Managed hosting door True

Zuyderland leent 44 mln voor gedwongen nieuw epd

 

Data digitalisering zorg health

De grote Limburgse ziekenhuis- en zorgorganisatie Zuyderland heeft 44 miljoen euro geleend om haar epd-systeem te vervangen. De vervanging is ongewenst en onnodig vroeg, maar de leverancier van het huidige SAP-systeem trekt zich in 2026 terug uit Nederland. Dat vertelt bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland aan Dutch Health Hub.

Zuyderland is een van Nederlands grootste niet-academische medische instellingen. Zo'n zeven jaar geleden doorliep de organisatie een moeizame implementatie van het SAP-systeem voor elektronische patiëntendossiers (epd), aldus Jongen. Volgens hem werkten destijds zeven Nederlandse ziekenhuizen met het bewuste systeem. Inmiddels is het Zuyderland samen met Maastricht UMC de enige, weet hij. 'De laatste der Mohikanen' en 'verdomd jammer', noemt hij het. Onder de gebruikers zou tevredenheid zijn over het huidige systeem.

Niet meer ondersteund

"Je staat met de rug tegen de muur"

Het onderdeel van SAP dat dergelijke epd's aanbiedt, kwam vijf jaar geleden in handen van het Amerikaanse softwarebedrijf Cerner. Oude epd-pakketten worden vanaf 31 december 2025 niet meer door SAP ondersteund en Cerner wil niet meer actief zijn in Nederland. Wat ook niet helpt is dat Cerner in 2022 werd overgenomen door Oracle. Zelfs twee jaren van onderhandelen tussen het Zuyderland en de top van Cerner veranderden niets aan de situatie. Jongen hekelt de grilligheid in de ict-markt.

En dus rest het Zuyderland niets anders dan opnieuw van epd-systeem te wisselen, een tijdrovend en kostbaar karwei. Bij de bank heeft de ziekenhuis- en zorgorganisatie een lening van 44 miljoen euro geregeld. Maar echt tevreden is Jongen niet. 'Dan mag je kiezen tussen ChipSoft en Epic. Je staat met de rug tegen de muur. Je gaat zo van verliefdheidsfase het huwelijk in, waarbij je je voor vijftien jaar aan elkaar verbindt.'

In 2021 voerde het Zuyderland nog een grote update uit in zijn huidige epd-systeem. Daarvoor werden duizenden mensen die in het systeem staan, nagebeld om de data in het systeem te ontdubbelen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7485904). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.