Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Een nieuw tijdperk voor systeembeheer

 

De dagbesteding van veel systeembeheerders bestaat voor een groot deel uit het onderhouden en beheren van de it-systemen binnen organisaties. Daarnaast moeten ze constant nieuwe oplossingen bedenken voor de veranderende behoeftes van collega's. De daaruit voortvloeiende projecten, denk aan een SAP- of erp-applicatie, nemen maanden in beslag om uit te rollen en halen vaak niet eens de eindstreep. Het kost dan teveel tijd en mankracht om ze in te passen binnen de al bestaande it-infrastructuur. Nieuwe it-oplossingen zijn nodig waarmee de installatie van een applicatie even makkelijk is als op een smartphone.

Iedere organisatie heeft haar eigen unieke activiteiten waarop hun it-systemen berekend moeten zijn. Bijvoorbeeld het verwerken van miljoenen transacties per dag, of het verzamelen van grote hoeveelheden klantgegevens. Uitgangspunt is hoe je een oplossing verzint die voldoet aan alle it-behoeftes binnen de organisatie. Om aan die behoeftes tegemoet te komen, gelden er vandaag de dag twee verschillende benaderingen.

De eerste is de keuze voor standaardisering, waarbij één systeemtype ingezet wordt om alle taken uit te voeren. Logischerwijs zorgt dit voor een situatie waarin sommige taken hier meer bij gebaat zijn dan anderen. De tweede benadering is het gebruik van diverse typen systemen. Deze zijn geoptimaliseerd voor, maar ook beperkt tot een specifieke taak. De keerzijde bij beide benaderingen ligt in het feit dat ruim tweederde van het it-budget opgaat aan onderhoud en beheer van deze systemen. Dit gaat ten koste van innovatie: activiteiten die daadwerkelijk waarde toevoegen aan een organisatie.

Daarom is er vanuit het management de vraag ontstaan naar een nieuwe categorie systemen. Een die het beste van beide benaderingen combineert; die minder ruimte in beslag neemt, snel uit te rollen is en het liefst moeiteloos te integreren valt met bestaande processen, kennis en software. Een systeem dat je kunt vergelijken met een keuken. De apparatuur die erin zit stel je naar eigen smaak samen en bedien je allemaal vanaf dezelfde locatie. En net als bij een stoomoven of inductiekookplaat wordt je niet met de techniek erachter geconfronteerd.

Deze nieuwe categorie systemen wordt momenteel op de markt gebracht. Ze combineren de flexibiliteit van gestandaardiseerde systemen en de optimalisatie van specifieke systemen. Ze integreren alle netwerk-, opslag- en rekenonderdelen in één apparaat. Vooraf ingestelde applicaties die optimale prestaties en efficiëntie garanderen, kunnen vanuit een online catalogus geïnstalleerd en geüpdatet worden. Met een enkele klik installeert de systeembeheerder de nieuwe SAP- of erp-applicatie alsof hij op zijn smartphone werkt. Het uitrollen van een applicatie wordt zo een kwestie van uren in plaats van maanden.

Met het integreren van de essentiële it-onderdelen in één apparaat, wordt een nieuw tijdperk van systeembeheer ingeluid. Ze stellen organisaties in staat elk onderdeel van de it-levenscyclus te verbeteren. De tijd en mankracht die ze hiermee besparen, kan dan in innovatie gestoken worden.

Gerard Smit
Chief technology officer
IBM Benelux

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4508188). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.