Managed hosting door True

'Grillige ict-markt en trage digitalisering nekken zorg'

Waarschuwing van David Jongen (Zuyderland)

 

De Nederlandse gezondheidszorg loopt de komende jaren vast als er geen daadkrachtige digitalisering plaatsvindt. Daarvoor waarschuwt bestuursvoorzitter David Jongen van de Limburgse zorgorganisatie Zuyderland in een interview met Dutch Health Hub. Volgens hem belemmeren conservatieve houdingen en vastgeroeste werkwijzen innovatie in de sector. Ook zijn sommige leveranciers onvoorspelbaar en onbetrouwbaar, waardoor projecten soms voortijdig worden afgebroken.

Jongen is bestuursvoorzitter van het Zuyderland, een grote Limburgse instelling van ziekenhuizen, zorgcentra, ggz en thuiszorg. Volgens hem is de komende vijf tot zes jaar de meest kritieke periode in de geschiedenis van de gezondheidszorg, met een groeiende vraag naar zorg in combinatie met beperkte middelen en personeel dat met pensioen gaat. Hij betoogt dat als de sector niet inzet op digitalisering en kunstmatige intelligentie, de gezondheidszorg snel overbelast zal raken. Dit leidt tot oplopende wachtlijsten en uiteindelijk onvervulde zorgbehoeften.

Co├Ârdinatie en standaardisatie

De bestuursvoorzitter wijst er ook op dat de digitaliseringsinspanningen weliswaar zijn gedelegeerd aan individuele ziekenhuizen en regio's, maar dat hiervoor effectieve coördinatie en standaardisatie nodig is om dubbel werk en inefficiëntie te voorkomen. Bovendien wordt de vooruitgang belemmerd door de conservatieve cultuur van de gezondheidszorg en de verwachtingen van patiënten ten aanzien van persoonlijk contact met artsen.

De overheid moet het voortouw nemen bij het bevorderen van standaardisatie, meent Jongen. Maar hij benadrukt dat individuele ziekenhuizen en regio's niet op de overheid moeten wachten. Om digitalisering alvast op regionaal niveau te faciliteren, zijn in verschillende delen van Nederland regionale samenwerkingsorganisatie (rso's) opgetuigd, ook in Zuid-Limburg. Jongen erkent dat dit tijd, vertrouwen en investeringen vergt.

Onvoorspelbaarheid

Wat niet helpt, is de onvoorspelbaarheid van de markt. Zo beschrijft Jongen dat het Zuyderland een vervanger moet vinden voor zijn huidige leverancier van elektronische patiëntendossiers (epd's), te weten SAP-Cerner. Deze trekt zich per 2026 terug van de Nederlandse markt. En dat terwijl het Zuyderland amper zeven jaar geleden met SAP een moeizame epd-implementatie doormaakte. Jongen noemt de plotse opheffing van Philips Vital Health per eind 2023 als ander voorbeeld van de grillen van de markt.

Lees hier het interview. David Jongen treedt op als keynote-spreker tijdens healthtech-event Zorg & ICT 2023 van 13 tot en met 15 juni in de Jaarbeurs in Utrecht.

(Dit artikel kwam tot stand met behulp van ChatGPT.)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7483484). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.