Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zeven tips bij oplossing voor netwerkbeheer

 

Expert

Mike Silva
European Channel Sales, Ipswitch. Expert van voor het topic .

Veel it-managers moeten steeds meer doen met minder budget. En de vraag van eindgebruikers naar snelle, krachtige en altijd beschikbare diensten wordt alleen maar groter. Om de kosten te drukken kunnen beheerders overwegen om over te stappen naar goedkopere beheersoftware. Dat is een lastige stap om te nemen, omdat het vaak om onbekende merken gaat, die net iets anders werken dan de bekende, gevestigde namen.

Toch kunnen zij die overstap met een gerust hart maken. Er zijn steeds meer betaalbare, gebruiksvriendelijke en betrouwbare producten voor netwerkbeheer op de markt, die voldoen aan de eisen van zakelijke gebruikers. Deze oplossingen gaan de uitdaging aan met zeven belangrijke uitdagingen die komen kijken bij application performance management (apm).

Een primair doel van apm is het snel opsporen en oplossen van problemen voordat gebruikers gefrustreerd raken en zakelijke doelstellingen niet gehaald worden. Voor ict-professionals is het verbeteren van de zogenaamde 'find-fix rate' een belangrijke uitdaging. De technologie die dit mogelijk maakt is sterk verbeterd en betaalbaar. Wanneer it-managers op zoek gaan naar een nieuwe oplossing om hun find-fix rate te verbeteren doen zij er goed aan om na te gaan welke betaalbare producten voldoen aan de volgende eisen.

1. Gebruikers- en IT-servicegerichte benadering

Omdat het succes van gebruikers het hoofddoel is, moet ieder onderdeel van de beheerinfrastructuur kunnen garanderen dat het voldoet aan de zakelijke behoeftes. De belangrijkste functies voor gebruikersgerichtheid zijn:
-          Mogelijkheid om complexe it-diensten te definiëren en te monitoren;
-          Mogelijkheid om eindgebruikers te monitoren;
-          Mogelijkheid om prioriteiten te definiëren voor services zodat meldingen zowel de urgentie als de ernst van het probleem weergeven;
-          Geautomatiseerde acties zodat de meeste voorkomende reparaties zo snel mogelijk uitgevoerd worden;
-          Dashboards en rapportage die de servicegerichte benadering ondersteunen.

2. Stroomlijnen van ‘root cause analysis’

De enige manier om het opsporen en isoleren van problemen te versnellen is het definiëren en monitoren van complete diensten. Oplossingen moeten een intuïtieve en goed ontworpen methode bieden voor het verbinden van alle losse onderdelen van applicaties, inclusief toepassingen zoals databases, zodat alle potentiële probleembronnen worden meegenomen in alerts.

3. Alle informatie in één overzicht

Het verbinden van alle onderdelen van applicaties maakt deel uit van beheerservices die zijn gebaseerd zijn op gebruikerstevredenheid en zakelijke prioriteiten. De it-afdeling moet ook alle informatie beschikbaar hebben vanuit een centraal punt. Van geconsolideerde meldingen tot de details van de oorspronkelijke oorzaak. Als dat niet kan moet de beheerder namelijk verschillende schermen checken, handmatig meldingen vergelijken en de bron van het probleem zelf opsporen.

4. Eenvoudig te installeren en implementeren

Dit lijkt een logische en redelijke eis, maar vaak zie je dat beheersoftware zo moeilijk te installeren en te integreren is dat het dagen kan kosten om alleen al de basisinstallatie goed te krijgen. Meestal moet de it-afdeling één of meerdere consultants inhuren en een lang implementatieproces doorlopen. Er zijn echter betaalbare oplossingen waarvan it-managers de installatie zelf redelijk eenvoudig kunnen doen, zonder dat zij een externe partij hoeven in te schakelen. Als een budgetoplossing voldoet aan alle belangrijkste eisen, dan kan een beheerder zijn voordeel doen met een simpel installatie- en implementatieproces.

5. Eenvoudig in te stellen applicatieprofielen

Met applicatieprofielen kunnen it-managers belangrijke informatie over iedere applicatie specificeren om beheertaken te optimaliseren, gebaseerd op zakelijke behoeftes. Betaalbare apm-producten moeten gecertificeerde applicatieprofielen bevatten, terwijl het aanpassen van de profielen intuïtief moet gaan en de volgende taken moet toestaan:
-          Verbinden van alle gerelateerde applicaties zodat ieder probleem in een gerelateerde applicatie naar voren komt in meldingen over de primaire applicatie;
-          Verbinden van alle systeemonderdelen zodat beheerders de it-diensten kunnen definiëren en de 'root causes' gemakkelijk kunnen isoleren op iedere plek in het it-service ecosysteem;
-          Definiëren van prioriteiten van de applicatie.

6. Geautomatiseerde taken

Zakelijke doelen en budgetten vereisen dat de it-afdeling zich voornamelijk bezighoudt met de afhandeling van uitzonderlijke problemen en strategische projecten. Het handmatig oplossen van vermijdbare, ordinaire problemen hoort hier niet bij en kan geautomatiseerd worden.  Een it-afdeling kan alleen maar geld besparen als een nieuwe goedkopere oplossing ook geautomatiseerde taken biedt die gemakkelijk te installeren, aan te passen en te beheren zijn.

7. Dashboards en rapporten

Gecentraliseerde dashboards zijn kritisch bij het snel vinden en repareren van problemen. Daarom is het hebben van aanpasbare en bruikbare dashboards heel belangrijk. Rapporten zijn waardevol voor het voorkomen van mogelijke overbelasting van het systeem en voor het plannen van verbeteringsprojecten. Helaas is het aanpassen of aanmaken van nieuwe rapporten zelfs bij kostbare it-producten vaak een pijnlijke en complexe klus. Sommige beheeroplossingen bieden vereenvoudigde processen voor het aanpassen van dashboards en rapporten. Zij bevatten compacte rapporten die ‘out of the box’ gebruikt kunnen worden en gemakkelijk aan te passen zijn aan de veranderende behoeftes van verschillende gebruikers.

Blijf binnen het it-budget

Om ervoor te zorgen dat je als it-manager de bovengenoemde uitdagingen aankunt hoef je dus niet per se te investeren in een kostbare oplossing. Er zijn genoeg betaalbare oplossingen die hetzelfde kunnen leveren. Bekijk dus wat je precies verwacht van een oplossing en verdiep je goed in de mogelijke beschikbare oplossingen, zodat je binnen budget blijft en je lasten verlicht worden. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4925110). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.