Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vijf tips ter voorbereiding op softwareaudit

 

Expert

Joost Bakker
Senior Oracle Licensing Consultant bij Insight, Insight Enterprises Nederland BV. Expert van voor het topic .

Grote softwareleveranciers als Oracle en Microsoft voeren gemiddeld eens per drie jaar een audit bij klanten uit om te bepalen of de klant voor wat betreft de licenties compliant is. Dat leidt regelmatig tot onaangename verrassingen. Menig bedrijf komt er pas na een audit achter dat het licentiebeheer niet op orde is.

Dat betekent in de meeste gevallen: bijbetalen. Dat kan - afhankelijk van de mate van incompliancy - om flinke bedragen gaan. Het is dus slim om je voor te bereiden op de jaarlijkse audit. Met deze vijf tips doe je dat nog beter.

 1. Bestudeer de licentiecontracten nauwkeurig.
  Het kan voordelig zijn om bijvoorbeeld speciale afspraken over het gebruik van licenties vooraf te checken. Je kunt dit ook door een externe gespecialiseerde partij laten doen, voorafgaand aan de audit.
 2. Neem zelf de tijd voor goed onderzoek van het softwaregebruik.
  Zoek naar zogenaamd unintended use en repareer dit voor de audit. Dat is vaak de tijdsinvestering waard. Wanneer de softwareleverancier dit type gebruik ontdekt, kost het gewoon geld.
 3. Zorg voor gedegen software asset management.
  Gedegen software asset management betekent onder meer dat je weet welke software is gekocht, om hoeveel licenties het gaat en wanneer ze gekocht zijn.
 4. Bepaal of het consolideren van systemen wellicht leidt tot minder licenties.
  Wie na consolidatie van twaalf naar twee servers teruggaat, kan vaak ook het aantal benodigde licenties terugbrengen.
 5. Wijs iemand aan die tijdens de audit contacten met de leverancier onderhoudt.
  Dit is bij voorkeur iemand die niet technisch-inhoudelijk betrokken is bij de licenties waar het om gaat. Iemand met iets meer afstand en goede onderhandelingsvaardigheden kan voor een prima eindresultaat zorgen.

Voor organisaties zijn licenties van bedrijfssoftware onder normale omstandigheden al een flinke kostenpost. Het is extra nadelig als een audit uitwijst dat er nog meer geld bij moet. Met een goede voorbereiding en gezond verstand zijn onverwachte rekeningen te voorkomen. En win bij twijfel onafhankelijk advies in. Dat betaalt zich zeker terug.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5031055). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.