Managed hosting door True

Pro-Russische hackers bestoken Nederlandse zorg

Killnet wil bondgenoten van Oekraïne straffen, 31 Nederlandse ziekehuizen op de korrel

 

Meerdere Nederlandse ziekenhuizen zuchten momenteel onder zware ddos-aanvallen afkomstig van de pro-Russische hackersgroep Killnet. Z-Cert, het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg, onderzoekt momenteel welke ziekenhuizen worden aangevallen en hoeveel hinder ze hiervan ondervinden. Killnet richt zijn digitale pijlen in ieder geval op 31 Nederlandse ziekenhuizen.

Een woordvoerder van Z-Cert kon vanmiddag nog geen exact aantal noemen omdat niet alle ziekenhuizen hierover naar buiten treden. Ook de website van Z-Cert heeft last van de Russische aanvallen. Voorlopig zijn er nog geen aanwijzingen dat de patiëntveiligheid hierdoor in gevaar komt.

Overigens is het de Russen daar wel om te doen. Killnet roept via Telegram op tot cyberaanvallen tegen ziekenhuizen in landen die Oekraïne helpen zich tegen de Russen te verdedigen. Ook Amerikaanse ziekenhuizen en zorginstellingen worden bestookt. Zeker vijftien sites gingen korte of langere tijd plat. Killnet heeft Russische media laten weten dat in totaal 31 Nederlandse ziekenhuizen op een lijst staan van te aanvallen instellingen. Ook worden ddos-aanvallen uitgevoerd op ziekenhuizen in Scandinavië, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

UMCG en Maastricht UMC

De website van het UMCG was afgelopen zaterdag en zondag uit de lucht, maar sinds maandag is het UMCG online weer grotendeels bereikbaar. Het Groningse ziekenhuis wist vrij snel een verdedigingslinie op te bouwen. Het verkeer van de ddos-aanval wordt nu omgeleid zodat er meer ruimte ontstaat voor de echte bezoekers. Probleem is wel dat de aanvallen in golven komen.

Naast het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) behoort ook het Maastricht UMC tot de doelwitten. Het universitair medisch centrum in de Limburgse hoofdstad ligt sinds afgelopen weekeinde onder vuur. De website was twee keer korte tijd onbereikbaar. Volgens een woordvoerder slaagde Maastricht er tot nog toe goed in de aanvallen te weerstaan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7465348). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.