Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Installatie van SharePoint kan heidens karwei zijn

 

Computable Expert

Jeroen Bijdevier
sr Technical Consultant, Portiva. Expert van Computable voor het topic Beheer.

Wat Sharepoint is hoef ik vast niet meer uit te leggen. Daar zijn genoeg artikelen over te vinden. Wat ik leuk vind aan Sharepoint is dat er zoveel werelden bij elkaar komen. Deze zijn deels technisch en deels functioneel. Een heel team kan werken aan Sharepoint zonder dat er overlap is. Hierbij een kort artikel over de installatie van Sharepoint.

Microsoft Sharepoint server bestaat uit allerhande verschillende onderdelen ieder met een specifieke taak. Vaak zijn deze taken verdeelt over meerdere servers vanwege schaalbaarheid en /of beschikbaarheid. Het installeren van Sharepoint server, en in minder mate Sharepoint foundation, is een complexe en vaak tijdrovende zaak. Zeker wanneer er meerdere identieke omgevingen worden ingericht zoals bij een ontwikkeling test acceptatie en productie (otap) of ontwikkelstraat. Naar mijn mening moet je Sharepoint  installeren middels scripting. Als je de wizard gebruikt krijg je een werkende maar onbruikbare omgeving.

Een geparametriseerd installatie script biet uitkomst. De installaties verlopen altijd consequent en autonoom door tot het einde. Wanneer het script, om wat voor rede dan ook toch struikelt, kan je het probleem vaak snel verhelpen en het script door laten lopen. De (fout)meldingen zijn in de meeste gevallen zeer duidelijk.

Op CodePlex is een dergelijke scripting te vinden onder de naam AutoSPInstaller en is zelfs kosteloos. Aangezien het scripting betreft kan je deze zelf aanpassen wanneer nodig of gewenst. Hierdoor ontstaat er een goed herbruikbare set van tools die meegroeit met de ontwikkeling van Sharepoint en de eisen en wensen die je er aan stelt.

Op het moment dat Sharepoint 2013 uitkwam was deze scripting nog niet geschikt voor deze versie. Ik heb deze op dat moment geschikt gemaakt, maar inmiddels is AutoSPinstaller aangepast voor Sharepoint 2013.

Naast de voordelen dat Sharepoint snel en voorspelbaar wordt geïnstalleerd zijn ook de database namen beter herkenbaar voor het doel waarvoor ze zijn aangemaakt en voorzien van een prefix. Hiermee wordt het mogelijk om de Microsoft SQL database server te delen met meerdere Sharepoint farms. Wanneer databases geen duidelijke prefix hebben of zelf een Globally Unique Identifier (GUID) is het op voorhand niet duidelijk welke database bij welke omgeving hoort.

Ik heb zelf niet zo te spreken over AutoSPInstallerGUI en gebruiker bij voorkeur NotePad++ voor het aanpassen van XML en Powershell bestanden.

Uiteindelijk zal misschien alles verdwijnen in de cloud maar tot die tijd ben ik erg geholpen met deze scripting.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4888897). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.