetst op technologie gebied is niet meer dan begrijpelijk. Wie snel door de onderwerpen van de Techdays scant, zal moeten bekennen dat er weinig nieuws is in de Microsoft community. Toch worden de contouren van het nieuwe Microsoft zichtbaar sinds de nieuwe ceo is aangetreden.

Satya Nadella

Ten eerste is de keuze voor Satya Nadella opvallend, Nadella is de projectleider van het Azure project waarin ook Office365 en Outlook.com (het voormalig hotmail) zijn ondergebracht. Nadella is de internetman die meer in services (pay-per-use) denkt dan in software op een cd (pay-per-seat). Nadella maakt een aantal opvallende keuzes. Zo zijn Azure en alle Azure services niet langer gebonden aan Microsoft Internet Explorer. Sterker nog, de cross-compatibiliteit met andere browsers is beter als de backward-compatibility met oudere versies van de eigen Internet Explorer. Het is recent mogelijk om niet-Windows te hosten in Azure, met zelfs specifieke ondersteuning voor linux.

Nokia (inmiddels 100 procent eigendom van Microsoft) komt met een aantal Android Phones (AOSP).  Microsoft zet duidelijk in op zijn eigen clouddiensten en lijkt bereid te zijn de eigen Windows en .NET technology meer en meer los te laten. ‘Windows Azure’ is recentelijk zelfs omgedoopt tot ‘Azure’.

Microsoft gaat ongetwijfeld met een aantal diensten en producten komen die het heel gemakkelijk maken om te ontwikkelen voor de cloud. Maar bestaande applicaties zullen binnenkort eenvoudig over te zetten zijn naar Azure. De geruchten dat Windows 10 een cloud-OS zal worden, worden intussen steeds sterker.

Dominantie voorbij

Wat dit betekent voor jouw onderneming is lastig te zeggen. De feiten zijn dat de markt van mobile devices explosief groeit en dat de dominantie van Windows voorbij is. Wat Microsoft gaat doen, is onduidelijk. Toch is het mogelijk over de schouder van Microsoft heen in de toekomst te kijken.

Mijn advies voor bedrijven die met Microsoft software werken, is om met open vizier te kijken naar de mogelijkheden van de cloud en deze met hun Microsoft-partner te bespreken. Als bedrijf heb je kansen op de  middellange en lange termijn:

●             Microsoft zal flink inzetten om van Azure het cloudplatform van de toekomst te maken. Een Microsoft-partner moet investeren in Azure en de ontwikkelingen op de voet volgen is. Dat is een must.

●             Als je bedrijf applicaties omzet naar web-applicaties is de  compatibiliteit met platformen en browsers gewaarborgd.

●             Overdracht tussen verschillende web-applicaties zal in de nabije toekomst een grote vlucht nemen, zeker als deze toepassingen in de cloud gehost zijn. Het realtime kunnen uitwisselen van data,  via een service bus, is een must voor toekomstbestendige cloudoplossing.

●             De markt van de mobile apps zal in de toekomst niet meer zo snel groeien als dat de mobile markt groeit. De noodzaak om software te installeren, neemt af omdat internet steeds algemener beschikbaar is en de rekenkracht van devices steeds verdertoeneemt. Daarnaast is het aantal apps dat echt gebruik maakt van de onboard hardware zeer beperkt. Dankzij responsive design en mobile frameworks kan er ookveel flexibeler ontwikkeld worden.

Bavo Janss, senior softwareontwikkelaar bij Senet de applicatiebouwers 
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5053467). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.